Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: 'Bu (anayasa Değişikliği Paketi), Ülkenin Önünü Açacak ve Ülkenin Normalleşmesini Sağlayacak Temel Unsurlardan Bir Tanesi. Bunun Toplumsal Uzlaşı Haline Geleceği Kanaatindeyim' -'libananco Davasında Kazanacağımıza Ümidim Çok Fazla'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anayasa Değişikliği Paketi ile İlgili, 'Bu, Ülkenin Önünü Açacak ve Ülkenin Normalleşmesini Sağlayacak Temel Unsurlardan Birisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anayasa değişikliği paketi ile ilgili, 'Bu, ülkenin önünü açacak ve ülkenin normalleşmesini sağlayacak temel unsurlardan birisi. Bunun, toplumsal uzlaşı haline geleceği kanaatindeyim' değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, ekonomi muhabirleri ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü lokalinde bir araya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği paketi ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, söz konusu paketin Türkiye'nin önünü açacak ve normalleşmesini sağlayacak temel unsurlardan bir tanesi, halkın iradesini ön plana alan bir girişim olduğunu belirterek, 'O açıdan orta ve uzun vadede hiç bir sıkıntı görmüyorum. Halkın oyunun daha etkili ve kendisini daha yetkili hissettiği bir süreç. AK Parti için zaten bir irade problemi, iktidarı döneminde hiç olmadı. Bundan sonra da olamaz' dedi.

Bir basın mensubunun 'Referanduma gidilse sizin bölgenizde ne kadar oy çıkar' sorusu üzerine Yıldız, Kayseri'de yüzde 70-72'ler civarında, Orta Anadolu'da da yüzde 60'lar civarında oy çıkacağını tahmin etti.

Bazı konuların 'anlattıkları kadar anlaşılamayabildiğini', fakat demokratik açılımın AK Parti tarafından çok iyi anlatıldığını ve anlaşıldığını ifade eden Yıldız, Anayasa değişikliği paketinin hiç bir siyasi parti ayrımı gözetilmeden toplumsal uzlaşı kaynağı haline geleceği kanaatinde olduğunu belirtti. 'Söz konusu paketin Meclis'ten nasıl geçeceği ve MHP'nin buna nasıl bakacağı' sorusu üzerine Bakan Yıldız, Anayasa değişikliği paketinin uluslararası bir sözleşme olmadığını, biraz sıra dışı bir kanun olduğunu söyledi.

Yıldız, 'O açıdan bu tür paketler her parti için bir sınavdır. Türkiye'nin normalleşmesi ile alakalı aslında her parti sınanıyor. Ben halkımızın bu tür bir konuda ön yargıyı atacağı kanaatindeyim. İlk çıkışta (bizim kapımız kapalıdır) diyen partilerde dahi tartışılacağı kanaatindeyim' dedi.

Bakan Yıldız, Anayasa değişikliği paketinin gerginliğe, sıkıntıya yol açmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini herkesin bildiğini ifade etti.

- LİBANANCO DAVASI

Libananco davasının bugün Paris'te görüleceğinin hatırlatılması üzerine, Bakan Yıldız, söz konusu davanın Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi tarihinde sıra dışı davalardan biri olduğuna işaret etti.

Davanın alışılagelmiş bir tahkim davası olmanın ötesine geçtiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

'Biz burada, vatandaşımızın bir yanlış uygulamasının devam ettiği ortamda, ÇEAŞ ve KEPEZ ile alakalı 2003 yılında alınmış bir kararın bir uzantısı olarak bu tahkimi görüyorum. Ne oldu? Güney Kıbrıs Rum kesimindeki Libananco isimli şirketin ÇEAŞ ve KEPEZ'in hisselerini, devletin el koymasından önce üzerine geçirmesi ile ilgili bir kanaatleri vardı. Biz tahkim heyetine bunun böyle olmadığını savunduk. Tahkim heyetinin objektif ve sağduyulu yaklaşacağından eminiz. Şu anda Paris'te 16-17 kişilik bir ekibimiz var. 10,1 milyar dolarlık bir dava. Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir.' (LEY-BLN-ABK) - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title