Haberler

Erbil-Bağdat Arasındaki Bütçe Krizi

(AA) - Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Mahmut, Erbil'in yaşadığı ekonomik krizi, başka arayışlara girmeden çözebilmesi için Bağdat yönetiminin, 2015 yılı bütçesine sadık kalması gerektiğini söyledi.

HALEPÇE - (AA) - Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Mahmut, Erbil'in yaşadığı ekonomik krizi, başka arayışlara girmeden çözebilmesi için Bağdat yönetiminin, 2015 yılı bütçesine sadık kalması gerektiğini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 4'üncü kenti statüsüne kavuşan Halepçe'de yeni atanan valinin göreve başlaması nedeniyle tören düzenlendi. Törene IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani,  İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Kürdistan Sosyal Demokrat Partisi Genel Sekreteri Muhammet Hacı Mahmut, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Lideri Muhammet Fereç, Halepçe Valisi Abdullah Nuruleyi ve diğer idari sorumlular katıldı.

Burada bir konuşma yapan Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Mahmut, Erbil-Bağdat arasın yaşanan bütçe ve petrol krizine değindi.  Mahmut, Bağdat yönetiminin, Kürdistan bölgesine karşı sorumlu davranmadığını belirterek, "Halkın ve memurun hakkı olan bütçe ve maaşların zamanında gönderilmesi lazım. Bu konunun her iki taraf arasındaki siyasi çekişmenin malzemesi olmaması gerekiyor. Bu yılın ilk döneminde belirlenen 2015 yılı bütçesi çerçevesinde alınan kararlara Bağdat'ın sadık kalması lazım" dedi.

Kürt bölgesinin bütçedeki hakkının gönderilmemesi takdirde, bölgedeki insanların Bağdat'taki temsilcisi olarak haklarını helal etmeyeceklerini söyleyen Mahmut, "Eğer yasalara sadık kalınırsa Erbil yönetimi de, bölgesinde yaşanan ekonomik krizin çözümü için başka arayışları içine girmez" ifadelerini kullandı.

Halepçe'nin Irak'ın 19'üncü ili olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren IKBY Başbakan Yardımcısı Talabani ise ülkenin yeni kenti için ellerinden gelen tüm imkanları seferber edeceklerini aktardı.

"Şehitler kenti Halepçe'nin kalkınması ve gelişmesi için çok çalışacak ve fazlasıyla çaba harcayacağız" diyen Talabani, "Kürdistan'da yaşanan ağır bedellerden birisini Halepçe halkı ödedi. Bu yüzden yeni il valisi ve yardımcılarına sözüm şudur:  hükümet halktan sorumludur, halkın tüm ihtiyaç ve çağrılarına kulak verilecektir" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Sincari de Halepçe'deki idari dairelerin kurulması ve binaların inşa edilmesi için bakanlık olarak 6 ay önce birçok proje belirlediklerini dile getirerek, "Bu konuda hükümetin tüm bakanlıkları acil bir şekilde bu idari makamların işlevi için çalışıyor. Tüm bakanlıkların müdürlükleri burada oluşturulacak. Halepçeliler kendi pasaport ve vatandaşlık kimliğini, başka bir yere gitmeden direk buradan alabilecek" bilgisini paylaştı.

Konuşmaların ardından misafirler, resmi kent statüsüne kavuşan Halepçe'nin valilik makamı ziyaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Kerim Sincari Bağdat Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title