Haberler

Engelliler Düşlerini Mermere İşliyor

Türkiye Sakatlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi tarafından hayata geçirilen "Engelsiz Yaşam Projesi" kapsamında bedensel engelli 29 kişi yaptıkları gravür çalışmalarıyla düşledikleri dünyayı mermere işleyerek maharetlerini sergiliyor.

ÖZKAN BEYER - Türkiye Sakatlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi tarafından hayata geçirilen "Engelsiz Yaşam Projesi" kapsamında bedensel engelli 29 kişi yaptıkları gravür çalışmalarıyla düşledikleri dünyayı mermere işleyerek maharetlerini sergiliyor.

Türkiye Sakatlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Nilgün Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce dernek başkanlığına seçildiğini ve 140 olan üye sayısını bu süre zarfında 200'e çıkardığını belirtti.

Yaptıkları çalışmalarla engelleri nasıl aştıklarını herkese kanıtladıklarını dile getiren Akgün, engelli bireylerin bu durumu gördüğünde kendileriyle hemen irtibata geçtiklerini aktardı.

Gravür sanatıyla çeşitli figürleri mermere işlediklerini belirten Akgün, "Elmas uçlu kalemlerle mermere adeta hayat veriyoruz. Aklımıza gelen her türlü figürü mermere işliyoruz. Bu çalışmayı insanlara engelsiz bir yaşamın nasıl olması gerektiğini göstermek için başlattık. Engelliler her zaman zor olanı başarır. Her zaman bunu kanıtlamışızdır" dedi.

Akgün, yaptıkları sanatsal ürünleri daha sonra açtıkları sergilerde satışa sunduklarını ve insanların bu tür eserleri engellilerin yaptığını öğrendiklerinde çok şaşırdıklarını aktardı.

Başlattıkları projeyle çok önemli yol kat ettiklerini aktaran Akgün, şunları anlattı:

"Projeye daha çok fiziksel engeli bulunan, kolu ve parmakları kireçlenen ile güçsüz kasları bulunanları dahil ettik. Fiziksel engellilerin zamanla hareketlerinde hızlanmalar meydana geldi. Yemek yemekte zorlanan arkadaşlarımızın daha sonra kendi başlarına yediklerine şahit olduk. Çay ve su içerken daha kolay hareket edebiliyorlar. Çünkü elleri sürekli çalışma halinde. Ayrıca engelli arkadaşımız, bir şeyler başardıklarını gördüklerinde hayata daha çok tutunuyor. Yaşama sevinci daha çok oluyor.  Bizim burada insanlara vermek istediğimiz öncelikle sevgi ve saygı, arkasından zaten hepsi geliyor."

Bedensel engelli Faruk Özkaya ise topluma neler yapabileceklerini göstermek adına böyle bir projeye dahil olduklarını belirterek, bu sayede engellerini aştıklarını aktardı.

Projede yer alan Osman Emek de projeyle mermeri işlemeyi öğrendiklerini dile getirerek, böyle aktivitelerle ilgilenmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title