Haberler

Enverder Genel Merkezi'nin Açılışı

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Genel Başkanı İbrahim Çağlar, "Bizim bütün bu projelerdeki temel hedefimiz, enerjinin boşuna harcanmasını önlemek, israf edilmesini önlemek. İnanın bunu başarmak hiç de zor değil" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla düzenlenen ENVERDER Genel Merkezi açılışı ve "Enerji Verimli Ürün Etiketi" tanıtım toplantısında konuşan Çağlar, Enerji Verimli Ürün Etiketi uygulamasını hayata geçirdiklerini belirterek, uygulamanın Türkiye'de enerji israfının azalmasına destek olacağını söyledi.

Enerji alanında israfı önlemek adına farkındalık oluşturan çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Çağlar, şunları kaydetti:

"Enerji Hanım, Enerji Çocuk, Enerji Verimli Sanayi, Enerji Verimli Ulaşım çalışmalarıyla toplumun her kesimine ulaşmaya başladık. Son olarak da bütün bu projeleri Enerji Takımı çatısı altında topladık. Esasen bizim bütün bu projelerdeki temel hedefimiz, enerjinin boşuna harcanmasını önlemek, israf edilmesini önlemek. İnanın bunu başarmak hiç de zor değil... En küçük önlemler dahi yeterli olabiliyor. Enerji Verimli Ürün Etiketi çalışmasını Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile ENVERDER ortaklaşa çıkartacak.

Bir ürünün, enerjiyi verimli kullanıp kullanmadığının tespitini tek bir noktadan yapmak gerekiyor. İşte Enerji Verimli Ürün Etiketi projesi bunu sağlıyor. Diğer yandan, bugün ürünlerin üzerinde gördüğünüz verimlilik etiketleri üretici firmaların kendi beyanlarıdır. Yani, bir akredite bağımsız kuruluş tarafından doğruluğu tespit edilmemiştir. Enerji Verimli Ürün Etiketi projemizde ise firma derneğimize gelip ben bu ürüne etiket almak istiyorum dedikten sonra, TSE ve derneğimiz önce başvuru kriterlerine bakacak. Daha sonra TSE'nin laboratuvarlarında gerekli deney ve ölçümler yapılacak, rapor düzenlenecek. TSE'nin raporu doğrultusunda biz de dernek olarak, tabii testlerden geçerse ürün üzerinde TSE ve Enerji Verimliliği Derneği logosunun olduğu bir etiketleme yapılacak."

Etiket için gerçek ve tüzel kişilerin başvuruda bulanabileceğini anlatan Çağlar, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, ısıtma- soğutma, aydınlatma, yalıtım grubu, otomotiv ve lastik sektörlerinden firmaların etiketi almak için ENVERDER ile iletişime geçmeleri gerektiğini kaydetti.

Etiketle, ürünün bir kimliği olacağını belirten Çağlar, "2D barkodla tek bir seri numarası belirlenecek, üretim tarihi, üretim yeri, ürün özellikleri ve enerji verimliliğine katkısına ilişkin bilgiler de bunun içinde olacak. Portatif elektro optik cihazlarla tespit edilen bir imzayla ürünün taklit edilmesinin önüne geçilecek. Yine bu 2D barkodla, derneğimizin çalışmaları, veri tabanından talep edilen tüm raporlar, akıllı cep telefonlarından veya internetten takip edilebilecek" diye konuştu.

"ENVERDER ile tüketicinin hak ve menfaatlerini korumak istiyoruz"

TSE Başkan Vekili Mehmet Fahrettin Önder ise Türk firmalarının artan rekabetçi ortamda öne geçmelerine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek, "Standartların belirlenmesinde söz sahibi olmak gerekiyor. Standartları belirleyen olduğunuz zaman kendi ticaretinizi ona göre belirlemiş oluyorsunuz. Özel sektördeki ortaklarımız ve ENVERDER ile beraber tüketicinin hak ve menfaatlerini korumak ve Türk özel sektörüne dünyada rekabet avantajı kazandırmak için bu projeye destek vermekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgilere göre, projeye teknoloji desteği, ENVERDER iletişim ve teknoloji sponsoru Turkcell'den gelirken, Turkcell,  ürün etiketlerinin karekod uygulaması veya SMS sorgu sistemiyle sorgulanmasını sağlayarak çalışmaya destek sağlayacak.

Toplantı sonunda Enerji Verimliliği Derneği'nin projelerinde yer alan sponsor firmalara plaketleri takdim edildi. Enerji Verimli Sanayi Projesi'nde Erdemir Grubu ana sponsor, Eren Holding altın sponsor, Wilo Pompa gümüş sponsor olarak, Enerji Çocuk Projesi'nde Sanset Gıda, Tadelle ürünü ile ana sponsor olarak, Enerji Takımı Projesi'nde Tüpraş  altın sponsor, OPET gümüş  sponsor, Turkcell  teknoloji  ve iletişim sponsoru olarak, Fina Enerji, Garanti İplik ve  Saray Bisküvi  de proje destek sponsoru olarak çalışmalarda yer aldı.

Etkinliğe, bürokratların yanı sıra Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve diğer ilgili iş adamları katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

İbrahim Çağlar Taner Yıldız Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title