Haberler

Endüstriyel Ağaçlandırmanın İlk Adımı Deştin'de Atıldı

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde endüstriyel ağaçlandırma konusunda çalışmalar devam ediyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nde endüstriyel ağaçlandırma konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Yatağan'a bağlı Deştin Köyü'nde endüstriyel ağaçlandırma konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

2014 yılı içinde 8 Orman İşletme Müdürlüğü'nde 23 ayrı noktada toplam 1150 hektar Endüstriyel ağaçlandırma planlandı. Bu planlamaların yapıldığı bölgelerde köylülerle toplantı yapılarak çalışmalar hakkında bilgi veriliyor.

Bu kapsamda Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahası içerisinde bulunan Merkez Şefliği sınırları içerisindeki Nebiköy'de 33.1 ha, Menteşe Çayı Şefliği sınırları içerisinde bulunan Esenköy ve Deştin'de 154.5 ha olmak üzere toplam 154.5 ha alanda hayata geçirilmek istenen endüstriyel ağaçlandırma projesi hakkında, vatandaşları bilgilendirme toplantılarına başlandı.

Toplantıların ilki, 99.5 ha'lık alanla bölgedeki en önemli noktalardan biri olarak gösterilen Yatağan'a bağlı Deştin Köyü'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Faruk Ş. Özay, Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Başmühendisi Dr. Mustafa Zengin ve Yetiştirme Araştırmaları Bölümünden Başmühendis Dr. Cemal Fidan, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici, Ağaçlandırma Şube Müdürü Nuri Demirel, Yatağan Orman İşletme Müdürü Doğan Demir ve İşletme şefleri ile Deştin Muhtarı Dursun Üstün ve köylüler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım yaparken Yıldırım projeyi tanıtarak projenin öneminden bahsetti. Yıldırım yaptığı konuşmada; "Hedefimiz; ülkemizin odun hammaddesine olan ihtiyacını, hızlı gelişen türlerle ağaçlandırıp hızlı bir şekilde karşılamaktır. Çünkü gelişen şartlarda, artık ülkemizin odun hammaddesi ihtiyacının neredeyse %50'sini karşılayabiliyoruz ve bu yüzden dışarıdan ithal ediyoruz. Bu sonuçlar nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü olarak endüstriyel ağaçlandırma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Buna benzer çalışmalar birçok ülkede yapılmış ve çok da başarılı sonuçlar alınmış durumdadır" dedi.

Yıldırım, konuşmasını; "Bu ormanlar sizlerin. Her ne kadar devletimizin ormanı desek de ormanları sizlerle birlikte yönetiyoruz. Konunun teknik detayına girmek istemiyorum. Onu zaten daha sonra arkadaşlarımız sizlerle paylaşacaktır. Buradaki toplantının esas amacı, bu ormanları yönetirken ve yeni uygulamamıza başlarken sizlerin akıllarına takılan sorulara cevap vermektir. Bizim bir şeyler anlatmamızdan ziyade sizlerin sormuş olduğunuz sorulara cevap vermek bizim için daha önemlidir" şeklinde tamamladı.

Endüstriyel ağaçlandırmayla ilgili olarak gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Yatağan Orman İşletme Müdürü B. Doğan Demir, endüstriyel ağaçlandırmanın tanımını yaparak amacından bahsetti.

Demir; "Endüstriyel orman plantasyonları, hızlı gelişen orman ağacı türleri ile verimli ve toplu alanlarda tesis edilen ve kısa idare süreleri sonunda yüksek miktarlarda odun hammaddesi üretmeyi amaçlayan ticari ağaçlandırmalardır.

Tanımlamamda yer alan "kısa idare süresi" ve "yüksek miktarlarda odun hammaddesi üretimi" terimlerini kesin sınırlamalar ile belirlemekten ve bir genelleme yapmaktan kaçınılmaktadır. Çünkü; endüstriyel plantasyonlarda "en kısa idare süresi" ve "en yüksek yıllık ortalama odun hammaddesi artımı" beklentileri, değişik yörelerdeki ekolojik koşullara ve kullanılan ağaç türlerine göre farklı olmaktadır. Ancak; endüstriyel plantasyon yatırımlarından beklenen ekonomik faydanın kabul edilebilir bir düzeyde gerçekleşebilmesi için, "idare süresi"nin 35-40 yılın altında, "yıllık ortalama odun hammaddesi artımı"nın da "9-10 m3/ha" düzeyinin üzerinde olması istenmektedir. Bu beklentileri gerçekleştirebilmek için, endüstriyel plantasyonlar, hızlı gelişen ağaç türlerinin üstün genetik vasıflı ırkları veya klonları ile iyi yetişme ortamı şartlarındaki alanlarda tesis edilmekte, yoğun kültür ve mekanizasyon teknikleri uygulanarak yetiştirilmektedir.

Yukarıda sayılan özellikleri dikkate alındığında; endüstriyel orman plantasyonları işletmeciliğini, ticari amaçlı bir "odun hammaddesi üretimi endüstrisi" olarak tanımlamak mümkündür" şeklinde konuştu.

Toplantı sırasında köylüler akıllarına takılan soruları yetkililere yöneltirken verilen cevapların kendilerini tatmin etmediğini belirterek projenin Deştin Köyü'nde gerçekleştirilmesine sıcak bakmadıklarını söylediler. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title