Haberler

Engellerini Buzda Aşıyorlar

EFSUN YILMAZ - İzmir'de engellerini buz üzerinde aşmayı öğrenen bireyler, sıfırın altında 5 derecede yaptıkları danslarla adeta özgürlüğün tadını çıkarıyor.

Bornova'daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içinde yer alan Olimpik Buz Sporları Salonu, ilk kez buz pateni yapmayı deneyenler ve minik öğrencilerin yanı sıra her perşembe günü kapılarını engellilere açıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi buz pateni eğitmenlerinin özel olarak ilgilendiği engelli öğrenciler, buzun üstünde durmayı, süzülmeyi hatta dans etmeyi öğreniyor.

Down sendromlu 13 yaşındaki Selin Durgut, çok sevdiği buz pateni kostümüyle, fiziksel engeli nedeniyle yürüyemeyen Halis Dönmezer de tekerlekli sandalyenin altına yerleştirilen özel yapım bir aparatla dansına başlıyor.

Ayakta durma, yürüme ve belki konuşma becerisine bile sahip olamayan bazı engelli öğrenciler de öğretmenlerinin yardımıyla buzda kaymaya çalışıyor.

Halis artık "farklı" hissetmiyor

Ortopedik engeli nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı Halis Dönmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda, iş yaşamında ve sokakta hep engellendiğini hissettiğini belirtti.

İletişim meslek lisesi mezunu olduğunu belirten Dönmezer, şunları anlattı:

"Engelim hayatımın birçok alanında önüme çıktı. Gazeteci olmak istiyordum, olamadım mesela. Sonra iletişimin bir başka alanı olan halkla ilişkiler konusunda çalışmaya başladım. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Olimpik Buz Sporları Salonu'nda halkla ilişkiler konusunda hizmet veriyordum. Buz pateni yapanları görünce de hep 'acaba bizler de kayabilir miyiz' diye düşünüyordum. Kayabilirmişiz onu öğrendim."

Buzun üstünde tekerlekli sandalyesinin hareketini sağlayan özel aparatın geliştirilebileceğini ifade eden Dönmezer, ilk gösterisini 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda yaptığını, partnerinin de engelsiz öğretmeni olduğunu ifade etti.

Yurt dışındaki gösterilere de gitmek istediğini anlatan Halis Dönmezer, "Hayatımda çok engelle karşılaştım. Hiçbir yerde kendimi normal hissedemedim ama burada herkes gibiyim, ilk kez kendimi buzun üstünde diğerlerinden farklı hissetmedim." dedi.

Salonda 2012'den bu yana kaymayı öğrenen down sendromlu Selin Durgut da buz pateni kıyafetini ve patenlerini çok sevdiğini söyleyerek, "Burayı, buzu, kaymayı, dans etmeyi ve herkesi çok seviyorum. Öğretmenlerim de bana çok çok iyi davranıyorlar. Burada mutluyum, hep geleceğim." dedi.

Öğretmenleri de çok memnun

İzmir Büyükşehir Belediyesi buz pateni eğitimcisi Neşe Olcay da 2012'de başlattıkları proje ile buzda engelleri kaldırmak istediklerini söyledi.

İzmir'de yaşayan tüm engellilere açık projenin önce otizmli ve down sendromlularla başladığını anlatan Olcay, "Tekerlekli sandalyedeki Halis arkadaşımız da bize katıldı. Şimdi birlikte dans ediyoruz. 19 Mayıs etkinliklerinde de bir gösteri gerçekleştirdik. Herkes için çok eğlenceli bir aktivite. Dans buzla birleşince insanın öz güveni de yükseliyor. Biz çok uyumluyuz ve burada engel tanımıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

19 Mayıs Bornova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title