Haberler

Endonezya-Türkiye İş Forumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Endonezya ve Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme yolundaki ortak hedefleri için katma değeri yüksek iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Endonezya ve Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme yolundaki ortak hedefleri için katma değeri yüksek iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) yapılan açıklamaya göre, Endonezya- Türkiye İş Forumu, Jakarta'da gerçekleştirildi.

Bakan Zeybekci, forumun açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki mevcut ekonomik ilişkilerin potansiyeline yakışır sonuçlar sergilemediğini belirterek, Türkiye ve Endonezya'nın ticari ortaklıklarını ve yatırım faaliyetlerini artırması gerektiğine işaret etti.

Endonezya'nın Türkiye ile benzer ekonomik dinamikler sergilediğini anlatan Zeybekci, G20 üyesi olan iki ülkenin katma değeri yüksek mal ticareti yapmaları ve aralarındaki ticari dengeleri iyileştirmeleri gerektiğine değindi.

Türkiye'nin Endonezya'nın Avrupa'ya açılmasında kilit kapı olarak önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Zeybekci, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) oluşumuyla yeniden yapılanmaya çalışan Endonezya ve AB ile Gümrük Birliği anlaşmasına sahip olan Türkiye'nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Jakarta arasında direkt yolcu ve kargo seferlerinin olduğunu anımsatarak, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki lojistik zorlukların iyileştirildiğini kaydetti.

Denizyolu taşımacılığının da iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, Endonezya ve Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme yolundaki ortak hedefleri için katma değeri yüksek iş birliği yapmaları gerektiğini söyledi.

"Endonezya, Türk iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen bir pazar"

Endonezya Ekonomi Bakanı Sofyan Djalil ise Endonezya'nın 250 milyon nüfusuyla Güney Asya'nın en büyük ekonomik aktörü olarak Türk iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen bir pazar olduğunu dile getirdi.

Hızla gelişmekte olan Endonezya'da enerji ve altyapı projelerinde yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirten Djalil, ülkenin mevcut elektrik tüketimini karşılamak için her sene 10 milyon megawatt yatırım yapması gerektiğini aktardı.

Djalil, Endonezya'nın coğrafi konumu göz önüne alındığında jeotermal enerji sektöründe geri dönüşlerin hızlı ve karlılık oranının yüksek olacağını belirterek, iki ülke arasında yatırımları teşvik etmek amacıyla "Bölgesel Ortak Komisyonları'nın oluşturulabileceğini ifade etti.

"Şirketler arasındaki diyalog mekanizması güçlendirilmeli"

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türk iş dünyasının Asya'ya baktığında Endonezya'yı orta ve uzun vadeli verileriyle büyüleyici bir ekonomi olarak gördüğünü kaydetti.

İki ülke arasında daha güçlü ekonomik iş birliğinin olması için mesafenin yakınlaştırılması gerektiğini belirten Vardan, ekonomik ilişkilere imkan verecek hukuki alt yapının ve Türk ve Endonezyalı şirketlerin arasındaki diyalog mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yatırımların Karşılıklı Korunması Anlaşması'na ilave olarak iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasının önem taşıdığını vurgulayan Vardan, "İki G-20 ekonomisi olarak kapsayıcı ve adil bölgesel ticaret ve yatırım rejimlerinin savunucusu ve takipçisi olmamız gerekiyor. Sizleri Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) oluşumunun 7 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da düzenleyeceği iş foruma davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, DEİK ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) arasında mutabakat zaptı imzalandı. Foruma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Jakarta Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title