Haberler

Enerji Bakanı Yıldız Kayseri'de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'tan Ceyhan'a gelen petrolle alakalı Irak devletine bilgi verildiğini ifade ederek, ''Irak petrolünden ne kadar satış yapılmışsa, dekontlarıyla birlikte Bağdat hükümetinin bilgisine sunulacak'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'tan Ceyhan'a gelen petrolle alakalı Irak devletine bilgi verildiğini ifade ederek, "Irak petrolünden ne kadar satış yapılmışsa, dekontlarıyla birlikte Bağdat hükümetinin bilgisine sunulacak" dedi.

Kayseri'de AK Parti Kocasinan Belediye Başkan adayı Mustafa Çelik'in proje tanıtım toplantısına katılan Bakan Yıldız, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda biz 425 bin variller civarında Ceyhan'da Kuzey Irak'tan sevk edilen petrol birikti. Biz Bağdat ve Erbil'le beraber yürütülen çalışmada en son geldiğimiz noktada gerek miktarıyla alakalı, bir varil bile geçmiş olsa onu Bağdat'ın bilgisine sunarak bunu yapacağımızı, aynı şekilde paralandırılmasıyla alakalı konuda da Bağdat'ın bilgisi olacak, dekontlar oraya gidecek. Önemli olan Bağdat'ın mal varlığını artırmaktır. Ben bugün duyuyorum, çok ciddi miktarda ham petrolün Bağdat'ın izni olmaksızın, bilgisi olmaksızın aktarıldığını, yurt dışı pazarlarına sunulduğunu söylediler. Başından beri söylüyoruz, sayın meslektaşım Şehristani ve Irak Petrol Bakanıyla beraber yaptığımız görüşmeler var. Ceyhan'dan bir varil bile petrol geçmiş olsa bunun bilgisi Bağdat'a sunulacak. Ne kadarlık bir satış yapılmışsa, bu kendilerine bilgi olarak aktarılacak ve bu bilgi dekontlarla beraber verilecek. Aynı şekilde Türkiye'deki bankalar da bloke edilmesiyle alakalı hususlar da bilgilendirilecek" diye konuştu.

Bakan Yıldız, "Bu petrol Türkiye'nin petrolü değil, bu petrol Irak'ın petrolü, o yüzden tabii ki Irak halkının kendileriyle alakalı bir hususta Bağdat'ın bilgisi olacak. Şu ana kadar Ceyhan'dan sevk edilmiş petrol söz konusu değildir. Ama bundan sonra da sevk edilmeyecek anlamına gelmez. Biz bütün bu bilgileri inşallah Bağdat'la paylaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

"HANGİ YATIRIMIN GETİRİSİ İYİYSE ONU YAPACAĞIZ"

Bakan Yıldız, yapılacak enerji yatırımlarının tercihiyle ilgili soruya ise, "Bir olayı saptırmamak lazım. Türkiye'de üç tane medeniyetin kurulup yıkıldığı bir ülkede, tarihi varlıklar, kültür varlıkları, sit alanları, kıyı şeridindeki kumsallar, mera vasfını kaybetmemiş alanlar gibi 19 kalem bizim zenginliğimiz var. Sulak alanlar, çevreyle alakalı bütün gelişmeler. Biz enerji sektörüyle alakalı herhangi bir yatırımımızın yine enerji sektöründeki diğer bir yatırımımızla çakışmamasını istiyoruz. Diyelim ki çakıştı. Bir yerde baraj kuracağız, onun altında da maden var. Bu durumda ne yapacağız? Hangisi ülkemizin yararınaysa, biz onu değerlendireceğiz. ya da bir yatırım yapıyorsunuz, jeotermal yatırımıyla çakıştı. O zaman ne yapmamız lazım, Türkiye'ye en faydalı ve en yüksek geliri hangisi getiriyorsa onu kullanmamız lazım. Bu kanun maddesi onu içermektedir. Herhangi bir ÇED Kanunu'nu bypass etmeyle alakalı bir husus değildir" karşılığını verdi.

Bakan Yıldız, "Biz madencilik ve HES'le alakalı herhangi bir çakışma varsa, üç bakanın imzasıyla kurul kararı olarak alıyoruz. Şimdi burada da öyle olacak, bir çakışma varsa mahkemeye gitmeden önce oradaki yatırımcımızın mağdur olmamasını teminen o kararları vereceğiz. Açıkça söyleyeyim, 3. havaalanının yerinde kömür ocakları var. Orada yaklaşık 2 milyar TL'lik kömürümüz var. Oraya yapacağımız yatırım, Türkiye'ye çok daha fazla prestij ve para getirecek. Üçüncü havaalanıyla alakalı o yapının kurulmasıyla alakalı üç bakanlığın kararıyla böyle bir çalışma yapacağız, kurul kararı alıyoruz. Aynı şeyi jeotermal için de uygulamak istiyoruz. Mevzu bundan ibarettir" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Taner Yıldız Ceyhan Bağdat Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title