Haberler

Endonezya'da Süren Orman Yangınları

Endonezya Ulusal Afet Yönetim Kurumu Başkan Yardımcısı Tri Budiarto, Endonezya'da devam eden orman yangınları nedeniyle çıkan dumanların bölgede hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Endonezya Ulusal Afet Yönetim Kurumu Başkan Yardımcısı Tri Budiarto, Endonezya'da devam eden orman yangınları nedeniyle çıkan dumanların bölgede hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Ulusal Afet Yönetim Kurumu Başkan Yardımcısı Budiarto bölgedeki durum hakkına AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın söndürme çalışmalarının bir haftadır devam ettiğini söylerken, "Bölgede çalışmalar hala devam ediyor. Yangından en çok Kalimantan ve Sumatra adalarındaki ormanlar hasar görürken, bu bölgelerdeki halk ise dumanlardan büyük oranda etkilendi" ifadelerini kullandı.

Bölgede ekiplerin çalışmalara ara vermeden devam ettiğini söyleyen Budiarto, "Gönderdiğimiz ekipler yangını söndürmeye çalışıyor. Çalışmalara helikopter ve uçaklarda destek veriyor. Ayrıca dumandan kaynaklanabilecek sağlık problemleri için belli noktalara sağlık ekipleri yollandı" dedi.

Dumandan komşu ülkeler de etkinlendi

Her yıl ülkede yaşanan yangınlar dolayısıyla komşu ülkelerden Singapur ve Malezya'da dumandan etkileniyor. Bir haftadır dumanların ulaştığı Malezya ve Singapur'da hava kirliliğinin en üst seviyeye ulaştığı belirtildi. Kalimandan, Sumatra, Singapur ve Malezya'da insanlar hava kirliliği nedeniyle günlük yaşamlarını maske takarak sürdürüyor.

7 kişi sorgulanıyor

Çevre örgütleri, her sene orman yangınlarının aynı mevsimde yaşanmasının bir rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin verimi azalan ağaçları makinalarla temizleme maliyetinden kaçmak için yaktığını iddia ediyor.

Endonezya'da ve çevre ülkelerde hava kirliliğine neden olan ormanlardaki yangınları sebebiyle polis, ülkedeki en büyük kağıt ve kağıt hamuru üreticisi ile palmiye yağı şirketi çalışanlarının arasında bulunduğu 7 kişiyi göz altına alırken, alınanların sorgusu hala devam ediyor.

Bu yıl Endonezya polisinin orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde 24 şirket ve 126 kişinin çevre kanunlarına uymama sebebiyle sorguladığı biliniyor.

Yetkililer, Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da ise 138 bin hektar alanın kül olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kalimantan Singapur Malezya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title