Haberler

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Tarihi, Dijitale Aktarılıyor

Güncelleme:

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'yle ilgili fotoğraf, belge ve gazete kupürleri dijital ortama aktarılacak.

Er meydanının tarihi dijital ortama aktarılıyor - EDİRNE

Er meydanının tarihi, dijital ortama aktarılıyor

- Dünyanın en eski spor organizasyonları arasında yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili fotoğraf, belge ve gazete kupürleri "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sayısallaştırılması Projesi" kapsamında dijital ortama aktarılacak

- Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Bilar:

- "Bu projeyi, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası listesinde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin e-dünya ile buluşturulması açısından önemli görüyoruz"

EDİRNE (AA) - GÖKHAN BALCI - Dünyanın en eski spor organizasyonları arasında yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili fotoğraf, belge ve gazete kupürleri, "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sayısallaştırılması Projesi" kapsamında dijital ortama aktarılacak.

Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye tarafından organize edilen Kırkpınar Yağlı Güreşlerini, günümüz bilgi teknolojileri aracılığıya dijital ortama aktarmak için Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin talimatıyla "Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sayısallaştırılması Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Proje kapsamında biriktirdikleri dökümanları, belediye arşivinde depolamaya başladıklarını belirten Bilar, bunların incelenerek tasnif edildiğini ifade etti.

Bugüne kadar bu etkinlikle ilgili yaklaşık 15 bin fotoğraf elde ettiklerini aktaran Bilar, "Proje kapsamında 1920 yılından itibaren yayınlanmış tüm gazeteler taranmış ve yaklaşık 3 bin haber başlığı tespit edilerek dijital ortama aktarılmıştır. Bununla birlikte başpehlivanlar ve yıllara göre diğer güreşlerin neticeleri bu sayısallaştırma kapsamında değerlendirilmekte ve belgeleriyle toplanmaktadır" dedi.

Bilar, projeye Kırkpınar ağaları ve aileleri ile eski belediye başkanlarının büyük destek verdiğini kaydetti.

Kırkpınar ağaları, başpehlivanlar, cazgırlar ve hakemlerin biyografik bilgilerinin de proje kapsamında dijital ortamda, güreşseverle buluşturulacağını ifade eden Bilar, "Bu projenin akademik düzeyde de değerlendirilmesi amacıyla bildiri hazırlandı ve geçtiğimiz günlerde Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) 2013 Konferansı'nda akademik düzeyde anlatıldı ve başarılı bulundu. Bu da bizim yapmış olduğumuz çalışmaların akademik düzeyde de başarılı bir şekilde yürütüldüğünü kanıtladı" diye konuştu.

- "Güreş neticlerinde hatalar var"

Bilar, belgelere dayalı yaptıkları araştırmalarda, birtakım yanlışlar tespit etiklerini belirtti. Bazı bilgilerin kaynağa dayandırılmadan verildiğini belirlediklerini dile getiren Bilar, şöyle devam etti:

"Bu çalışma sırasında güreş neticelerinin ve ağaların tarihsel sıralamalarında hatalar olduğunu tespit ettik. Yapmış olduğumuz bu çalışmada ortaya koyduğumuz tüm bilgi ve belgelerin kaynaklarına da yer vermiş olacağız. Böylece çalışmanın da akademik yönden de desteğini gerçekleştirmiş olacağız. Çalışmayı haziran ayında tamamlamayı planlıyoruz. Devamlı yeni bilgiler ve yapılan güreşlerin neticeleri ve Kırkpınar ağaları, bu projeye eklenecek. Bu projeyi, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası listesinde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin e-dünya ile buluşturulması açısından önemli görüyoruz. Bu projeyle Kırkpınar Yağlı Güreşleri Almanağı da hazırlanacak. Onu da 2014 yılının başında 2 cilt olarak basmayı planlıyoruz."

Kaynak: AA / Spor

Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title