Haberler

Endonezya'da Yakılan Kiliseler

Endonezya'nın Açe bölgesinde aşırılık yanlısı bir grub tarafından Hristiyanların çoğunlukla yaşadığı Suka Makmur köyüne ve kiliselere saldırı düzenlemesi olayı ile ilgili olarak açıklama yapan Endonezya Diyanet İşleri Bakanı Lukman Hakim Saifuddin halka sağduyu çağrısında bulundu.

Endonezya'nın Açe bölgesinde aşırılık yanlısı bir grub tarafından Hristiyanların çoğunlukla yaşadığı Suka Makmur köyüne ve kiliselere saldırı düzenlemesi olayı ile ilgili olarak açıklama yapan Endonezya Diyanet İşleri Bakanı Lukman Hakim Saifuddin halka sağduyu çağrısında bulundu.

Endonezya Diyanet İşleri Bakanı Lukman Hakim Saifuddin Açe bölgesindeki son durum ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Endonezya her zaman farklı din, dil ve kültürün beraberce huzur içinde yaşayabildiği bir ülke olarak bilindiğini belirterek, "Bu huzur düzeninin bozulmasına kimse izin vermeyecektir. Bizim ülkemiz farklı dinlere mensup insanların dinlerini rahatlıkla yaşayabileceği bir demokrasi ülkesidir" dedi.

Açe'de Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bir bölgede, onların ibadethanelerine İslam adı altında saldırı düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Saifuddin, "Saldırıları kınıyoruz. Hükümet olarak bölgede bu problemin çatışma veya kavga ile değil, tüm taraflarla toplanarak diyalog içerisinde tatlıya bağlamaya çalışıyoruz ve çalışacağız. Ülkemiz farklı dinlere mensup insanların rahatça dinlerini yaşayabileceği bir ülke olarak kalacaktır" diye konuştu.

Açe'de saldırıların meydana geldiği bölgede yürütülen güvenlik çalışmaları ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan, Endonezya Ulusal Polisi Kamu Bilgilendirme Başkanı Agus Rianto ise, polis ve askerlerin bölgede güvenliği sağlamaya çalıştığını ifade ederek, "Güvenlik güçleri organize bir şekilde bölgede çalışmaları sürdürüyor. Olası yeni bir saldırının olmaması ve Hristiyanların güvenliğini sağlamak için, Hristiyanların yaşadığı bölge ve kiliselerde nöbet tutuluyor" şeklinde konuştu.

Halkın yüzde 75'i bölgeyi terk etti

Saldırıların meydana geldiği Singkil şehrinde olayın üzerinden iki hafta geçmesine rağmen halk hala kaygılı. Bölgede yaşayanların yüzde 75'inin başka bölgelere taşındığı belirtildi. Çoğu Hristiyan yaklaşık 4 bin kişi evlerini terk ederek, Kuzey Sumatra adasına taşındı.

6 Ekim tarihinde aşırılık yanlısı bir grup Açe bölgesinde Hristiyanların yaşadığı Suka Makmur köyüne kamyonlarla saldırmış ve bir kilise ateşe verilmişti. Çıkan çatışma sonunda saldırganlardan bir kişi öldürülmüştü. Saldırıyı düzenleyen grubun Aceh Singkil İslami Bakım Gençlik Öğrenci Derneği üyeleri olduğu ifade ediliyor.

Aceh Singkil İslami Bakım Gençlik Öğrenci Derneği'nin daha önce yakılan kilise ile birlikte 13 kilisenin lisansız olarak inşa edildiği ve devlet müdahale etmemesi halinde kendilerinin bunları yıkacağı tehdidinde bulunduğu iddia ediliyor.

1979 yılından beri Şeriat ile yönetilen Açe'nin Singkil Valiliği ile Hristiyanlar arasında imzalanan anlaşmaya göre, Hristiyan halkın bölgede sadece bir büyük kilise ve 4 küçük ibadethane açma izni bulunuyor.

Bölgede anlaşma dışına çıkılarak, kilise sayısının 13'e çıkması sonucu, bölge valiliği kiliselerin yıkılması kararı almıştı. Ancak Aceh Singkil İslami Bakım Gençlik Öğrenci Derneği üyeleri yıkma işleminin gecikmesi nedeniyle saldırı düzenleyerek, iki kiliseyi ateşe verdi.

Papua'da camiye saldırı düzenlenmişti

Hristiyanların yaşadığı Papua'da ramazan bayramı namazı sırasında, camiye molotof atılarak ateşe verilmişti. Bölgede yaşayan Müslüman halk olaydan tedirgin olup, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Son bir kaç ay içerisinde yaşanan bu olaylar, kamuoyunda ülkenin huzurunun bozulmasına yönelik girişimler olarak algılanırken, Papua ve Açe bölgelerinin yıllardır özerklik mücadelesi vermesi ise dikkat çeken diğer bir diğer konu.

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Açe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title