Haberler

Engelliler İstiklal Caddesi'nde Yürüdü

Engelliler Haftası nedeniyle, Türkiye Sakatlar Federasyonu tarafından İstiklal Caddesi'nden Galatasaray Meydanı'na kadar bir yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe, CHP İstanbul Milletvekilleri Şafak Pavey ile Mahmut Tanal da katıldı.

Haber-Kamera Yüksel KOÇ İstanbul DHA

Kiminin tekerlekli sandalye, kiminin baston, kiminin de protez bacağı ile aksayarak katıldığı yürüyüşte yaklaşık 200 engelli sesini duyurmaya çalıştı.

Taksim Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, 'Ne sadaka ne ayrıcalık, parasız eğitim parasız sağlık, 'Herkese sağlık, herkese güvenli gelecek, 'Sadaka değil iş istiyoruz, 'Her yer Taksim, her yer direniş ve 'Direne direne kazanacağız sloganları eşliğinde Galatasaray Lisesi'nin önünde sona erdi.

'ENGELLİLERİN YÜZDE 65'İ OKUR-YAZAR DEĞİL'

Burada grup adına yapılan basın açıklamasını avukat Turan Hançerli okudu. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni kabul eden ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan avukat Hançerli, 'Ancak, hala bireysel başvuru hakkını tanıyan ek protokol yürürlüğe girmedi dedi.

Anayasa ile korunan eşitlik ve adalet istediklerini belirten Hançerli, '38 yıl önce yürürlüğe giren yasa ile engelli ve yaşlıya verilen maaş hakkı 2013 yılında sosyal yardıma havale edilmiş ve bu gelirin alınabilmesi için sadece engellinin değil, akrabalarının da açlık sınırının altında yaşaması şartı getirilmiştir diye konuştu.

Avukat Turan Hançerli, engelli bireylerin yüzde 65'inin okur-yazar olmadığını, yüzde 7'inin lise, yüzde 2'sinin de üniversite eğitimi gördüğünü belirterek, 'Biz eğitim sorununa eşit yurttaşlık temelinde kalıcı çözüm beklerken, okullarımız bir bir elimizden alınmaktadır dedi.

Yürüyüşü organize eden Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz da, hiçkimsenin hayatını engelli olarak geçirmek istemediğini söyledi. Anayasa'nın 42. maddesine göre, Türkiye'nin bir sosyal hukuk devleti olduğunu vurgulayan Boyraz, 'Sosyal devlet sadakayla engellisini hayata kazandırmaz. Sosyal devlet imkanlarıyla kazandırır dedi.

ŞAFAK PAVEY HÜKÜMETİN ENGELLİLERE UYGUN GÖRDÜĞÜ DURUM AÇLIK SINIRI

Yürüyüşe katılan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de, engellilerin sorunlarını Meclis'te dile getirmeye çalıştıklarını kaydederek, 'Hükümetin, toplumun yarısını oluşturan engelliler ve ailelerine uygun gördüğü durum, açlık sınırında yaşamak dedi.

MAHMUT TANAL ENGELLİ KADROSUNDA ENGELSİZLER ÇALIŞTIRILIYOR

Yürüyüşe destek veren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise İş Kanunu gereği özel ve kamu işyerlerinde açılan engelli kadrosunda engelsiz insanların çalıştırıldığını öne sürerek, 'Bu sebepten dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk dedi.

Şafak Pavey ve Mahmut Tanal'ın konuşmaları, işaret dilini kullanan bir kişi tarafından işitme engellilere aktarıldı. Yürüyüşe katılan engelliler konuşmaların ardından sessiz dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstiklal Caddesi Mahmut Tanal Şafak Pavey İstanbul Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

MALIK AKINCI:

AVM''LERDEKİ PARK YERLERİNDE ENGELLİLER İÇİN AYRILAN VE ENGELİ OLMAYIPTA BURAYA PARK EDEN KİŞİLERİN HANGİ UVUZLARI ENGELLİDİR ACABA.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title