Haberler

Enerji Bakanlığı Müsteşarı: Nükleer Güç Santrallerini Ülkemize Kazandıracağız

Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı, "Bizim için yeni ama insanoğlunun 50-60 yıldır kullandığı nükleer güç santrallerini ülkemize kazandıracağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, nükleer enerji konusunda konuştu. Dönmezi "Yeni bir enerji kaynağı olarak nükleer güç santralleri projelerimiz var. Bizim için yeni ama insanoğlunun 50-60 yıldır kullandığı nükleer güç santrallerini ülkemize kazandıracağız" dedi.

"ENERJİ KAYNAĞI OLARAK NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ PROJELERİMİZ VAR"

Teknolojiyi daha rahat transfer edebildiklerini ancak tek handikaplarının enerjideki dışa bağımlılık olduğunun altını çizen Dönmez, şöyle dedi:

"Maalesef biz, petrol ve doğalgaz rezervleri açısından ülke ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede bir rezerve sahip değiliz. İhtiyacımızın yüzde 70'ini yurt dışından ithal etmek zorunda kalıyoruz. Otomobillerde kullandığımız petrolden, ocağımızda yaktığımız doğalgaza kadar, hatta zaman zaman kömür de ithal ediyoruz. Bunlar için de bir yılda yaklaşık 40 milyar dolar civarında yurt dışına bedel ödüyoruz. Bu yeni dönemde bakanlığımız cari açığa da olumsuz etki olan enerji ürünleri ithalatını azaltıcı bir takım tedbirler içerisinde. Uzunca süredir bu yönde çalışmalar var. Bunun için de yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik ediyoruz. Düne kadar hiç rüzgar türbini bilmezdik. Şimdi irili ufaklı derelerimizde HES santralleri kuruyoruz. Bunlarla birlikte biz dışa bağımlılığı giderek daha da azaltmış olacağız. Yeni bir enerji kaynağı olarak nükleer güç santralleri projelerimiz var.

"NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNİ DE ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ"

Bizim için yeni ama insanoğlunun 50-60 yıldır kullandığı nükleer güç santrallerini de ülkemize kazandıracağız. Burada temel amaç, hem sanayimizin hem ticarethanelerimizin hem de evlerimizin enerji ihtiyaçlarını kesintisiz, kaliteli ve ekonomik bir şekilde sağlamayı amaçlıyoruz."

"VALİLİK ZİYARET DEFTERİNİ İMZALADI"

Bilecik Valiliği girişinde Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve AK Parti İl Başkanı Kadir Bayrak ile diğer ilgililer tarafından karşılanan Dönmez, Valilik ziyaret defterini imzaladı.

Burada bir süre Vali Nayir ve beraberindekilerle görüşen Dönmez, kendi memleketi Bilecik'i ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Vali Nayir da Dönmez'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaret anısına vazo hediye etti.

Dönmez, Şeyh Edebali Kültür Kongre Merkezi Belediye Meclis Salonu'nda Vali Nayir, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Belediye Başkanı Yağcı, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ve Belediye Başkanları ile işadamlarının katıldığı toplantıda, enerjinin sadece Türkiye için değil tüm dünyada su kadar, hava kadar önem arz ettiğini söyledi.

Enerjinin bir çok tanımının bulunduğunu ancak kendisinin hoşuna gidenin Japonca'daki "hayat" tanımı olduğunu ifade eden Dönmez, "Dolayısıyla hayatı bu kadar kuşatan bir unsuru yönetmek, onu insanlığın hizmetine sunmak da son derece önemli ve kutsal olduğunu düşünüyorum. Sık sık başka vesilelerle, başka ortamlarda da söylüyorum; aslında bakanlığımız ve biz kimsenin karanlıkta, sokakta ve yolda kalmaması için çalışıyoruz. Ancak bu tek başına yapılacak bir şey değil. Kurumlarımız var. Sadece kamu kurumlarıyla da bu hizmetler yapılmıyor. Artık özel sektör de bu hizmetleri yapıyor" dedi.

2000'li yıllardan önce bu hizmetlerin tamamı devlet eliyle ve kamu hizmeti olarak, kamu kurumları vasıtasıyla veriliyordu. Geldiğimiz noktada serbestleşerek birçok noktada yatırımcılar, özel teşebbüsçüler de bu alanda yatırım yapmaya başladı" dedi.

"ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 75 ORANINDA ÖZEL SEKTÖR PAYI VAR"

2000'li yıllardan önce hizmetlerin tamamı devlet eliyle ve kamu hizmeti olarak, kamu kurumları vasıtasıyla verildiğini anlatan Dönmez, gelinen noktada serbestleşerek birçok noktada yatırımcıların, özel teşebbüsçülerin de bu alanda yatırım yapmaya başladığını ifade etti.

Devletin bununla yetinmediğini, elindeki varlıkları da özelleştirdiğini bildiren Dönmez, şöyle konuştu:

"Şu anda elektrik üretim tarafında aşağı yukarı yüzde 75 oranında bir özel sektör payı var. Dağıtım şirketleri tamamen özelleştirildi. İletim devletin elinde. Elektrik ticaretinin yapıldığı ortamda da yine büyük oranda özel firmalar faaliyet gösteriyor. Dün üretimden tüketiciye kadar geçen tüm altyapı hizmetleri teknik idare anlamda tek şirket üzerinden yapılırken, bugün bunlar ayrıştırıldı ve özel sektör eliyle birçoğu işletilir hale geldi. Yalnız zaman zaman bir karışıklık oluyor. Özel sektör eliyle işletilince bu kamu hizmeti niteliğini kaybeder mi diye, asla. Devlet bununla ilgili tedbirleri aldı.

