Haberler

Engelli Gurbetçinin Sağlık Raporu Mücadelesi

Danimarka’da yaşayan ve sahip olduğu uluslararası geçerliliği olan engelli kartını Türkiye’de kabul ettirip kullanamayan Eskişehirli Bayram Sarıgöz, ülkesinde yeni bir kart çıkarmak için sağlık kurumlarından istediği raporu alamadığını belirtti.

Danimarka'da yaşayan ve sahip olduğu uluslararası geçerliliği olan engelli kartını Türkiye'de kabul ettirip kullanamayan Eskişehirli Bayram Sarıgöz, ülkesinde yeni bir kart çıkarmak için sağlık kurumlarından istediği raporu alamadığını belirtti.

2008 yılında Danimarka'da geçirdiği bir trafik kazası sonucu engelli olan Bayram Sarıgöz, aldığı kartı hem yaşadığı ülkede, hem diğer Avrupa ülkelerinde rahatlıkla kullanarak sağlanan imkanlardan faydalandı. Hac ibadetini yerine getirmek için gittiği Suudi Arabistan'da bile kartı kullanan Bayram Sarıgöz, her yıl tatil için geldiği ülkesinde özellikle park alanlarından faydalanma konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. Her sene Türkiye'ye gelen engelli vatandaş, Danimarka'dan aldığı ve tüm ülkelerde geçerliliği olan engelli kartı ile Türkiye'de park sorunu yaşadığını anlattı. Sarıgöz, "Türkiye'den aldığınız engelli kartı da diğer ülkelerde geçerli. Danimarka'da benim engelli aracım var. Onu Türkiye'ye getirdiğim zaman ya da kartı başka arabaya taktığım zaman bazı park görevlileri kartı tanımadıklarını söylediler. Ben de Türkiye'de verilen kartı alarak bu sorunu çözmek istedim. Türkiye'deki engelli kimlik kartını alabilmek için de doktorlarla uğraşıyorum" dedi.

"İZNİMİ HASTANEDE Mİ BİTİREYİM"

Bayram Sarıgöz, verilen heyet raporuna tüm rahatsızlıklarının yazılmadığını görünce şikayetçi olduğunu belirterek "Raporun tam olmadığını görünce doktorlardan şikayetçi oldum. Bana sadece iki hastalığımın yazdığı bir yıllık geçerliliği olan bir rapor verdiler. Normalde beş ayrı hastalığım var. Benim kaburga kemiklerimi aldılar. İyileşme durumum yok. Boyun rahatsızlığım raporda yer almamış. Bir senelik rapor zaten benim işimi görmüyor. Hakkım da değil. Ben bu evrakı alsam neye yarar? Ben Danimarka'dan senede bir gelip iznimi bu raporu yenilemek için mi kullanayım? Her gün sağlığım kötüye gidiyor ve ilaçlar kullanıyorum. Hastalıkların hepsinin rapora yazılmasını istiyorum. Raporun hakkı olan uzun süreli raporu istiyorum. En azından Danimarka gibi 10 yıllık rapor versinler. Yurt dışı raporlarını kabul etmediler. Benim askeri hastaneden, askerliğe elverişli olmadığıma dair verilen raporum bile var. Askeri hastane neden versin bu raporu? Bunlar kabul görmedi. Ben de bir yıllık raporu kabul etmiyorum. Her sene 1,5 ay hastahaneye gidip iznimi bitirmek istemiyorum" şeklinde konuştu.

"RAPORUN TOPLAM ORANINI BİLE YANLIŞ YAZMIŞLAR"

Doktorlarla tartıştığını ve şikayetçi olduğunu belirten Bayram Sarıgöz, "Ben devletimi seven bir insanım. Şu anki yönetimin bize yaptığı iyilikleri bile bizim şikayet etme hakkımız var. Önceden bizim bu hakkımız yoktu. Şu an da olan hakkımı istiyorum. Beni Sağlık Bakanlığından iki kere arayarak dinlediler. Olayı anlattım ve tekrar arayacaklarını söylediler. Heyete engelli kimlik kartı için müracaat etmişim. Sindirim hastalığı ve sinir hastalığım yazılmış sadece. Kaburga hastalığım nerede? Ben demir ile geziyorum. Her bindiğim arabanın koltuğunu özel olarak yaptırıyorum. Boynumda kas kopması var o da yazılmamış. Doktor muayenesinde bunlar var, ama yazılmamış. Ağrılarım var. Yüksek dozda morfin kullanıyorum. Yürürken bazen kesiliyorum. Bazen kaburgalarım batıyor. Tüm hastalıklarımın raporlarını ben heyete sundum. Sadece ikisini seçtiler ve diğer raporlarını aldılar, ama heyet raporuna yazmadılar. Ben olması gerekeni istiyorum. Bir hastalığıma yüzde 25 diğerine de yüzde 20 oran verilmiş, toplamına da yüzde 40 verilmiş. Böyle bir şey olur mu? Onu bile yanlış yazmışlar. Doktorla bu konuda tartışınca duruma polis müdahale etti. Ben de doktor da şikayetçi olduk" ifadelerine yer verdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Danimarka Türkiye Hac Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title