Haberler

Endonezya'da Yerel Seçimler

Endonezya'da 7 eyalette halk, vali ve belediye başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Endonezya'da 7 eyalette halk, vali ve belediye başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Halk, ülkedeki 34 eyaletten 7'sindeki 101 bölgede, 18 şehir ve 76 ilçede yeni vali ve belediye başkanlarını belirlemek üzere oy kullandı.

Başkent Cakarta'da 7 milyon 100 bin, ülke genelinde de 17 yaşını doldurmuş 41 milyon seçmen bulunuyor.

Oy kullanma işlemi, yerel saatle sabah 07.00'de başlayıp 13.00'de sona erdi.

Başkent Cakarta'da seçim için güvenlik önlemleri artırıldı. 23 bin 315 güvenlik görevlisinin görev yaptığı kentte birçok yol trafiğe kapatıldı.

Seçimlerin yapıldığı 101 bölgede resmi tatil ilan edildi.

Her 5 yılda bir yapılan yerel seçimin resmi sonuçlarının 8-10 Mart tarihlerinde açıklanması bekleniyor. Herhangi bir siyasi partinin üstünlük sağlayamaması durumunda seçimin ikinci turu, oy çoğunluğunu elde eden iki aday arasında 8-10 Mayıs'ta yapılacak.

Endonezya Seçim Kurulu, seçim sonuçlarıyla ilgili yerel saatle 15.00'e kadar yayın yasağı getirildiğini açıkladı.

Mecliste en fazla milletvekili sayısına sahip üç partinin yerel seçim yarışını önde götürmesi bekleniyor. Bu partiler, milletvekili sayısına göre şöyle sıralanıyor: Megawati Sukarnoputri'nin kurucusu olduğu, mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Endonezya Demokratik Mücadele Partisi, eski Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun kurucusu olduğu Demokrat Parti ve 2014'te devlet başkanlığı seçiminde Widodo'nun rakibi olan Prabowo Subianto'nun kurduğu Büyük Endonezya Hareket Partisi.

Cakarta valiliği seçiminde, eski Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun oğlu ve Demokrat Partinin adayı Agus Harimurti Yudhoyono, Endonezya Demokratik Mücadele Partisinin adayı "Ahok" lakabıyla tanınan Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama ve Büyük Endonezya Hareket Partisinden eski Milli Eğitim Bakanı Anies Baswedan yarışıyor.

Son anketler, İslam'a hakaret ettiği suçlamasıyla yargılanan Ahok'un, Cakarta valiliğini kazanması en muhtemel aday olduğunu gösteriyor.

Populi Merkezinin Cakarta'nın 6 bölgesinde 600 kişinin katılımıyla yaptığı ankete göre, Ahok'un seçimlerde yüzde 36,7, Baswedan'ın 28,5 ve Yudhoyono'nun da yüzde 25 oranında oy alması bekleniyor.

"Ahok" lakabıyla tanınan Purnama'nın İslam'a hakaret ettiği suçlamasıyla yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle Cakarta seçimi büyük önem taşıyor.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı. Ahok, geçen yıl eylül ayı sonundaki konuşmasında Maide Suresi'nin 51. ayetiyle ilgili yaptığı yorumu üzerine İslam'a hakaret etmekle suçlanmış ve hakkında dava açılmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta valiliğine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti.

Yargı süreci şüpheli sıfatıyla devam eden Ahok'un, Endonezya yasalarına göre seçimlere katılmasında ve görev yapmasında bir engel bulunmuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Susilo Bambang Yudhoyono Joko Widodo Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title