Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun Soruları Yanıtladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya'yla doğalgaz fiyatları konusunda tahkime gidildiğini belirterek, "Aslında son 11 aydır yoğun yazışmalar devam ediyordu fakat buna bir cevap alamadığımız için biz de bize kontrat tarafından verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şu anda Rusya'yla doğalgaz konusunda tahkimdeyiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya'yla doğalgaz fiyatları konusunda tahkime gidildiğini belirterek, "Aslında son 11 aydır yoğun yazışmalar devam ediyordu fakat buna bir cevap alamadığımız için biz de bize kontrat tarafından verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şu anda Rusya'yla doğalgaz konusunda tahkimdeyiz" dedi.

Alaboyun, Karadeniz Holding'in yeni enerji gemilerini uğurlama töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BOTAŞ'ın, Gazprom Export ile imzaladığı Mavi Akım Anlaşması ile yılda 16 milyar metreküp ve Batı Hattı anlaşmasıyla da 4 milyar metreküp olmak üzere yılda 20 milyar metreküplük bir doğalgaz alımı yapıldığını hatırlatan Alaboyun, uluslararası anlaşmaların her iki tarafa da haklar verdiğini anlattı.

Alaboyun, şunları kaydetti:

"Alıcı ülkeye diyor ki, 'sen pahalı aldığına inanıyorsan tahkime gidersin' diyor. Satıcı ülkeye de diyor ki 'sen diğerlerinden daha ucuza sattığına inanıyorsan tahkime gidebilirsin'. Bir alıcı olarak fiyatların yüksek olduğunu iddia ediyoruz. İndirim istedik, bunu indirime Rus tarafından da mutabakat sağlandı ilk başta. Kontratın bize vermiş olduğu süre müzakereler bittiği halde içinde bu anlaşmalar imzalanmadı. Belli süre içinde bizim tahkime gitme zorunluluğumuz var, bu kontratlardan kaynaklanıyor. Gazprom'u tahkime götürdük. Muhtemelen bundan sonra da tahkim karar verecek.

Aslında son 11 aydır yoğun yazışmalar devam ediyordu fakat buna bir cevap alamadığımız için biz de bize kontrat tarafından verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şu anda Rusya'yla doğalgaz konusunda tahkimdeyiz."

"Rusya bizim için iyi bir tedarikçi"

Rusya ile geçmişte de buna benzer gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Alaboyun, uzlaşma sağlanması halinde sorunun çözüleceğini söyledi.

Doğalgaz kesintisi spekülasyonlarına mahal vermeyeceklerini belirten Alaboyun, Türkiye'nin fiyat konusunu tahkime götürmesinin doğal bir durum olduğunu dile getirerek, "Bu fiyattan alım yapmaya devam edeceğiz. Tahkimi kazandıktan sonra geriye bu paraların hepsini faiziyle cezasıyla ve saire tahsil edilecek. Şu an anlaşmalarımız çerçevesinde Rusya'dan 2021 yılına kadar Batı Hattı'ndan ve 2026 yılına kadar da Mavi Hat'tan doğalgaz alımımız var. Burada hiçbir kesinti olmadı. Biz bir müşteriyiz, Rusya da bizim için iyi bir tedarikçi" diye konuştu.

Koza Holding'e kayyum atanmasıyla ilgili bir soru üzerine Alaboyun, "Yargının takdir ettiği bir karar, biz bunun dışındayız" ifadelerini kullandı.

"Saatlerden dolayı gecikenler varsa özür dileriz"

Kış saati uygulamasının ötelenmesinin seçim güvenliği için yapıldığını söyleyen Alaboyun, "Seçimlerin gün ışığı içerisinde yapılabilmesi ve sayımın da gündüz saatlerinde olabilmesi için yapıldı erteleme. Bu tedbir tamamen seçim güvenliği için yapıldı. Hava yolları, GSM operatörleri ve diyanete haber verildi. Sorunlar sadece akıllı telefonlarda yaşandı ama bundan dolayı da gecikenler varsa özür dileriz. Ama bu bizim seçime yönelik aldığımız bir karar" değerlendirmesini yaptı.

Seçimlerde enerji sorunlarını gidermek için helikopterli ekiplerle elektrik şebekelerine bakım yapılacağını yineleyen Alaboyun, "Sekizer kişilik iki grup oluşturduk trafo ve hat bakımları için" diye konuştu.

"Üçüncü nükleer santrali müsaade etsinler memleketim Aksaray'a yapayım"

Üçüncü nükleer santralin yeri için yapılan tartışmalara değinen Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali'ne dahi henüz başlanmadığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Üçüncü santrali henüz planlıyoruz. Belki de 30 yıl sürecek bu… Dolayısıyla yer tespit için çalışmalar yapıyoruz. Niçin İğneada? Özellikle İstanbul'da enerjide tüketiliyor. Buralara, enerjinin yoğun tüketildiği hatlara yakın bir yerde biz santral yapmak zorundayız. Dolayısıyla yapılacak santralin Trakya Bölgesi'nde olması muhtemel.

Biz 3. nükleer santrali yapmakla ayıplı bir iş yapmıyoruz, kusur işlemiyoruz ki yerini saklayalım. Bu İğneada'da olabilir, başka bir yer de olabilir. Bu Türkiye'ye yapılacak, Yunan adalarına yapmayacağız bunu. Müsaade etsinler memleketim Aksaray'a yapayım ben bunu, hiç olmazsa iş ve istihdam orada sağlansın. ABD'de 99, Çin'de 30 nükleer santral var… 28 tanesi devam ediyor…"

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Ali Rıza Alaboyun Karadeniz Gazprom Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title