Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız temel atma törenine katıldı -

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Köşk ilçesinde yatırımı tamamlanan ilk jeotermal santralin açılışı yaparak bir santralin de temelini attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Köşk ilçesinde yatırımı tamamlanan ilk jeotermal santralin açılışı yaparak bir santralin de temelini attı.

Aydın programı kapsamında Germencik ilçesindeki jeotermal enerji santralleri açılış töreninin ardından Köşk ilçesinde Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ tarafından devreye alınan 34 megavatlık DORA-3 enerji santralinin açılış ve 17 megavat kapasiteli DORA-4 santralinin temel atma törenlerine katıldı.

Törende konuşan Yıldız, büyüyen Türkiye'nin enerjisini karşılamak için her yıl doğal kaynakları kullanarak üretim yapan çok sayıda tesisi devreye aldıklarını, enerji kaynaklarının savaş nedeni sayıldığı bu coğrafyada yerli üretimin çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 120 milyon ton petrol eşdeğeri enerji ihtiyacının olduğunu, bunun 2 milyon tonunun jeotermalden karşılandığını söyleyen Bakan Yıldız, 2023 için konulan 600 megavatlık jeotermal enerji üretim hedefinin en az bin megavata çıkarılarak revize edileceğini açıkladı.

MTA'nın 91 jeotermal sahayı konut ısıtma, enerji ve sera gibi projeler için ihaleye açtığını, bu alanda Aydın'ın açık ara önde olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, "Rüzgar pervaneleri döndükçe 2013 yılında toplam 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal ettik. İnşallah, gelecek yıl jeotermal sayesinde 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacağız" dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, 2002 yılında 12 bin 241 olan hidroelektrik kurulu gücün 2014 Mart sonunda yüzde 86 artışla 22 bin 749 megavata, 19 megavatlık rüzgar gücünün 2 bin 900 megavata, jeotermaldeki kurulu gücün ise 311 megavata yükseldiğini, 2002 yılında 12 bin 277 megavat olan yenilenebilir enerji kapasitesinin iki kat artarak 25 bin 956 megavata ulaştığını söyledi. Mazıcıoğlu, geçen yıl devreye alınan 7 bin megavatlık kurulu gücün de yüzde 48'inin yenilenebilir enerjiden elde edildiğini ifade etti.

Törende konuşan MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, Aydın'da 2006 yılında Türkiye'nin ilk özel sektör jeotermal elektrik santrali olan 8,5 megavat kurulu gücündeki DORA-1 santralini devreye aldıklarını, daha sonra açtıkları 11,5 megavat kapasiteli DORA-2 santralinin ardından bugün 34 megavat gücündeki DORA-3 santralini de faaliyete soktuklarını ifade etti.

Balat, "Bugün temelini atacağımız 17 megavatlık DORA-4 santraliyle birlikte bu tesis, Aydın sanayisinin tüm elektrik ihtiyacını tek başına karşılayacak güce ulaşacaktır. Böylelikle 70 milyon dolarlık döviz çıktısını engellemiş olacağız" dedi.

Aydın'da yeni santralin 2015 yılında üretime başlamasıyla üretim kapasitesinin 71 megavata çıkacağını ifade eden Balat, 2015 sonunda yılda 700 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üreteceklerini sözlerine ekledi.

Bakan Yıldız, tören sonrası santrallerin açılışını, protokol üyelerinin yanı sıra santrallere ismini veren Muharrem Balat'ın torunu Dora Pancar ile birlikte yaptı.

Törene Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılıç, Osman Aydın, Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Mehmet Sarı ve Mehmet Erdoğan da katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Taner Yıldız Germencik Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title