Haberler

Enerji Bakanı Yıldız'ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'daki bazı illerde yapılan elektrik kesintilerine ilişkin, "Elektrik arz güvenliği ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Üretimle alakalı herhangi bir sıkıntımız yok ama biz parasını ödeyenle ödemeyen arasındaki ayrımı mutlaka kamuoyuyla paylaşmak durumundayız. Gerek PKK'nın gerekse farklı unsurların "Elektrik paralarını ödemezsiniz iyi olur" dediklerini biliyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, AK Parti Grup Toplantısına katılma üzere geldiği TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, son dönemde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan elektrik kesintilerinin neden kaynakladığını ve vatandaşların bu konuda yaptığı eylemleri HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da desteklediğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Bu tür eylemlere Jandarmayı, Polisimizi karşısına alıp da, dün iki tane jandarmadan askerimiz yaralandı. Böyle bir eyleme girilmiş olmasını ve bunun Sayın Demirtaş tarafından desteklenmiş olmasını çok üzücü buluyorum. Biz orada ilçelerin isimlerini vermeyeceğim ama çok iyi bilinir. Dicle bölgesinde ödeme oranının, kayıp kaçak oranının yüzde 75-80'lere çıktığı ve ödeme oranlarının yüzde 10'lar civarında olduğunun bilinmesi lazım. Biz 77 milyonumuza hizmet etmek durumundayız. Doğusu, batısı yok. Elektrik arz güvenliği ile ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Üretimle alakalı herhangi bir sıkıntımız yok ama biz parasını ödeyenle ödemeyen arasındaki ayrımı mutlaka kamuoyuyla paylaşmak durumundayız" karşılığını verdi.

"ÖDEMEYENLERİN PARASININ, ÖDEYENLER TARAFINDAN DAHA FAZLA ÖDENMESİ DOĞRU BİR İŞLEM DEĞİL"

"Ödemeyenlerin parasının, ödeyenler tarafından daha fazla ödenmesi doğru bir işlem değil" diyen Yıldız, şunları kaydetti:

"O yüzden kasten veya sehven parasını ödeyemeyenlerin mutlaka bu konuyla alakalı ödeme yapmaları lazım. Biz oradaki vatandaşımızın dokusunun, yapısının sağlam olduğunu biliyoruz ama bir kısım yönlendirmeler olduğunun da bilgisi bizde var. Gerek PKK'nın gerekse farklı unsurların elektrik paralarını ödemezseniz iyi olur dediklerini biliyoruz. Herkes vatandaşlık görevini tabii ki yerine getirecek. Petrol alanı sahalarımızdan, bloklarımızdan 2 bin 400 dönüm yeri Diyarbakır Organize Sanayinin genişleme bölgesi olarak verdik. Bu doğru bir şey. Biz bunu her zaman yaparız. Diyarbakır'da bizim, Edirne'de bizim, Kars'ta bizim. Bunun ayrısı gayrısı olmaz. Bu vesileyle vatandaşlarımıza elektrik paralarını zamanında ödemelerini, eğer ödeme gabiliyetlerinde herhangi bir düşüklük varsa ki olabilir, bu konuyla alakalı borçların yapılandırıldığını, azami kolaylıkların gösterileceğini bir kez daha belirtmek istiyorum. Bizim enerjiyle alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Yapılan elektrik kesintilerinin orada dağıtım şirketlerinin, iletim şirketlerinin binalarını taşlayarak, hatta içine orada görevli iki arkadaşımız vardı onlar içindeyken yakmaya çalışarak sonuçlandırılmasını üzücü buluyoruz. Orada barajlar yapılırken ve Türkiye'nin en önemli yatırımlarından bir çoğu havaalanları, barajlar, enerji sektörüyle alakalı yatırımlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yapılırken kalkıp da burada ayrı bir nokta oluşturmak doğru değil."

"SEVKİYATTA HERHANGİ BİR PROBLEM YOK"

Kuzey Iraktan petrolüyle ilgili soruya Bakan Yıldız, "Sevkiyatta herhangi bir problem yok. Biz her zaman söylüyoruz. Kuzey Irak'ta ve Irak'ın tamamında üretildiği kadar biz ileteceğiz ve onlarda dünya piyasalarına ulaşacak" dedi.

"CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ ÜRETİM"

IŞİD'in Kuzey Irak'ta petrol sahalarının bir kısmını ele geçirdiği haberlerinin doğruluğunu ve bunun Türkiye etkisinin ne olacağının sorulması üzerine Yıldız, "Petrol fiyatlarının yükselmiş olması bu tehditten kaynaklanıyor. IŞİD, Beji rafinerisini ele geçirmiş durumda. Ondan kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Onun haricinde petrol üretimi sınırlıda olsa Irak'ta yapıldığını görüyoruz ama çok ciddi oranda düştü üretim" karşılığını verdi.

"BÖYLE BİR HADİSENİN OLUP OLMADIĞINI ENERJİ SEKTÖRÜNDE OLANLAR BİLİRLER"

Yerel seçimlerde oy saymada yaşanan sıkıntılar hatırlatılarak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu tür sıkıntılara karşı ek tedbirlerin alınıp alınmadığı sorusuna Bakan Yıldız, "Herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. O günde yaklaşık 8 bin tane arkadaşımız görev yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin oy tasnifinde herhangi bir şey söz konusu olmaz. Belçika'daki son yapılan seçimlerde özellikle Brüksel'de 4 saat oy tasnifi durdurdular. Bilgisayarda olan bir hata yüzünden ama bizim böyle bir şeyimiz söz konusu değil. Gerek iletişim ortamında gerekse enerji sektöründe herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz" şeklinde konuştu.

Yerel seçimlerde trafoya giren kedinin elektrik kesintisine yol açtığı iddialarına ise Yıldız, "Böyle bir hadisenin olup olmadığını enerji sektöründe olanlar bilirler. Bunun tamamıymış gibi gösterilmeye çalışılmasında ben esprilere olan ihtiyacımızdan kaynaklandığı kanaatindeyim. Bizim böyle bir katkımız olduysa iyidir" ifadelerini kullandı.

"O PARA, O GELİR IRAK'IN GELİRİDİR"

Irak Kürdistan bölgesinin petrol gelirinin 93 milyon dolarlık kısmının Halk Banka yattığı hatırlatılarak, bu paraların taraflara iletilip iletilmediği sorusuna Yıldız, "Bu para Halk Bankası'nda diğer tankerlerle alakalı gelirlerde hep beraber oluşacak. Biz her zaman olduğu gibi şunu çok ve net açık ifade ediyoruz; o para, o gelir Irak'ın geliridir. Irak'ın petrolünden kaynaklanan gelirdir. Bundan pay sahibi alacak olanlar yine Irak'ın kendisidir, Bağdat'tır, Erbil'dir" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Selahattin Demirtaş Taner Yıldız Ak Parti Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title