Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz doğalgazının, Mısır üzerindeki LNG tesisleri aracılığıyla dünya piyasalarına çok ciddi bir şekilde sunulabileceğini düşünmediğini söyledi

Yıldız, İstanbul Conrad Hotel'deki Steam Enerji Arenası Değişen Dinamikler konferansında, siyasetin enerji sektörü üzerindeki yükünün en fazla olduğu bölgenin Doğu Akdeniz olduğunu belirtti. Türkiye İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'nin bulunduğu politik durumun, bu bölgedeki projelerle ilgili belli açmazları ortaya koyduğunu dile getiren Yıldız, Doğu Akdeniz doğalgazının Mısır üzerindeki LNG tesisleri aracılığıyla dünya piyasalarına çok ciddi bir şekilde sunulabileceğini düşünmediğini söyledi. Yıldız "Düşen ham petrol fiyatları ve buna bağlı gelişen doğalgaz fiyatları ile beraber daha az rekabet imkanı olan LNG'nin bu manada çok zorlanmış bir proje olacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Yıldız, uluslararası hukukça tam olarak tanımlanmamış ve münhasır ekonomik sahaları netleşmemiş alanlardaki yapılacak herhangi bir işlemin yalnızca bölgenin hukukuna değil, aynı zamanda dünyadaki denizlerle ilgili hukuka da aykırı olduğunu kaydetti.

Irak'taki enerji kaynaklarının paylaşımına yönelik, herhangi bir doğal kaynak çıkıyorsa bu kaynağın o ülke halkının tamamına ait olduğunu dile getirdiklerini hatırlatan Yıldız, aynı şeyleri Kıbrıs için de söylediklerini belirtti.

Yıldız, Asya ve OPEC ülkeleri merkezli olmak üzere Orta Doğu, Rusya, Kafkasya orijininde gelişecek bütün projelerin takipçisi olacaklarını ve arz güvenliğini geliştirmek ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için yeni hidrokarbon merkezleri ile ilgili bu projeleri yakından takip edeceklerini söyledi.

TANAP ve Türk Akımı projeleri

Türkiye'nin yalnızca bir transit ülkesi olmaktan ziyade özellikle 50 milyar metreküplük doğalgaz tüketimi ve artan büyüme rakamları ile her geçen gün bir doğalgaz merkezi olma adaylığını daha da güçlendirdiğini belirten Yıldız, "Bize dendi ki 'siz Türk Akımı'nı yaptığınız takdirde özellikle TANAP etkilenecek mi veya dengeleri Rusya lehine mi geliştireceksiniz?' Türkiye'nin özellikle bu proje ile alakalandığı konum ve tavır, yalnızca tek başına bu projenin velisi olan bir konum değildir. Herkes kendi omuzundaki soruna çok iyi dikkat etmek durumundadır. Biz özellikle Türkiye'nin doğalgazdaki arz güvenliği ile alakalı bütün konularında aracısız kaynak çeşitliliği ve yeni projelerle beraber almaktan yanayız" diye konuştu.

Yıldız, Türkiye'nin yaklaşık 14-15 milyar metreküplük güzergahını yenileme ile ilgili önemli bir karar aldığını ama projenin 63 milyar metreküpe çıkmasına karar verecek olanın arz ve talebin buluştuğu nokta olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Biz Türk Akımı'ndan yeni bir sipariş vermeyeceğimizi belirttik. Türkiye'nin doğalgaz ile alakalı büyümesinde çok ama çok cazip bir teklif olmazsa kaynaklarımızı güzergahlarımızı ve başka bir şekilde tedarik edeceğimizi belirttik. Geriye kalıyor 63 milyar metreküpün 46-47 milyar metreküplük kısmı, eğer Avrupa Birliği üyesi 28 ülke bununla alakalı bir talepte bulunuyorsa bu ticari bir konuya dönüşmüştür. Avrupa Birliği'nin mani olmadığı bir talebi oluşturmak Türkiye'nin işi değildir. Böyle bir sorumluluğu kendi omuzlarımızda da görmüyoruz. Şimdi siz hem bir sipariş verir hem de 'böyle bir projenin önü nasıl açılır' derseniz bunda çok ciddi bir çelişki vardır."

Türkiye'nin, tarafı olduğu konularda son derece net, anlaşılabilir ve kararlılığını hissettiren politikalarını kamuoyu ile paylaştığını belirten Yıldız "Bu konu, o konulardan bir tanesi değildir, tarafı olduğumuz yanı vardır, tarafı olmadığımız yanı vardır, yani siz sipariş vererek o projenin nasıl olduğunu nasıl gerçekleşeceğini sorarsanız bunun doğru olmadığını bir kez daha buradan belirtmek isterim" dedi.

Türkiye'nin her zaman icraatın önünü açtığını da belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi zaman zaman soruluyor 'Nabucco neden öldü' diye. Türkiye adının Nabucco olması TANAP olması veya MANAP olması ile alakalı kendi fonksiyonunu icra etmiştir. 1800 kilometrelik boru hattı buradan geçecekti şimdi yine geçiyor ama Nabucco olmadığında ne değişmiştir, boru hattı Bulgaristan üzerinden Romanya ve Avusturya'ya gidecekken, Yunanistan üzerinden İtalya'ya gitme kararı almıştır. Yani değişen kesim Avrupa'nın kuzeyiyle güneyidir. O yüzden Türkiye burada kaybeden değil, tam tersine konumunu koruyan ve kazanan ülke olmuştur. Boru hatlarının, boruların, işçiliğin ihalesi yapılmış ve 7 tane büyük merkezde şantiyeler çalışmaya başlamış ve 800 kilometreyi geçen kamulaştırma bedelleri ödenmiş, miktarları tamamlanmış ve bunlar 1800 kilometre gidecek şekilde de planlamaları ve programlamaları yapılmıştır."

"TANAP kendisine çizilen programın 3 ay önündedir"

TANAP projesinin kendisine çizilen programın 3 ay önünde olduğunu, 45 milyar dolarlık harcamanın 2018 yılına kadar tamamlanmasının planladığını belirten Bakan Yıldız, Türkiye'nin 2018 yılının sonuna kadar kendi payına düşen görevlerini tamamlayacağını dile getirdi.

Yunanistan'daki politik bir takım değişikliklerin, ülkenin bu kadar büyük bir projenin karşısında tutumunu ve tavrını değiştirmeye neden olmaması gerektiğine inandığını ifade eden Yıldız, İtalya'nın 8 milyar metreküplük siparişiyle aynı kararlılıkta durduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Doğu Akdeniz Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title