Haberler

EPDK, Akaryakıtta Yeniden Tavan Fiyat Uygulama Kararı Aldı

Güncelleme:

Sürekli gelen zamlar sonrası Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıtta yeniden tavan fiyat uygulama kararı aldı.

EPDK, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metedolojisine uymamaları ve arka arkaya gelen zamlar nedeniyle tavan fiyat uygulama kararı aldı.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Kurumumuz bugünkü kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metedolojisine uymamaları nedeniyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı almıştır. Alınan karar Resmi Gazete yayımlanmasına müteakip yürürlüğe girecektir."

"9-10 KURUŞ İNDİRİM OLUŞACAK"

"Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırılmıştır. Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşmaktadır." denildi.

BAŞKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan EPDK Başkanı Yılmaz, tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kar marjlarının makul ve adil bir seviyede daraltıldığını vurguladı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, bugünkü kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metedolojisine uymamaları nedeniyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı aldı. Alınan karar Resmi Gazete yayımlanmasına müteakip yürürlüğe girecek. Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırıldı. Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşuyor.

"AKARYAKIT FİYATLARI METEDOLOJİ GÖZETEREK BELİRLENMELİ"

Tavan fiyat kararını değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, daha önce dağıtım şirketlerinden ve sektör derneklerinden akaryakıt fiyat takip metodolojisinin yeterince şeffaf olmadığı ve belirsizliklerden dolayı yatırım yaparken zorlandıkları yönünde şikâyetler geldiği için 4 ay önce yeni metodolojiyi belirlediklerine dikkat çekerek, şirketlerin bu metedolojiyi gözeterek fiyat oluşumlarını belirlemeleri gerektiğini vurguladı. Yılmaz, belirlenen metedoloji ile şirketlerin önlerini daha iyi görebildiklerini ve buna göre yatırımlarını yapabileceklerini ifade etti.

Yılmaz, "Piyasadaki fiyat oluşumlarının belirlediğimiz metedolojiye uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediği sürekli izliyoruz. Bu konuya özel önem atfettiğim için ilgili dairenin yanı sıra şahsen her gün ekranda piyasadaki fiyat oluşumlarını takip ediyorum" dedi.

"BU KARARI ALMAK ZORUNDAYDIK"

Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketlerinden defaten metedolojiye uyulması hususunda hassasiyet gösterilmesi istememize rağmen, son günlerde dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen metedolojinin dışına çıkarak kar marjlarını arttırdıklarını tespit ettiklerine dikkat çekti. "Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kar oranlarının tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz" diyen Yılmaz, bu nedenle tavan fiyat kararı almak zorunda kaldıklarını belirtti.

EPDK'nın daha önce iki kez tavan fiyat uygulamasına gittiğini vurgulayan Yılmaz, "Tüketiciye korumaya yönelik bu tip karaları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki 1 kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz" dedi.

Alınan tavan fiyat kararının, piyasadaki bazı olumsuz yapılara yol açan faktörleri kaldırmaya yönelik olduğunu kaydeden Yılmaz, tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kar marjlarının makul ve adil bir seviyede daraltıldığını söyledi.

Dağıtım şirketlerinin kar edemiyoruz, masraflarımız Avrupa Birliği ülkelerine göre yüksek, nasıl bu faaliyetleri yürüteceğiz şeklindeki suni bir gündem oluşturmalarına gerek olmadığını belirten Yılmaz, fiyat metedoloji belirlenirken ve tavan fiyat kararı alırken tüm bu unsurların göz önünde bulundurduklarını kaydetti.

"BAYİ TRANSFER BEDELLERİ TÜKETİCİYE YANSITILAMAZ"

Yılmaz, dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transfer bedellerinin akaryakıt fiyatı içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Bir bakıma dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor" dedi.

