Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kütahya'da Açıklaması

"2014 yılı itibari ile suların az olmasına rağmen, belli bölgelerde kuraklık riskinin temmuz ve ağustos aylarında yaşanıyor olmasına rağmen, şükürler olsun, arzla alakalı (enerji arzı) herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "2014 yılı itibari ile suların az olmasına rağmen, belli bölgelerde kuraklık riskinin temmuz ve ağustos aylarında yaşanıyor olmasına rağmen, şükürler olsun, arzla alakalı (enerji arzı) herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır" dedi.

Bakan Yıldız, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi ziyaretinde iş adamları ile bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Kütahya'da bakanlık olarak, önemli bir yer altı kaynağı olan kömürün işletilmesi, bunun elektriğe dönüştürülmesi ve Türkiye'ye istihdam olarak kazandırılması yönünde ciddi çalışmalar bulunduğunu ifade etti.

Kütahya'da özelleşen ve özelleştirilecek yapılar olduğunu anlatan Yıldız, bunların her birisinin Türkiye'deki hem kamu bütçesi açısından hem de özel sektör teşebbüsü açısından, son derece önemli gelişmeler olacağını söyledi.

Türkiye'de enerji sektöründe şu anda bir arz fazlası bulunduğunu dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"2014 yılı itibari ile suların az olmasına rağmen, belli bölgelerde kuraklık riskinin temmuz ve ağustos aylarında yaşanıyor olmasına rağmen, şükürler olsun, arzla alakalı (enerji arzı) herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır. Temmuzun 23'ünde Türkiye, 813 milyon kilovatsaatlik bir üretime ev sahipliği yapmıştır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Şu ana kadar en büyük rakam 23 Temmuz itibari ile gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı aylarına oranla hem üretim hem iletim hem tüketimde yaklaşık yüzde 2.5 kat bir büyüme ile karşı karşıya kaldık. Bu da en fazla klimalardan etkilenen bir yapı ile sağlanıyor. Büyüme rakamı aslında daha fazladır. Ama enerji tasarrufu ve verimliliği ile alakalı yapılan çalışmalar, sonuçlarını göstermektedir. Diyelim ki yüzde 5'lik, 6'lık bir büyümenin belki de yüzde 2.5-3'lük kısmı enerji tasarrufu ile tekrar geri döndürülmektedir. Bu da Türkiye adına sevindirici bir durumdur."

Bakan Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Tunçbilek Termik Santrali'nin özelleştirilmesi konusuna ilişkin sorusu üzerine Yıldız, Tunçbilek Termik Santrali'nin 365 megavatlık bir santral olduğunu hatırlattı.

Santralin özelleştirme kapsamına alındığını bildiren Yıldız, "ÖYK'ya da sunuldu. ÖYK kararı ile beraber, inşallah o da bu kapsam içerisinde değerlendirilmiş olacak. Şu anda Çan Termik Santrali'nin haricinde bizim özelleştirme kapsamına almadığımız özellikle bu bölgede bir termik santral kalmayacak. Bununla alakalı çalışmalarımız da devam ediyor. Bursa'da, Türkiye'nin farklı bölgelerinde EÜAŞ'ın özelleşecek santrallerini bu çerçeve içerisinde devam ettireceğiz" diye konuştu.

-"Dinleyip de herhalde kapı komşunuza vermiyorsunuz bunu"

Emniyetteki "paralel yapı" operasyonuna ilişkin soru üzerine Yıldız, ister emniyet mensupları isterse toplumun herhangi bir kesimi ile alakalı suç unsuru bulunan veya bulunduğu iddia edilen konu varsa, hukuka intikal etmiş konularda, hukukun üstünlüğünü korumak adına, çok fazla yorum yapmadığını belirtti.

"Tabii ki hukuk şu veya bu gerekçe ile çok fazla mıncıklandı tabiri caizse, çok fazla el değdi" ifadelerini kullanan Yıldız, şöyle devam etti:

"Ben hukukun üstünlüğünün Türkiye'de tesis edilmesinin, objektif, tarafsız ve adalet açısından güven veren bir yapının behemehal hızlıca tesis edilmesi kanaatindeyim. O açıdan vatandaşımızın, halkımızın adalet duygusunu yitirmeden, ona olan güvenini kat be kat hissederek Türkiye'de böyle bir yapıyla beraber, böyle bir duyguyla beraber davranılması gerektiği kanaatindeyim. O açından yargının, hukukun mutlaka objektifliğinin ve üstünlüğünün hepimizde yer etmesi lazım."

"Paralel yapının usulsüz dinlemelerinde sizin de adınız geçiyor" sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi:

"Şu anda birçok ülkeyle görüşmelerimiz devam ediyor. 26 ülkede de aktif olarak enerji sektöründe görüşmelerimiz var. Bunların içerisinde hemen yanı başımızdaki Rusya Federasyonu, İran, Irak gibi ülkelerden tutun da Afrika ülkelerine varıncaya kadar... Şimdi böyle bir durumda siz, bir ülkenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını, 2,5 yıl resmi ve illegal bir gerekçe ile dinliyorsunuz. Neden dinliyorsunuz? Benim devlet başkanları ile, hükümet başkanları ile, başbakanlar ile, meslektaşlarım ile yaptığım görüşmeler var. Bunların içerisinde 'gizli', 'çok gizli' ibareli olan görüşmeler var, kamuoyuna açtığımız görüşmeler var. O anda açılmayıp da 1-2 yıl sonra açılacak görüşmeler var. Ama siz kalkıp da bunu, bu kadar stratejik bir konuyu dinlerseniz, bunun anlamanın başka olduğuna biz kanaat getiririz. Dinleyip de herhalde kapı komşunuza vermiyorsunuz bunu. Tapelerini sayfa sayfa görüyorum. Türkiye adına, o dinleyenler adına son derece zararlı, yanlış bulduğumu, bunların başka gayelerle dinlendiğini bir kez daha açıklamak isterim."

