Haberler

Enkaz Altından Yeniden Doğan Büyükşehir: Kocaeli

Güncelleme:

Marmara Depreminin merkez üssü Kocaeli, 1999'daki felaketin ardından yeni binalar ve yaşam alanlarıyla adeta küllerinden yeniden doğdu.

Marmara Depremi'nin merkez üssü Kocaeli, 199'daki felaketin ardından yeni binalar ve yaşam alanlarıyla adeta küllerinden yeniden doğdu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, depremin kent için büyük bir yıkım olduğunu söyledi.

"Acı bir gündü ama yaşadığımız o felaket bize çok önemli dersler verdi" diyen Karaosmanoğlu, Kocaeli'nin 17 Ağustos 1999'dan sonra tamamen değiştiğini anlattı.

Depremin izlerini büyük ölçüde sildiklerini kaydeden Karaosmanoğlu, "Çevre olarak depremin izini şu an burada göremezsiniz. Daha hazırlıklıyız ama yüzde 100 yeterli değiliz. Hala eksikliklerimiz ve yapmamız gereken işlerimiz var ama Marmara Depremi'ne göre çok daha ilerideyiz" diye konuştu.

Karaosmanoğlu, stokları gözden geçirdiklerini vurgulayarak, "Gerek konut, gerek iş yeri, gerek kamu binaları, okullar, camiler, hepsi birinci derecede deprem kuşağı üzerindedir. Her an buralar sarsılabilir. Onun için bize düşen, binalarımızı buna göre yapmak. Bunun için her kesime depremle ilgili eğitim veriyoruz. Similasyon merkezimiz var ve deprem anında nasıl davranılması gerektiğini, onlarla ilgili önemli bilgiler veriyoruz. Depremle ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla çalışmalar yapıyoruz. Marmara Depremi'ne göre çok daha hazırlıklıyız" ifadesini kullandı.

Depremin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verdiklerine değinen Karaosmanoğlu, "Kocaeli'de yenilenme devam ediyor. Bu yenilenme büyük ölçüde gerçekleşti son 15 yıl içinde. Yeni yapılan binalarımız çok daha sağlam. İnsanlarımız bunu çok önemsiyor. Kocaeli, bu açıdan Türkiye'ye örnek bir model oldu" şeklinde konuştu.

Deprem acil eylem planıyla ilgili bilgi veren Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Bir defa bina stoklarımız iyileşti, en önemlisi bu. Binalar insanları öldürüyor, deprem öldürmüyor. Yeşil alanlarımız çoğaldı. İnsanlar daha güvenli alanlara taşınmaya başladı. Konutlar yaygınlaştı. Şehrin belirli yerlerinde çok sakat binalar yapılmıyor. 'Her türlü önlemimizi bu anlamda aldık' diyebiliriz. Kocaeli olarak 15 yıl öncesine göre depreme çok daha hazırlıklıyız ama bu, bir felaket, 'hiç kayıp olmaz' diye bir şey yok. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri Amerika, Japonya, oralarda da büyük depremler, tsunamiler olduğu zaman binlerce, on binlerce insan ölüyor. Allah böyle bir felaketi inşallah yaşatmaz bir daha. 1999 depremine göre sadece bir deprem olsa, bütünsel olarak ele aldığımızda daha hazırlıklıyız."

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Karaosmanoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title