Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (3)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Milletvekili adaylarımızın bizlerden kötü olmadığını tam tersi daha iyi olduğunu söylüyorum. Bütün adaylarımızın yanında koşturacağız" dedi.

Yıldız, Erciyes'te Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldiği kahvaltıda soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çiftçilere 1,5 liradan mazot vereceklerine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, TÜPRAŞ'ta motorinin rafineri çıkış fiyatının 1,41 lira olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği gibi motorinin rafineri çıkış fiyatının 1,21 lira olmadığına dikkati çeken Yıldız, "42 kuruşluk da dağıtım ve bayi hizmetleri var. Türkiye'de 13 bin civarında bayi bulunuyor. 42 kuruşu eklediğinizde 1,80 liranın üzerinde maliyet çıkıyor" diye konuştu.

Bu maliyette KDV ve ÖTV'nin bulunmadığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Hadi ÖTV'den vazgeçtiniz, KDV'yi de söylemiyorsunuz. Bu halkı aldatmaktır, yanıltmaktır. Sorum şu, eğer siz 1,5 liradan dağıtacaksanız bunu TÜPRAŞ'ın kapısında herkesin traktörleriyle gelip mazotunu doldurmasını mı planladınız yoksa bidonlarla alıp Hakkari'ye, Sivas'a, Rize'ye taşımayı mı düşünüyorsunuz? Türkiye'de 13 bin bayiyi, çalışmasını ve istihdamı sıfırlıyor musunuz? Bayilerden mi vazgeçeceksiniz? 80'e yakın dağıtım şirketini kapatmayı mı düşünüyorsunuz? Bu kadar mevzunun içine girmeden, bu kadar yüzeysel bir şekilde bir ana muhalefet partisi liderine açıklama yaptırılmaz. Yazıktır, günahtır. Siz ülkeyi yönetmeye talip oluyorsunuz."

Yıldız, muhalefet partilerinin yoksul vatandaşa bedava elektrik ve doğalgaz vaat ettiğini de ifade ederek, "230 kilovatsaate kadar vatandaşımızın kullandığı elektriği normalde almayacağız deniyor. Türkiye'de meskenlerin ortalaması 127 kilovatsaat. Siz asgari ücretin 4-5 katını alan vatandaşın da elektrik parasını ödemeye talip olduğunuzu söylüyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi?" diye sordu.

Bakan Yıldız, doğalgazın ithal bir kaynak olduğunu, sözü edilen rakamda elektriğin ücretsiz verilmesinin ise yaklaşık maliyetinin 30 milyar lirayı bulacağını bildirdi.

Bazı özelleştirmelere ilişkin eleştirilerin hatırlatıldığı Yıldız, AK Parti olarak özelleştirme politikalarını sürdüreceklerini, özel sektör eliyle yapılacak yatırımların artmasına gayret edeceklerini söyledi.

Elektrik dağıtım bölgelerinden elde edilen 13 milyar dolarlık özelleştirme gelirini ceplerine koymadıklarını, vatandaşa hizmet olarak götürdüklerini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Geriye dönük borçlanmaların, 90'lı yılların borçlarının faizlerini kapattık. Bir kısım borçlarını kapattık. Bunların her birisi yeni bir sistem olarak rehabilite ediliyor. Bakın Afşin- Elbistan A Santrali yerli kömürdür ve doğru bir yatırımdır ama artık üniteleri çalışamaz hale gelmiştir. Bizim ona kamu olarak yatırım yapmamız tekrar santrali yenileyeceğiz anlamına geliyor. Biz ne yaptık? Yargı kararlarıyla beraber bunu 3,6 milyar dolarlık oraya yapılacak yeni yatırımlarla özel sektör marifetiyle gerçekleştireceğiz.

Özelleştirmeden dolayı herhangi bir işçi kardeşimiz mağdur olmadı. Biz onları kapı dışına bırakmadık. Kendilerine seçenekler sunduk. Üç yıl içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini, başka bir kamu kurumunda çalışabileceğini veya özel sektörü tercih edebileceğini söyledik. İşçi mühendis kardeşlerimiz, idarecilerimiz de tercihlerini yaptılar.  Biz doğru bir iş yapıyoruz. Kimse oradan gelen özelleştirme gelirlerinin Hakkari'de, Kars'ta, Edirne'de, Sinop'ta kullanıldığını söylemiyor. Doğrusu bu. Biz ordan elde ettiğimiz gelirleri vatandaşımıza yol, su, köprü olarak geri döndürüyoruz. Bu CHP'nin ve bir kısım muhalefet partilerinin seçim vaatlerinin tutarsızlığının en önemli belgesidir."

"Çalışırken 'aday mıyım değil miyim' diye aklıma bile gelmiyor"

AK Parti'nin 3 dönem kuralı nedeniyle Kayseri'de güç kaybedip kaybetmeyeceğine yönelik soruları da yanıtlayan Yıldız, "AK Parti Kayseri'de güç kaybetmez. İlçe ilçe yine bütün sivil toplum örgütlerini tek tek dolaşacağız. AK Parti'nin hedeflerini tek tek anlatacağız. Adaylarımızın bizlerden kötü olmadığını tam tersi daha iyi olduğunu söylüyorum. Bütün adaylarımızın yanında koşturacağız. Adının Taner, Ahmet, Mehmet, Ayşe olması fark etmez. Çalışırken 'aday mıyım değil miyim' diye aklıma bile gelmiyor. Çalışmamız lazım diye aklıma geliyor" ifadelerini kullandı.

Yıldız, bir başka soruyu yanıtlarken, "Bakanlık olarak Soma ve Ermenek olayları açıkçası mahcubiyetimizdir. Zihnimden bakanlık sonrasında da çıkmaz. Bunlar bir sebeple oldu, tabi afetler değil bir kusurdan dolayı oldu. O yüzden bakanlığımız dönemindeki en kötü işlerimizin bunlar olduğunu söyleyebilirim" dedi.

AK Parti iktidarları döneminde çok büyük projelere imza atıldığını ancak Irak'la ilgili yapılan işleri ayrıca önemsediğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Türkiye önümüzdeki dönemde bunu çok daha iyi anlayacak, Türkiye ekonomisine çok ciddi katkısı olacak. Bunu çok fazla önemsiyorum ve bu müzakere sürecinde Türkiye'nin enerji sektörüyle alakalı uluslararası arenada prestijinin Rusya, Azerbaycan ve İran'la yapılan müzakerelerle beraber çok iyi noktalara taşındığı kanaatindeyim. TANAP'ın da önümüzdeki süreçte kıymetini göreceğiz, bileceğiz. Nükleer santralle beraber Türkiye yalnızca bir elektrik tedariki değil, aynı zamanda sanayileşmeyle alakalı ciddi bir lig atlamasını gösterecektir. Sanayicilerimiz bunu günü geldiğinde inşallah daha da açıklığıyla söyleyeceklerdir. Türkiye'de enerji sektöründe yaptığımız çok fazla iş olsa da bir tanesini daha söyleyeyim. Değişimin ve büyümenin enerji sektöründe ciddi şekilde hissedilmesidir. Arz problemi değil arz fazlası var Türkiye'de. Hiçbir enerji projesinde bakanlığımız döneminde enerji sektörü hazine garantisi almamıştır. Hazine garantisi de yurt dışına vermemiştir. İki tane nükleer santral dahil TANAP dahil, diğer büyük projeler dahil hazine garantisi verilmemiştir."

(Son)

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Ak Parti Hakkari Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title