-"17-25 Aralık'tan sonra farklı bir dinlemeye tabii tutulduğumuzu gördük"

Türkiye'nin her alanda normalleşmesi için uğraştıklarını aktaran Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kişisel hak ve özgürlüklerin kamu menfaatinin korunduğu ve bunların uluslararası arenaya kendi kontrolümüzün dışında verilmediği bir yapıyı hedefliyoruz. Bu manada paralel yapının yaptığı yanlışlardan behemehal vazgeçmesi lazım geldiğini, daha bunların sürdüğünü de ne yazık ki görüyorum. Bir duyumuma göre de 17, 25 Aralık'tan sonra farklı bir dinlemeye tabii tutulduğumuzu gördük. Yalnızca 2,5 yıl o tarihten daha önceki dinlemelere ek olarak... O yüzden bizler gücünü şeffaflıktan alan bir yapı içerisinde geliyoruz. Bizim gizlenecek, saklanacak herhangi bir davranışımız herhangi bir söylemimiz olmaz ama Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda bizim yaptığımız uluslararası ilişkilerin ne zaman kamuoyu ile paylaşılacağına bizler karar veririz. Bu ülkeyi yönetenler karar verirler. Bunun herhangi bir telefon dinleme kaydı ile herhangi bir tape aracılığı ile kamuoyu ile paylaşılmasını çok ama çok zararlı ve yanlış buluyoruz. O yüzden bu yanlışlarından şu veya bu şekli ile vazgeçecekler."

-"Doğalgazla ilgili herhangi bir fiyat artışı yapmaksızın maliyetlerimizi düşürmek istiyoruz"

İran'dan alınan doğalgaza ilişkin bir soruya da Yıldız, Kazakistan'daki yetkililerin, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) tahkim süreci ile alakalı İksip'teki yürüttüğü çalışmalar için son derece karşılıklı anlayış içerisinde ve TPAO'yu tatmin edecek bir teklifte bulunduklarını belirtti.

"Şu ana kadar İranlı kardeşlerimizden komşu ve dost ülke İran'dan doğalgaz fiyatının indirimi ile alakalı henüz makul bir teklif bulunmamakta" açıklamasında bulunan Yıldız, şunları söyledi:

"Bu yıl sonuna kadar da tahkim sürecinin nihaileneceği kanaatindeyiz. Biz sonuçta da yine tahkim heyetinin objektif yaklaşımına duyduğumuz güven çerçevesinde, burada haklı olduğumuza inanıyoruz. Türkiye olarak, şu anda Türkiye, doğalgazını 5 ayrı ülkeden alıyor. Bunun 3'ü doğalgaz boru hatları ile 2'si enerji yapısı ile... Ama biz en pahalı aldığımız doğalgazın İran olduğunu görüyoruz. Elimizdeki rakamlar, tablolar bunu söylüyor. O yüzden İranlı kardeşlerimizin bu manada önemli bir yaklaşımda bulunmaları gerektiğini ve ciddi adımlar atmaları lazım geldiğini bir kez daha bu vesile ile söylemek isterim. Biz vatandaşımızın, sanayicimizin uygun şartlarda maliyeti daha uygun şartlarda doğalgaz almasını isteriz. Şu anda biz bu fiyat indirimini alsak dahi maliyetimizle alakalı artışları ancak tolere edebiliyoruz. Şu anda aldığımız fiyatın daha altında doğalgaz satan bir yapıya geldik, bu çok sağlıklı bir şey değil. O yüzden sanayicimize, tüccarımıza, mesken sahiplerine doğalgazla ilgili herhangi bir fiyat artışı yapmaksızın maliyetlerimizi düşürmek istiyoruz. Yaptığımız çabalar, gayretler bunun üzerinedir. O yüzden İran doğalgazının fiyatının ister tahkim yoluyla, isterse görüşme yoluyla fiyatlarının düşürülecek olması bizim temel hedeflerimizden bir tanesidir. Gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Ama biz sanayicimizi ve mesken sahiplerimizi düşünmek durumundayız."

-Milletvekillerinin TBMM'deki kavgası

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki kavgaya ilişkin soru üzerine Yıldız, şöyle yanıtladı:

"Tabii ki tatsız olaylar. Biz milletvekillerimizin saygınlığını yükseltmek için son 12 yılından bu yana çok fazla gayret gösterdik. Lojmanların boşaltılmasından tutun ki birçok yapılması gereken işlemlere varıncaya kadar bu, Türkiye'de vatandaşlarımızın, 77 milyonumuzun seçtiği 550 milletvekili ile yapılan işlemdir. O yüzden bu tür davranışların hangi gerekçe ile olursa olsun, tabii bunun içerisinde tahrikler var, çok farklı üslubu bozan gayretler var ama bütün bunlara rağmen Türkiye'ye yakışmayan manzaralardır diye söylüyorum. Bir milletvekili olarak da bundan duyduğum rahatsızlığı bir kez daha burada vurgulamak isterim."

Yıldız'ın ziyaretlerinde, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ile Vural Kavuncu, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve öteki ilgililer yer aldı.

Yıldız, sanayi ziyaretinin ardından geldiği Kütahya Manyezit İşletmeleri Anonim Şirketi'nde işçilerle yemek yedi. Yıldız, burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için destek istedi.

- Kütahya

Kaynak: AA / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Taner Yıldız Kütahya İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title