Haberler

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya ve Batı Akdeniz enflasyonu ile ülke genelinin enflasyonu arasındaki ilişkilerin hızla alışılagelmişin dışına çıktığını bildirdi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya ve Batı Akdeniz enflasyonu ile ülke genelinin enflasyonu arasındaki ilişkilerin hızla alışılagelmişin dışına çıktığını bildirdi.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı da olan Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Eylül ayında enflasyonun rekor düzeyde düşük açıklandığını anımsatan Çandır, "Türkiye İstatistik Kurumu ekim ayı tüketici enflasyonu TÜFE'yi ülke geneli için yüzde 1,44 ve Batı Akdeniz için ise yüzde 1,74 olarak açıkladı. Bu rakamlar belki rekor değil ama Türkiye geneli için 2006 yılı ekim ayından sonraki en düşük enflasyon oldu. Bölgemizin enflasyonu ise 13 yılın ortalama değerlerinde geldi." ifarelerini kullandı.

Ekim ayında yıllık TÜFE rakamlarının ülke geneli için yüzde 7,16 ve Burdur, Antalya ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz için yüzde 7,44 olarak açıklandığını belirten Çandır, bu yıllık enflasyon rakamının, 2007 ve 2009'dan sonraki bölgelerindeki en düşük üçüncü enflasyon olduğunu vurguladı.

Antalya ve Batı Akdeniz enflasyonu ile ülke genelinin enflasyonu arasındaki ilişkilerin hızla alışılagelmiş dışına çıktığını vurgulayan Çandır, şunları kaydetti:

"Mesela çok uzun bir aradan sonra 26 bölge içerisinde en yüksek enflasyonlu ilk üç bölge içine girmeye başladık. Bu ay dördüncüyüz ama üçüncü ile aramızda çok az bir seviye farkı bulunmaktadır. Keza uzun bir aradan sonra bizim enflasyonumuz, ülke geneli enflasyonunun üzerinde yüzde 1,44'e karşılık yüzde 1,74 olarak ilan edildi. Aradaki fark yüzde 20'nin üzerinde. Gelecek aylar için kentimiz ve bölgemiz, nispi enflasyonu bakımından ciddi yüksek kalma riski taşıyan bir gelişme ile karşı karşıya."

Özellikle Antalya için her yönden zor geçen 2016 yılının enflasyon bakımından da kötüleşmeye başladığını bildiren Çandır, "Üstelik ülke büyümesinden çok uzakta olan büyümemizi, hiç olmazsa ülke ortalamasına yaklaştırmaya çalışırken yaşanacak bir aşırı bölgesel enflasyon ortamı, aradığımız ve istediğimiz bir durum değil." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ali Çandır Antalya Akdeniz Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title