Haberler

    Enerjiye 18 Milyar Lira Yatırım

    21 dağıtım bölgesinde önümüzdeki 5 yılda 18 milyar TL yatırım yapacaklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yatırım konusunda yabancıların önündeki bürokrasinin kaldırılacağını söyledi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik şebeke altyapısını iki şeritli, çok çukurlu bir yola benzeterek, "Bunu 4-5 şeride dönüştürüp yeni asfalt dökerek ciddi şekilde yenilememiz gerekir. 21 dağıtım bölgesinde önümüzdeki 5 yılda 18 milyar TL yatırım yapacağız" dedi. Bakan Albayrak, enerji arzına ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 2023 vizyonu enerji arz güvenliği açısından önemli plan ve projeleri devreye alacaklarını belirten Albayrak, Türkiye'nin kurulu kapasitesini 13 yılda 33 binden 73 bin megawatt'ın üzerine taşıdıklarını söyledi. Ancak 10 yılda en az 50 bin megawatt'a ihtiyaç olduğunu anlatan Albayrak, " Türkiye'deki en büyük sıkıntı şebeke alt yapısından kaynaklanıyor. Çünkü Türkiye'deki sistem bundan 30-40 önceki nüfusa göre ve elektrik talebine göre yapılmış. Bugün nüfus 80 milyon, 73 milyon megavat kurulu kapasitemiz. Şu andaki şebeke iki şeritli, çok çukurlu bir yol gibi. Bunu 4-5 şeride dönüştürüp yeni asfalt dökerek ciddi şekilde yenilememiz gerekir. 21 dağıtım bölgesinde önümüzdeki 5 yılda 18 milyar TL yatırım yapılacak. TEİAŞ'ın ise ana omurgasındaki yatırımlarla ilgili bu yılın bütçesi 2.5 milyar TL. Özellikle Marmara bölgesinde Çanakkale geçişinde büyük bir yatırım var" diye konuştu

    Türkiye'ye gelen yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için bir dizi iyileştirmeler yapacaklarını vurgulayan Albayrak şöyle devam etti: "İhale süreci, yasal süreç, izinler çok önemli. Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor. 'Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın'. Biz mümkün olduğunca izinler noktasında bir çok konuyu çözüp kamu olarak tabiri caizse kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz."

    Yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalara da değinen Albayrak, "Güneş ve rüzgar portföyde bir anlam ifade ediyor ancak verimlilik noktasında düşük. Şu anda yaptığımız yatırımlarla enerji arzında sıkıntı yaşamadığımız bir dönemden geçiyoruz. Önümüzdeki bir kaç yıl bu yatırımları optimize etme noktasında faydalı olacak. Çok fazla lisans başvuru var. Enerjiyi kısa yoldan zengin olma aracı olarak gören çantacı dediğimiz profilden ayırıp daha ciddi bir profilde yatırımcıya dönüştüreceğiz. Küçük küçük yatırımlar yerine orta ve büyük ölçekli yatırımları yönlendireceğiz. En uygun maliyetle alım garantisi sağlamayı istiyoruz" dedi. Albayrak, madenlerin güvenliği ilgili olarak ise iş güvenliği ve işçi sağlığı dahil kömür üretimi konusunda müstakil bir yasa hazırladıklarını söyledi.

    Demirören Grubu'nun Total'i almasını değerlendiren Albayrak, "Gayet olumlu. Bugün dünyada varlık düzeyi çok alt düzeyde. Uygun fiyatlara enerji varlıklarını almak için doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum. Türkiye, bölgesi için önemli bir ülke. Kriz dönemleri büyüme için yeni fırsatları değerlendirip aradaki farkı kapatmak için ciddi şanslı dönemler diye bakmak lazım" dedi.

    Bakan Albayrak, Türkiye'de sadece faiz lobisi olmadığını, gaz lobisi, ithal kömür lobisi, nükleer karşıtı lobilerle de mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyledi. "Lobiler haklı gerekçelerle, farklı şeyler söylüyorlarsa dinleyebiliriz ama statükocu anlayışla, istemezük diye bakıyorlarsa buna farklı yaklaşırız" diyen Albayrak şöyle konuştu: "Nükleer karşıtı bir lobi var. Nükleere karşıyız, kömüre karşıyız. İstemezükçü yaklaşım var. Mesela kömür Türkiye'nin yerli enerji portföyünde yüzde 12. Kişi başı emisyonda Avrupa ülkelerinin 2'de 3'te bir düzeyinde olan bir ülkeyiz. Türkiye'nin bu yatırımların hepsini yapması lazım. İstemezükçülere bir tavsiyem var; gelişmiş ülkeler gidin termik santrallere bakın. Bizim hem filtreleme hem de karbon emisyonlarına bakıldığında  bazıları doğalgazdan daha çevreci. Şimdi yeni teknolojilerle düşük kalorili kömürleri bile randımanlı üretebiliyoruz.  Nükleer olmazsa olmaz bizim için. Bütün dünyada 450'den fazla nükleer santral işletiliyor, 100'den fazlasının  inşaatı sürüyor. Türkiye'nin nükleeri kullanmamasının ve sözde çevreci söylemlerle yapılmamasının hiçbir rasyonel tarafı yok. Türkiye'nin geleceği için nükleerden vazgeçemeyiz. İki hafta önceki ABD ziyaretinde de bunu konuştuk. Özellikle Ermenistan'daki MetZamor santrali ciddi risk teşkil ediyor. Allah muhafaza teknik bir kaza olması halinde bölge ülkeleri için çok ciddi risk. Bulgaristan da hakeza öyle. Çevreci arkadaşlara tavsiyem, biraz da buralarla ilgilensinler. Dünya Atom Enerjisi Kurumu ve diğer örgütlere ciddi baskı kurarlarsa Türkiye için çok yararlı olur. Buralara lobi yapmalarını tavsiye ederim."

    Üçüncü nükleer santral ile ilgili olarak ise Albayrak, "Yer konusunda seçenekleri 10-15'e indirdik. Su yollarına yakınlık, uçak yolları, deprem kuşağı, kuş göç yolları gibi 18 kritere göre karar veriyoruz. İkinci santralde ise Japonlardan taleplerimiz oldu. Onlar dönecekler toplantı yapacağız" ifadelerini kullandı.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Berat Albayrak Çanakkale Marmara Türkiye Sektörel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title