Haberler

Engelsiz Kültür ve Turizme Tam Destek

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik engelsiz kültür ve turizme tam destek verdiklerini belirterek, "Sorumluluğumuzdaki tüm alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik engelsiz kültür ve turizme tam destek verdiklerini belirterek, "Sorumluluğumuzdaki tüm alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor" dedi.

Hizmet anlayışını çok yönlü geliştirirken hakim olduğu tüm alanlarda başarıyı yakalamak için tam güç çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Ömer Çelik döneminde işlerlik kazanan yenilikçi politikalarıyla dikkat çekiyor. Kalite çıtasını her geçen gün daha da yükselten Bakanlık, görev kapsamındaki konu başlıklarında süregelen "engelsiz yaşam" çalışmalarına büyük önem veriyor. Engelli vatandaşların Bakanlığın sunduğu hizmetlerden daha fazla yararlanabilmesi için birçok proje yürütülüyor.

Turizm tesislerinde engelli yatak kapasitesinin arttırılması ve engellilere sunulan hizmetin kalitesinin yükseltilmesinden sesli kitap, eve teslim kitap gibi projelerin yürütülmesine kadar çok sayıda çalışmaya imza atan Bakanlık, son dönemde müze ve ören yerlerindeki engelleri kaldırmaya yönelik planlamalara da hız kazandırdı.

Bakan Çelik, konuyla ilgili çalışmalara ilişkin olarak şunları söyledi:

"Bakanlık olarak sorumluluğumuzdaki alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Son dönemde Bakanlığımıza bağlı pek çok alanda yaptığımız engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmalara, her geçen gün yenilerini ekliyoruz. Bu çalışmalar özellikle engelli vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı müzelerde hayata geçiyor. Bakanlığım, son iki yılda engelliler için 454 bin 165 lira ödenekle 10 müzede ulaşılabilirliğin sağlanmasına yönelik uygulamalar yaptı ve bu müzeler gerekli donanımlarla engelli ziyaretçiler için engelsiz bir ortama dönüştürüldü. 2014 bitmeden bunlara ek olarak beş müze ve beş ören yerinde daha engellilere yönelik düzenlemeleri tamamlamayı planlıyoruz.

Son on yıla baktığınızda ise mevcut müzelerin onarımı, teşhir-tanzimi, ören yerlerinin çevre düzenlemesi ve yeni müze inşaatı çalışmaları için yaklaşık 2 milyon 213 bin 900 lira ödenekle 44 müze ve 2 ören yerinde engelli ulaşılabilirliğine yönelik düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi. Bakanlığımın sorumluluğundaki bir diğer başlık kütüphaneler. Bilgiye ulaşmada en önemli merkezler olan kütüphaneler de engelli vatandaşlar için yeniden şekillendiriliyor. Ayrıca kütüphaneye gidemeyen engelli vatandaşlarımız için devreye Milli Kütüphane'nin iki ayrı hizmetiyle yine Bakanlığımız giriyor. Bu iki hizmet; Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi. Bu yapılanmayla vatandaşlarımız; kütüphanenin web sayfası üzerinden gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak, katalogda bulunan sesli kitapları bilgisayarlarına indirerek ya da internet üzerinden online olarak bilgiye ulaşabiliyor."

Turizm sektörüne bakıldığında, olayın bambaşka bir boyuta taşındığını ifade eden Bakan Çelik, "Sektör gereği burada koyduğumuz her tuğla, vatandaşımıza hizmetin yanı sıra yabancı turiste bir cazibe unsuruna dönüşüyor. Çünkü dünyada turizm sektörü "engelli' tanımını daha geniş ve farklı kullanıyor. Yaşlı nüfus -bazı hareket kısıtlamaları nedeniyle- bu tanımın içinde kabul ediliyor. Avrupa ülkelerinde bu yaş grubunun hem bütçe hem de sağlık açısından seyahat etme olanağına sahip olduğunu görüyoruz, bu nedenle engelli turizm hedef kitlemiz için önemli bir yer tutuyor" dedi. Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planı çerçevesinde engelsiz bir yaşam için yürürlükte bulunan yasa ve yönetmeliklerin hayata geçirilmesi, sistematik çalışılması, yeterli ve doğru uygulamalar yapılması için merkezi ve yerel yönetimlerle koordineli çalışmaya önem verdiklerini vurgulayan Çelik, belirli bir kapasite üzerindeki otel ve tatil köylerinin erişilebilirlik konusunda zaten yapmaları gerekenler olduğunu belirterek, bakanlığında bu konuda zorunluluk kapsamında olmayan küçük tesislere de gerekli düzenlemeleri yapması için tavsiyede bulunduğunu ve teşvik ettiğini söyledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title