Haberler

Enginarı Don Vurdu Fiyat İkiye Katlandı

Enginarı don vurdu fiyat ikiye katlandı- Ege'nin ünlü sakız enginarında don ve aşırı yağış rekolteyi yarı oranda düşürdü, tarlada tanesi 2 liradan satılan enginar pazarda 4 liraya çıktı- Enginar üreticisi Güven: "Bu yıl ihtiyacı büyük oranda Kıbrıs enginarı karşılayacak" Sağlığa olan faydaları nedeniyle tüketimi son yıllarda hızla artan enginarda bu yıl don ve aşırı yağışın etkisiyle üretim yarı oranında geriledi.

Enginarı don vurdu fiyat ikiye katlandı- Ege'nin ünlü sakız enginarında don ve aşırı yağış rekolteyi yarı oranda düşürdü, tarlada tanesi 2 liradan satılan enginar pazarda 4 liraya çıktı- Enginar üreticisi Güven: "Bu yıl ihtiyacı büyük oranda Kıbrıs enginarı karşılayacak" Sağlığa olan faydaları nedeniyle tüketimi son yıllarda hızla artan enginarda bu yıl don ve aşırı yağışın etkisiyle üretim yarı oranında geriledi.Lezzetli oluşundan tüketicinin tercih ettiği sakız tipi enginarın en fazla üretildiği İzmir ve Aydın illerinde şubat ayında etkili olan don ve ardından gelen yağışlar, tarladaki ürüne zarar verdi.Karaburun ilçesine bağlı Balıklıova köyünde enginar üretimi yapan Cemal Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada karaciğer dostu olmasının etkisiyle tüketimi her geçen yıl artan enginarın üretiminin de buna bağlı olarak yükseldiğini, Karaburun ile birlikte yarımada içindeki Çeşme, Seferihisar, Urla ilçelerinde bir çok üreticinin mandalina bahçelerini sökerek enginar tarlaları açtığını ifade etti.Özellikle İstanbul'dan gelen yüksek talebi karşılamaya çalışan bölge üreticisinin bu yıla büyük umutlarla girdiğini dile getiren Güven, şu bilgileri verdi: "Enginar yılda 10 baş veren bir bitki. Şubat ayında bitki ilk tanelerini vermeye başladığında yaşanan don bu ürünleri kaybetmemize neden oldu. Ardından gelen aşırı yağışlar, tarlaların su içinde bıraktı. Toprak suya doyduğu için şişti. Bu nedenle bitkiler büyüyemedi ve diğer taneler de küçük kaldı. Şu anda enginarın hasat zamanı. Tarlamızdan kamyonlarla ürün çıkarmamız gerekirken en fazla bir kucak ürün kesebiliyoruz. Mevcut ürünler de ticari olarak değerli değil. Bu sorun maalesef gelecek yılın ürününü de etkileyecek" dedi.Ürünün azlığından tane başına fiyatların tarlada 2 liraya çıktığını, pazarda 4-4,5 lira seviyesinde olduğunu dile getiren Güven, İstanbul'da sakız enginarın tanesinin 7,5 liraya kadar fiyatla pazarda satıldığını kaydetti.Türkiye'nin zaman zaman Kıbrıs'tan enginar ithal ettiğine dikkati çeken Güven, "Bu yıl Kıbrıs enginarı ürün kıtlığı nedeniyle pazara erken girdi. Kalitesi sakız enginarını tutmasa da Kıbrıs enginarı fiyatlara denge getiriyor. Gerçek sakız enginarı isteyenlere geçen yıl yaptığımız konserveleri veriyoruz" dedi.Yaklaşık 3 bin dönüm arazide enginar üretimi yapılan Aydın'ın Gölhisar bölgesindeki üreticiler de tarlaların su altında kalması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.Gölhisar'da enginar üretim ve ticareti yapan Mehmet Akın, don ve yağışın bölgedeki üretimi yüzde 60'a yakın oranda düşürdüğünü belirterek geçen yıl 1,25 lira olan tarla satış fiyatının bu yıl 2 liraya kadar yükselmesine yol açtığını belirtti.,,

Kaynak: AA / Ekonomi

Kıbrıs İzmir Aydın Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title