EPDK diye düzenleyici bir kurum var. Bu piyasadaki oyuncuların hangi kurallara uygun olarak davranacağını tayin ediyor ve denetliyor. Dolayısıyla her ne kadar sahipleri özel olmuş olsa bile kamu hizmeti niteliği değişmemiş oluyor. Örneğin sağlık hizmetlerinin çoğunu biz bugün özel kuruluşlardan alıyoruz. Kamu hizmeti niteliği değişiyor mu? Hayır. Hatta şimdi hükümetimiz daha ileri gitti vatandaşlarımız isterse bu kurumlardan da bu hizmetlerini alabiliyorlar. Bu noktaya bu şekilde bakmakta fayda var. Bu yapı sadece bize özgü bir yapı da değil. AB direktifleri, uygulamaları da bunu getirdi. Amaç şu, daha önce devlete mali açıdan yük olan kurumlar özel sektöre göre daha hızlı, daha dinamik, daha derinli işletilebilsin arzusuyla bunlar yapıldı. Ancak bu bir geçiş dönemi. Bu geçiş döneminde bir takım zorluklar yaşıyoruz. Tüketicideki algıyı değiştirmek de kolay değil. Bir takım aksamalar da olabiliyor. Onun için de zaten biz o firmaların şirket yöneticilerini zaman zaman uyarıyoruz, denetliyoruz ve işlerin daha düzgün gitmesi için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Bu hizmetlerin yaygınlığı bize, 2002 yılında Türkiye'de elektrik üretimi 31 bin megavatken bugün 75 bin megavata ulaştık. Yaklaşık 12 yılda yüzde 100'den fazla bir kurulu güç elde ettik. Bu elektrik üretim tarafında yaklaşık bu süre içerisinde 70 milyar dolar yatırım yapıldı. Bunun büyük bir kısmı da özel sektör eliyle yapıldı. Bankalar finanse etti. 50 milyar dolarlık bir finansman yükü var. Ağırlıklı olarak da Türk bankaları yaptı."

Kaynak: AA / Ekonomi

Bilecik Valiliği Fatih Dönmez Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? SURVIVOR YAMAN KİMDİR? Survivor All Star Yaman Keleş kaç yaşında, nereli? 2024 YKS NE ZAMAN? YKS'ye kaç gün kaldı? TYT- AYT- YDT hangi tarihte yapılacak?
500

Yorumlar (31)

fistanlı krolar:

atom bombasıda yapalım :))))

22
1
yanıtYanıtla
ALLAH KULLANDIRMASIN:

Var zaten sende olsa davul zurna ile bende varmı dersin atom bombamız var.

yanıt2
yanıt2
Recep Atli:

Pkknin oldugu ülkede nükleer santral yapacaksan orada hicbir kürdü calistirmaman gerekiyor.

17
3
yanıtYanıtla
LAZUSAGU:

NÜKLEER SANTRAL COCUK OYUNCAGI YAPINDA GÖRÜN. . . , KARA KOLLARIMIZI KORUYAMAYAN BIR ÜLKE ATOMLA DANSA KALKTI. . .

5
14
yanıtYanıtla
GERGIDAN:

HA SOYLE DUNYANIN EN TEHLIKELI FAY HATLARI TR DEN GECMEKTE, YAPTIRIN NUKLER SANTRALLARI SONRADA BIR DEPREM GULE, GULE CENNETE. YOBAZ TURK KAFASI ANCAK BOYLE CALISIR

3
12
yanıtYanıtla
çeşmeci:

Yaaa öyle mi? Japonya da zaten pamuklara sarılı, fukişimayı 10 şiddetinde deprem artı tusunami vurdu adam bir santral kapattı mı?

yanıt10
yanıt3
Aslı:

Nükleer santral yapımına karşı çıkan arkadaşları cahil suçlamak ne kadar doğru? Nükleer santraller sahip olan ülkelerin çoğunda doğru düzgün güneş yok. Zaten bu ülkeler nükleer santrallerin vermiş olduğu zararlardan uzanmış durumdalar ve bir çoğu nükleer santrallerin kapatmaya çalışıyorlar. zaten artık bilimin geliştirdiği araçlar güneş enerjisini çok iyi kullanabiliyor. Aslında sadece güneş enerjisi, rüzgarlar ve barajlar bize yeterli enerji kaynağını çok rahat sağlar.

11
4
yanıtYanıtla
SAMSUNLU:

COK HAKLISIN BÜTÜN DÜNYA NÜKLEER ENERJIDEN KURTULMAYA CALISIYOR BIZIMKILER INSANLARA COK IYI BIRSEYMIS GENE YUTTURUYORLAR CAHILLERE

yanıt3
yanıt4
çeşmeci:

Fatih Sultan, romanos kapısından şehre girerken papazlar ayasofya da melekler erkek mi yoksa dişi mi diye tartışıyormuş. Kıssadan hisse, abuk sabuk işleri bırakın YAPIN ARTIK ŞU SANTRALLERİ, hatta onlarca. . .

10
3
yanıtYanıtla
TÜRK ASKERİ:

15 SENEDİR AYNI NAKARAT DÜNYA NÜKLEERDEN VAZ GİTİ OLUM BIRAKIN BU AYAKLARI

6
7
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title