Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

"İthal ettiğimiz kaynakların giderilmesine dönük yapılan çalışmaların, yatırım çalışmalarıyla alakalı bir ithalata dönüşmemesi lazım" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: "Termik santraller, nükleer santraller yapılıyor ama bunların biz bir anlamda kaba inşaat işleri yapan bir noktadayız. Bizim bunun esas teknolojisini, teknolojik bölümlerini hayata geçiren, yapan ve geliştiren bir konumda olmamız lazım"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İthal ettiğimiz kaynakların giderilmesine dönük yapılan çalışmaların, yatırım çalışmalarıyla alakalı bir ithalata dönüşmemesi lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleştirilen "Enerji sektöründe Ar-Ge" konulu toplantıya Bakan Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve katkıda bulanan kamu ve özel sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katıldı.

Taner Yıldız, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, enerji sektörünün büyük bir pazar olduğunu, Türkiye büyüdükçe, geliştikçe enerji sektörünün üretim, yatırım ve iletimle alakalı bir çok ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Enerji sektöründeki ithalatın giderilmesiyle alakalı yerli kaynakların ve yenilenebilir kaynakların harekete geçtiği bir 10.5 yıl yaşandığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar yaptıklarımız gerekliydi, tek başına yeterli olmayabilir, daha da fazla işler inşallah yapacağız. Hedeflerimiz belli, politikalarımız belli ama burada dikkat etmemiz gereken ve bu toplantının önemli gerekçelerinden bir tanesi olan bir başlık var. İthal ettiğimiz kaynakların giderilmesine dönük yapılan çalışmaların, yatırım çalışmalarıyla alakalı bir ithalata dönüşmemesi lazım.

Rüzgar, güneş, HES, termik ve nükleerle alakalı yapılan çalışmalarda ithalatı önleyeceğiz derken bunların yatırımlarının ithal kaynaklardan yapılmaması gerekiyor. İşte TÜBİTAK'la, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla beraber geliştirilen projeler, hedefimize koyduğumuz 2 nükleer güç santralinin olabildiğince yerli sanayimiz tarafından yapılması lazım ve bunların Ar-Ge'ler tarafından da geliştirilmesi lazım. Yani enerji sektörünün pazarı hazır, bunları üretecek sanayi yapılanmasının da Ar-Ge çalışmalarının da yönetildiği bir toplantıda olacağız. Özel sektörün bu konuda yapacağı yatırımların Türkiye'nin geleceğine olan yatırımlar olduğuna inancımı bir kez daha belirtiyorum."

-Bakan Ergün'ün konuşması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de toplantının önemli sonuçları olacağına inandığını söyledi.

Geçen ay yaptıkları Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun gündeminin enerji olduğunu ve 3 temel başlık belirlediklerini anlatan Ergün, bunların yerli enerji kaynaklarını enerji ihtiyacını karşılamada daha çok kullanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji içerisindeki payını yüzde 30'lara kadar çıkarmak ve enerji ihtiyacını karşılarken kullanılan teknolojilerin yerli teknolojiler olmasına özen göstermek ile enerjiyi verimli kullanmaya yönelik teknolojiler geliştirmek olduğunu söyledi.

Kurul'un bir dizi önemli karar aldığını, bakanlıkları ve ilgili kuruluşlara önemli görevler verdiğini Ergün, yerli teknolojilerin ve verimliliğin geliştirilmesinin ise Ar-Ge gerektirdiğini ifade etti. Ergün, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin termik santralleri var, hidroelektrik santraller var daha da olacak. Önümüzdeki süreçte yaklaşık olarak 130 milyar dolar civarında enerji yatırımı gerçekleştirilecek. Termik santraller, nükleer santraller yapılıyor ama bunların biz bir anlamda kaba inşaat işleri yapan bir noktadayız. Bizim bunun esas teknolojisini, teknolojik bölümlerini hayata geçiren, yapan ve geliştiren bir konumda olmamız lazım. Geç kalmış bir iş olarak görülebilir. Ama madem ki enerji ihtiyacımız artarak devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda dünyada enerji ihtiyacı en çok artan ülkelerden birisiyiz... Çünkü sanayileşmemiz devam ediyor üretimimiz artıyor, milli gelirimiz artıyor ve 2023 yılındaki milli gelir hedefimiz 2 trilyon dolar, ihracat hedefimiz 500 milyar dolar sadece bunları düşünsek bile bu üretimi neyle yapacaksınız, enerjiyle yapacaksınız. Dolayısıyla enerji konusu bizim en önemli ihtiyaçlarımızdan birisi."

Enerji ihtiyacının Türkiye'de önemli oranda cari açık yarattığını, ancak Türkiye'nin çok enerjiye ihtiyacı olduğunu belirten Ergün, "Hem kaynakları yerlileştirmek hem teknolojiyi yerlileştirmek hem de verimliliği artırmak için çok ortak çalışmalar lazım. Bu da bizim üretim ve teknoloji konusunda yeni bir atılım yapmamızı gerektiriyor" dedi.

Bakan Ergün, toplantıda, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar çerçevesinde özel sektörle birlikte önümüzdeki süreçte neler yapılabileceğini değerlendireceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından toplantıya basına kapalı devam edildi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Nihat Ergün Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title