Haberler

"Engelli Vatandaşlar Kendi Dünyalarına Mahkum Bırakılıyor"

Güncelleme:

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi, işitme engelliler için en büyük problemin eğitim olduğunu söyledi.

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi, işitme engelliler için en büyük problemin eğitim olduğunu belirterek, işaret dilinin yok sayıldığını ve işitme engellilerin kendi dünyalarına mahkum bırakıldığını ifade etti.

İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam ve Uygulama Merkezi'nin gerçekleştirdiği panelde konuşan Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi, engelli bireylerin sorunlarına değindi. Tanrıverdi, Dünya Engelliler Günü olan engellilerin sorunlarının gündeme getirildiği 3 Aralık gününün toplumların sınav günleri olduğunu söyledi. "Geçen 3 Aralık 2013 tarihinden bu güne nelerin değiştiğini düşünmeliyiz" diyen Tanrıverdi, "İşitme engelliler açısından en büyük problem eğitimdir. Çoğu işitme engelli vatandaşın lise mezunu olmasına rağmen okuma yazma bilmediğini, yazışarak dahi iletişim kurulamadığını, işaret dilinin yok sayıldığını ve işitme engellilerin kendi dünyalarına mahkum bırakıldığını görüyoruz" dedi.

Panelde konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı ise, gelişmekte olan toplumların yüzde 12'sinin engelli bireylerden oluştuğunu belirtti. Çatlı, "İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi, engelli öğrencilerin kampüs içerisinde erişilebilir mekanlara ulaşmaları, farkındalığın arttırılması, öğrencilere çeşitli eğitimlerin verilmesi için kurulmuştur" diye konuştu.

18 yaşından beri görme engelli olduğunu dile getiren İBB Engelliler Müdürlüğü Uzman Psikolog Gülsüm Şenocak da, engelliler için en büyük sorunun önyargı olduğunun altını çizdi. Şenocak, "Önyargı ne yazık ki ailemizde, toplumumuzda veya çevremizde bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu durum engelliler için var olan durumu daha kötü bir hale getiriyor. Engelli olmak bir özellik değil ve engellilere önyargılarla yaklaşılmaması gerekiyor" dedi.

Gülsüm Şenocak empatinin önemine de dikkat çekerken, "Görmemem mutsuz olacağım manasına gelmiyor. Çantanızda hayata dair farklı seçenekleriniz olmalı, kendinize seçenekler yaratmalısınız. Engel dediğiniz şey, ben yapamam dediğiniz zaman ortaya çıkıyor. Her şeyin temeli inanmak. Başarabileceğinize inanmazsanız hiçbir şey yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

Yüzde 95 görme kaybı bulunan Kişisel Gelişim Uzmanı Aynur Algül ise konuşmasında, ailelerin ve toplumun bilinçlendirilmesi ve gerekli şartların oluşturulması halinde engellerin ortadan kalkacağını vurguladı. Genç neslin engellilere karşı duyarlı olduğunu ifade eden Algül, "Gençlerden çok ümitliyim. Gençler engelli arkadaşlarıyla, farklı fiziksel fonksiyonlara sahip bireylerle iletişim kurabiliyorlar. Gençlerimiz daha merhametli, daha vicdanlı, daha bilinçli bu konuda" ifadelerine yer verdi.

Engelliler için teknolojik desteğin önemine vurgu yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Uzman Fizyoterapisti Hasan Atacan Tonak da, "Engelliler için yapılan teknolojik cihazlar, engelli bireyleri topluma kazandırmada önemli görev görüyor. Aynı zamanda engelli bireylere pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi Dünya Engelliler Günü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title