Haberler

Engellilerin Bir Günlük Askerlik Heyecanı

Adana'da 45, Hatay'da 60 ve Osmaniye'de 40 engelli, bir günlük askerlik sevinci yaşadı.

Engelliler Haftası ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Adana'da 45, Hatay'da 60, ve Osmaniye'de 40 engelli, bir günlük askerlik heyecanı yaşadı.

Adana'da, Tuğgeneral Temel Cingöz Kışlası'nda gerçekleştirilen törene aileleriyle gelen 45 engelli asker adayı, kıyafet ve teçhizatlarını aldıktan sonra temsili olarak eğitim yaptı.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da katıldığı törende bayrak töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından asker adayları yemin etti.

Jandarma Alay Komutanı Albay Ünsal Bulut'un ardından, engelli askerleri temsilen konuşan İsa Gökyar, engelli oldukları için askerlik yapamadıklarını ancak kendilerine verilen bu imkanla askerlik duygusunu yaşadıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Kısa süreliğine de olsa askerliğin güzel bir duygu olduğunu belirten Gökyar, gururlu ve heyecanlı olduğunu dile getirerek, "Gönül isterdi ki tam askerlik yapmalım. Bize bir günlük bile olsa bu duyguyu yaşattınız. Ne mutlu Türk askerine, ne mutlu Türküm diyene" diye konuştu.

Yemin töreninin ardından engelli askerlere, Vali Coş, Tuğgeneral Celepoğlu ve vali yardımcıları tarafından terhis belgesi çeşitli hediyeler verildi.

Engelli asker babası Kıbrıs gazisi

Engelli asker babası Kıbrıs gazisi Ruhi Köşker, askerlik sevincine ortak oldukları Ramazan'ın beşinci oğlu olduğunu, bir günlüğüne bile olsa bu heyecanı yaşadıkları için gururlu olduğunu kaydetti.

Oğlunun daha sağlıklı olması halinde çok daha iyi bir asker olacağını anlatan Köşker, "Keşke daha sağlıklı olsaydı daha güzel askerliği olurdu. Çocuk doğar sevinirsin sünnet olur, askere gider ona da sevinirsin. Hepsinin duyguları ayrı, biz de bugün ona seviniyoruz. Çok mutlu ve gururluyuz" dedi.

Hatay'da 60 engelli, bir günlük asker oldu

Hatay'da Serinyol 121. Jandarma Er Eğimi Alayı'nda düzenlenen törende 60 engelli, bir günlük askerlik görevini tamamladı.

Aileleriyle kışlaya gelen engelliler, kendilerine verilen kıyafetleri giyerek bir günlük asker olmanın mutluluğunu yaşadı. Kimi tekerlekli sandalyede, kimi koltuk değnekli, kimisi de işitme ve zihinsel engelli 60 kişi, törenle ant içerek tezkerelerini aldı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, törende yaptığı konuşmada, güvenlik güçlerinin Türk milleti için gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Sosyal sorumluluğun bir gereği olarak engellilerle bir araya gelmelerinin ayrı bir anlam ifade ettiğini ifade eden Lekesiz, çeşitli nedenlerle engelli olan ve buna rağmen hayattan kopmayan, ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde yer alan engelli vatandaşların enerji ve güç kaynağı olduğunu kaydetti.

İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hasan Koçyiğit'in de konuşma yaptığı törende ant içen engelliler, daha sonra geçiş töreni yaptı.

Tezkerelerini alan engelliler, aileleriyle fotoğraf çektirerek, davul zurna eşliğinde bir günlük de olsa askerlik yapmanın mutluluğuyla eğlendi.

Doğuştan engelli olan Edip Akal (46) bir günlük de olsa askerlik yapmanın mutluluk verdiğini belirterek, "Keşke sağlam olsaydım 10 yıl yapsaydım" dedi.

İki kardeş aynı kışlada

Cengiz Deveci (25), 15 yaşında kas erimesi nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu ve şuan çok mutlu olduğunu kaydetti. Kardeşiyle aynı heyecanı yaşamanın kendilerini ayrıca sevindirdiğini aktaran Mehmet Deveci de (27), heyecanlı ve gururlu olduğunu, engelli olmalarına rağmen askerlik yapmanın sevincini yaşadığını söyledi.

Kas erimesi nedeniyle 15 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu ifade eden Deveci "Kardeşimle aynı yerdeyiz. Bir günlük de olsa askerlik yapmak gurur verici. Ailem bu halimle gurur duydu. Çok mutluyum" diye konuştu.

Osmaniye

Garnizon Komutanlığında düzenlenen törene aileleriyle gelen 40 engelli asker adayı, kıyafetlerini giyip teçhizatlarını aldıktan sonra bayrak ve silah üzerine el koyarak ant içti.

Yaklaşık 1 saat süren temsili eğitimden sonra, engellilere terhis belgesi verildi.

Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, törende yaptığı konuşmada, "Engelli vatandaşlarımızın bir gün de olsa askerlik yapmış olmaları hem bizleri hem  de kendilerini mutlu etti. Onlara bu imkanı hazırlayan silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" dedi.

Tören, Kırıklı Komando Bölüğü tarafından yapılan tüfekli hareketler gösterisinin ardından sona erdi.

Engelli askerler, tören sonrası araç ve tesisat sergisini gezip hatıra fotoğrafı çektirdi. - Hatay

Kaynak: AA / Yerel

Celalettin Cerrah Osmaniye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title