Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son üç ayda bin megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, bunun yüzde 90'ının rüzgar, hidroelektrik santrali (HES) ve kömür gibi yerli kaynaklardan sağlandığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son üç ayda bin megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, bunun yüzde 90'ının rüzgar, hidroelektrik santrali ( Hes ) ve kömür gibi yerli kaynaklardan sağlandığını bildirdi.

Yıldız, 12. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklı avantajlara sahip olduğunu, bu nedenle TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Türk Akımı gibi projelerin, dünya ülkeleri tarafından yakından takip edildiğini belirtti.

Türkiye'nin doğalgaz ithalatında dünyada 5., petrol ithalatında 13., kömür ithalatında ise 8. sırada yer aldığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Cari açığa önemli tesiri olan enerji ve ulaşım kalemlerinin ithalatı, son 8 ayda dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle olumlu etkilenmiştir. Dağıtım, iletim şirketleriyle alakalı, hem petrol hem elektrikle alakalı bütün şirketlerle ilgili herhangi bir politika değişikliği olmayacaktır. Geçen yıl 21 Mayıs'ta LPG torba kanun tasarısıyla beraber bayi cezalarıyla ilgili konuları TBMM'ye sunmuş bulunuyoruz. Bu açıdan PÜİS tarafından dile getirilen talebin yanlış olmadığını özellikle belirtiyoruz. Gerek dağıtım şirketlerinin sayısının artıyor olması, gerek bayilerle alakalı yalnızca bayi açmak adına bayi açılmamalı. Elinde bir miktar nakdi olana bayi açılması durumu var. AB ülkelerinin 4,5 katına çıkan bir bayi sayısının normal olmadığını söylememiz lazım. Biz buna kamu olarak müdahil olmayacağız ama sektör seçici davranacak ve bunlarla alakalı bir takım ayıklamalara gidilmiş olacak. Üreticilerin, dağıtıcıların, bayilerin ve sektörün sağlam bir şekilde oturmasını hep beraber sağlamalıyız."

Elektrik alanında özellikle kamu yerine özel sektör eliyle büyüyen santraller bulunduğuna değinen Yıldız, 70 bin megavata ulaşan kurulu gücün son derece önemli olduğunu vurguladı.

Özelleşen, liberalleşen enerji yapılanmasına vurgu yapan Yıldız, "Son üç ayda bin megavat kurulu güç devreye alındı. Bunun yüzde 90'ı rüzgar, HES ve kömür gibi yerli kaynaklardan sağlandı. Bunlarla alakalı gelişmeleri yoğun şekilde devam ettiriyor olmamız lazım" diye konuştu.

Hiç bir sektörün siyasi istikrarsızlıktan hoşlanmayacağını ama enerji sektörünün hiç hoşlanmayacağına dikkati çeken Yıldız, özellikle Kırım ve Ortadoğu krizlerinin fiyatları etkilediğini ifade etti.

Libya, Irak ve İran kaynaklı günlük 4 milyon varillik petrol üretimindeki düşüşün, ABD ve bazı ülkeler tarafından telafi edildiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Son 8 ay içinde sermaye transferi, üretici ülkelerden tüketici ülkelere doğru kaymıştır. Ham petrol fiyatları düşüşü, kamu bütçesi açısından da vatandaş açısından da son derece olumludur. Petrol dünyada hala çok önemli ve enerji sepetinin yüzde 85'inde büyük pay sahibi. Belki doğalgaz ve LPG'nin oransal olarak petrolün önüne geçeceği konuşulabilir, tartışılabilir. Ama bu sebepten dolayı sepetteki payının yüzde 75'ten aşağı inmeyeceği de aşikar. O yüzden LPG'nin özellikle Katar orijinli olmaktan çıkıp daha geniş ülkelere kayacağı, boruyla aktarılan doğalgazın önemli kısmının LNG kargolarıyla taşınabileceği de önümüzdeki günler için raporlanıyor. Artan LNG ticareti ile alakalı olarak da gerek LPG gerekse LNG sektörünün daha büyük bir patlama yapacağını da söylemeliyiz."

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız İstanbul Türkiye HES Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title