Haberler

Engelliler Atlı Terapiyle Hayata Tutundu

Erzurum'da engellilere yönelik hipoterapi amaçlı bir yıl önce uygulamaya konulan "Atlı Kafe" sayesinde 400 engelli çocuğun hayata tutunması sağlandı Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Apaçık: "Burada atın üzerinde almış oldukları gerek mekaniksel hareket, gerekse bioenerji ile çocuklarımızın sindirim sistemleri belli bir düzene giriyor.

FAHRETTİN GÖK - Erzurum'da engellilere yönelik hipoterapi amaçlı bir yıl önce uygulamaya konulan "Atlı Kafe" sayesinde 400 engelli çocuğun hayata tutunması sağlandı, yetkililer 300 çocuk için yeni eğitim dönemi başlattı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı öncülüğünde, İl Emniyet Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi ve Yakutiye Kaymakamlığı tarafından 2013 yılında bedensel engelli, otistik ve suça sürüklenen çocuklar için "Atlı Kafe" uygulaması başlatıldı.

Dumlu Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda Adalet Bakanlığı'nın demirbaş listesine kayıtlı "halfinger, apaçi, frizan, midilli ve poni" ırklarındaki 21 "kadrolu" atla yürütülen çalışmayla bir yıl içerisinde hipoterapiye alınan 400 çocukta fiziksel ve psikolojik düzelmeler kaydedildi.

Ortaya çıkan başarılı sonucun ardından başlatılan ikinci dönem eğitimle yine aynı rahatsızlıkları bulunan 5-18 yaş grubundaki 300 çocuk da hipoterapiye alındı.

Atların ve görevlilerin dinlenebilmelerini sağlamak amacıyla salı günleri dışında haftanın 6 günü antrenör, eğitmen ve görevli memurlar gözetiminde hipoterapi gören çocuklar, SODES kapsamında yürütülen "Hayat Birlikte Güzel" Projesi ile açılan basketbol ve futbol sahaları, masa tenisi, satranç, bilgisayar ve kitap okuma salonları ile midilli atlarının parkurlarının bulunduğu alanlarda vakit geçirme olanağı da buluyor.

"Sindirim sistemleri bioenerji ile düzene giriyor"

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu merkezin açılmasına sivil toplum kuruluşları ve hayırsever iş adamlarının çok ciddi katkısı olduğunu, çalışmanın maddi ve manevi desteklerle başarıya ulaştığını söyledi.

Engelli çocuklarda sindirim sistemi bozukluğu ile denge problemlerinin görüldüğünü ve alınan eğitimlerle bunun düzene girdiğini belirten Apaçık, şöyle devam etti:

"Burada atın üzerinde almış oldukları gerek mekaniksel hareket, gerekse bioenerji ile çocuklarımızın sindirim sistemleri belli bir düzene giriyor. Çocukların atın üzerinde dengede kalma gayretleri sonucunda da birtakım fiziksel engeller düzelmiş oluyor. Her şeyin ötesinde çocuklarımız ata binmekten zevk alıyor, başka bir mutluluk yaşıyor. Bu onlar için başka bir eğlence oluyor. Burası Adalet Bakanlığı bünyesindeki ilk ve tek hipoterapi merkezi."

Çocuklarda mucizevi iyileşme

Özel bir rehabilitasyon merkezinin müdürü Hacer Türk de merkezin faaliyete geçmesinin ardından çocuklarını buraya getirdiklerini vurguladı. Ameliyat dışında düzelemez denilen çocuklarda ciddi iyileşmelerin olduğunu anlatan Türk, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızda mucize denilebilecek olaylar gerçekleşti. Oturamayan, kalça çıkığı olan çocuklarımızda bu sorun ortadan kalkmış oldu. Ameliyat dışında başka bir şekilde düzelemez denilen çocuklarımız ameliyattan kurtuldu. Davranış problemi olanların davranışlarının düzeldiğini gözlemledik. Fiziksel sorunu olup da yürüyemeyen çocuklarımızın daha rahat yürüdüklerini gördük. Buranın duygusal ve ruhsal olarak çocuklarımız üzerinde olumlu yönde çok etkisi oldu."

"Ata binmek pozitif etki bıraktı"

Fiziksel engelli Murat Sağıroğlu da özel bir rehabilitasyon merkezi vasıtasıyla 2 aydan beri eğitim aldığını, bunun sonucunda destekli oturup, belini daha dik tutabildiğini ifade etti.

Sağıroğlu, "Benim fiziksel engelim var ve bugüne kadar 11 ameliyat geçirdim. Aynı zamanda kemik erimesi hastasıyım. Ben buranın çok faydasını gördüm. Hem dik oturabiliyorum hem de artık desteğimi sağlayabiliyorum. Bacak ve dizlerimdeki ağrıların hafiflediğini hissediyorum. Önceden ata binen ve benzeri aktiviteleri yapan kişileri imrenerek izliyordum. Ata binmek bende pozitif bir etki bıraktı" dedi.

Antrenör başpolis Murat Temel ise hipoterapinin, binicilerin atlarla yaptığı bir spor dalı olduğunu kaydederek, "Her çocuğun aldığı eğitim farklı ama özellikle fiziksel engelli çocuklarımızda başarı sağladık. Eğitimler sonucunda diğer hastalarımızın da sakinleştiklerini ve daha uyumlu olduklarını gözlemledik" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Cumhuriyet Başsavcılığı Atatürk Üniversitesi Adalet Bakanlığı Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title