Mustafa Yılmaz "Sistem kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar bu tip kararlarımız olacaktır." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (71)

MECRUBEN:

BIRAKIN BU AYAKLARI BÜYÜK İNDİRİM 10 KURÜŞMUŞ. . . . BENZİN ÜZERİNDEKİ 2. 67 KURUŞ VERGİLERDEN VAZ GEÇİN , , DOLAYLI VERGİLERİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN, ADAM BİR MUHALEFET ÇIKSA YEMİNLE SIRF BU VERGİLER YÜZÜNDEN VERMEYECEĞİM OYUMU AK PARTİYE; AMMA YOK MUHALEFET OLMUŞ UŞAK OLMUŞ PARELELCİ MUHALEFET

26
4
yanıtYanıtla
GAKKOŞ:

Milletle dalga geçmeyi bırakın artık ayıp ayıp. bu tür şeyleri ısıtıp ısıtıp gündeme getirmeyin. Petrolün varil fiyatı 105Dolar Türkiyede mazot 4, 40 TL seviyelerinde, petrolün varil fiyatı 45 dolar Türkiyede mazot 3, 60 TL seviyelerinde . Bu fünlerde gene3, 90 TL seviyelerine çıkmış durumda. Dolayısı ile biz millet olarak dünde bugünde birilerini doyurmakta zorlanıyoruz. Saygılar.

28
0
yanıtYanıtla
Diyar 21Mobil-ANDROID:

YALAKA BAŞKAN BAYİ KARI DÜŞTÜĞÜNÜN AYNISINI VERGİ Yİ DE DÜŞÜR BİRAZ BAYİDEN BİRAZ DEVLETTEN OLSUN.?

24
1
yanıtYanıtla
MECBUREN:

BU İKTİDARA OY VEREN DİYORSUNDA BEN ESKİDEN MHP YE OY VERİRDİM, KOALİSYONDA GÖRDÜK BAHÇELİ VE SAZ ARKADAŞLARINI, UTANMADAN DAHA O KOLTUKTA OTURUYOR, CHP DESEN PARELELLE İŞ TUTUYOR, ALLAH KORUSUN BU MUHALEFET YANILIP ŞAŞIP GELSE YEK EKMEĞE MUHTAÇ EDER BU ÜLKEYİ, ETTİDE ZAMANINDA. SÖYLE NASIL EDELİM HDP YE VERELİM, YAKSIN TÜM İNSANLARI, YOK BU MUHALEFET OLDUĞU SÜRECE BEN OYUMU MECBUREN AK PARTİYE VERECEĞİM, DİYEBİLİRSİN VERME KARDEŞ OYUNU BOŞ AT, YOK ODA OLMAZ BEN BU MUHALEFETTEN ÇEKİNİYORUM YAPACAĞI ŞEYLERDEN, NE DERSENİZ DEYİN PARALEL MUHAFETE OY VERMEM ARKADAŞIM

14
10
yanıtYanıtla
UkMobil-IOS:

Vergiyi indirin yeter!

20
0
yanıtYanıtla
AHA:

BÜYÜK İNDİRİM! 9-10 KURUŞ:))))))))))))

18
0
yanıtYanıtla
kılıslı:

sızınkı alavere dalavere secımler yaklasıyo ındırımler fasa fıso secımden sonra sen rezıllıge bak

18
0
yanıtYanıtla
...:

TAVAN FİYATI UYGULAMASINI UÇAK BİLETLERİNDE GÖRDÜK. . . SONUÇ NE OLDU! KAZIĞA DEVAM. . . DESENİZ YA BİZ VERGİ ORANLARI YÜZDE 5''DE ÇEKİYORUZ DİYE. . . HEY YAVRUM HEY SEVSİNLER SİZİN ADALET ANLAYIŞINIZI. . . .

16
1
yanıtYanıtla
T.COŞKUN:

AMAN, AMAN. . . ZAM YAPIN, KDV''Yİ YÜKSELTİN. . . İNDİRİN, BİNDİRİN. DİLEDİĞİNİZİ YAPIN. . YETER Kİ ELMAS VE PIRLANTADAN VERGİ VE KDV ALMAYIN. . . O ZAMAN BOZUŞURUZ. . .

17
0
yanıtYanıtla
BENZİNCİ:

Yine komik bir indirim olacak. Ey devletim 5 tl lik benzinden 3. 4 tl vergi alma da o zaman görsün millet büyük indirimi.

17
0
yanıtYanıtla
Tüm 71 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title