Haberler

Enerji Bakanı Berat Albayrak: 2 Misli Rezerv Keşfettik!

Güncelleme:

Enerji Bakanı Albayrak "Türkiye enerjide cari açık noktasında ne yazık ki çok şanslı olmayan bir ülkeydi. Ancak 2 misli rezervi keşfetmesi ve hayata geçirmesi stratejisi ile karşı karşıyayız." dedi.

Enerji Bakanı Berat Albayrak Türkiye'nin özellikle gaz konusunda önemli yatırımlara imza atacağını belirtti. Albayrak "Türkiye enerjide cari açık noktasında ne yazık ki çok şanslı olmayan bir ülkeydi. Ancak son yıllarda bulduğumuz rezervler nedeniyle yerli kömür noktasında Türkiye'nin o güne kadar sahip olduğu rezervi keşfetti. Ancak 2 misli rezervi keşfetmesi ve hayata geçirmesi stratejisi ile karşı karşıyayız." dedi.

"ALTYAPIYI İYİLEŞTİRECEĞİZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak "Türkiye özellikle gaz konusunda önemli yatırımlara imza atacak. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte gaz konusundaki altyapıyı iyileştireceğiz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakanlık Dolmabahçe ofisinde gerçekleştirilecek Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol'un sunduğu Türkiye raporu lansmanına katıldı.

İşte Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

*Kömürde kalorifik değer açısından daha verimli bir resim ile karşı karşıyayız. Kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin.

*Yenilenebilirin güneş ve rüzgar ayağıyla ilgili çok önemli adımlar atacağız. Ekim ayında yerli kömür ve güneş, takip eden ayda da rüzgar ile ilgili çok önemli adımları atacağız.

"ÇİN'İN ARDINDAN İKİNCİ SIRAYA YERLEŞTİK"

*Türkiye'nin bireysel kişi başı enerji tüketimi Avrupa'nın en üst seviyelerinde. Türkiye'de enerji büyümesini rekor düzeye taşıdık. İktidara geldiğimizden beri, Çin'in ardından ikinci sıraya yerleştik. Pazar ülkeler için istikrarlı yol olma, ihtiyaçları anında ortaya koymak çok önemli.

* Türkiye özellikle gaz konusunda bağımlılık açısından önümüzdeki günlerde önemli çalışmalara imza atacak. Yılbaşı itibariyle düğmeye bastık. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte gaz konusundaki altyapıyı iyileştireceğiz.

* Dünyada enerji alanında büyümede 2. olan bir ülkeden bahsediyorsanız daha iyi olmak zorundasınız. Bu adımlardan bir tanesi 18 katrilyonluk 21 firmanın yapacağı iletim yatırımları.

* Özellikle elektrik, özellikle mevcut tesisler konusunda önemli adımlar attık, çok daha önemlilerini atacağız. Altyapı tüm bu çerçevede hele ki enerji ithal ettiğiniz bir ülkede bizim için çok büyük bir önem arzediyor. Bu yeterli mi, hayır yeterli değil. Peki ne tür adımlar atacağız; Yer altı ve maden zenginliğimizi nasıl kazandırabiliriz konusunda adımlar atacağız.

"ŞEHİR EFSANESİ GİBİ DOLAŞAN ELEŞTİRİLERİN AKSİNE..."

* Türkiye enerjide cari açık noktasında ne yazık ki çok şanslı olmayan bir ülkeydi. Ancak son yıllarda bulduğumuz rezervler nedeniyle yerli kömür noktasında Türkiye'nin o güne kadar sahip olduğu rezervi keşfetti. Ancak 2 misli rezervi keşfetmesi ve hayata geçirmesi stratejisi ile karşı karşıyayız. Yeni ve temiz teknolojilerle entegre olması gerekiyor. Şehir efsanesi gibi dolaşan eleştirilerin aksine çok daha verimli bir resimle karşı karşıyayız.

* 2 bin kalori ve üzeri gibi çok daha verimli bir resim ile karşı karşıyayız. Bu Türkiye için madencilik sektöründe yeni dönemin stratejisiyle de entegre bir durumu ortaya koyacak. Yeni dönemdeki sondaj faaliyetleri anlamında çok yoğun bir şekilde sahip olduğumuz doğal kaynakların keşfi ile ilgili ciddi bir yatırım ortamı içindeyiz.

* Daha yoğun yatırım iklimiyle karşı karşıya kalacağız. Kömür bunlardan bir tanesi ve benzeri doğal maden kaynakları ile ilgili önemli gelişmeler bekliyoruz. Kömürde kalorifik değer açısından daha verimli bir resim ile karşı karşıyayız.

"YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YENİ BİR PENCERE AÇACAĞIZ"

*Kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir tarafa koymasını beklemesin.Yeni dönemde sondaj, arama, helikopterle sismik daire olmak üzere tüm Türkiye'de sahip olunan yatırım iklimi ile karşı karşıya olacağız. Sahip olduğumuz doğal kaynakların çıkarılması için misliyle yatırım yapacağız. Elektrik enerjisi üretimindeki portföyün dengelenmesine dayalı kurulu gücün çeşitlendirilmesi ile ilgili yenilenebilir kaynaklara yeni bir pencere açacağız.

*Sektörü yakından takip eden katılımcıların da bildiği gibi yenilenebilirin güneş ve rüzgar ayağı ile ilgili önemli adımlar atacağız. Türkiye güneş ve rüzgarda önemli bir potansiyele sahip. Peki bölge üzerinde baktığınız zaman diğer ülkeler içerisinde liberal ekonominin çok kolay hareket edebilir olması kriterleriyle çok kolay olmadığını biliyoruz.

*Belirli bir kapasite belirli bir süre alım garantisi ve karşılığında yerli üretim ve AR-GE çalışmalarının olacağı ilk ihalemizi yapacağız. Yenilenebilir güneş enerjisiyle ilgili şeffaf ihale gerçekleşecek. İnşallah bu yıl sonu itibariyle yenilenebilir enerji alanında çok önemli oldıuğunu düşündüğümüz bu ihalelerle 2016 yılını özel bir noktaya taşıyacağız. Yılbaşından itibaren yıl sonu hedefimizi tutturmak için önemli çalışmalar yaptılar. Türkiye enerjiye aç bir ülke. Herkesi mutlu edecek bir strateji uygulamak zorunda. Özelleştirilenlerin santraller zaten özel sektör eliyle verimlilik artışı anlamında önemli bir noktaya geldi. Ancak kamunun elinde olan birçok santrali de hızlı bir şekilde rehabilite edeceğiz. Çevresel koşullarıyla ilgili çok önemli adımlar atacağız. Ekim itibariyle güneş ve kömür devamında ise rüzgarla ilgili çalışmalar yapacağız."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Berat Albayrak Fatih Birol Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu durakları neler? Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu ne zamana kadar ücretsiz olacak? Metro hattı açıldı mı? Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title