Haberler

Enbarlı Aşiretler, Daeş'e Karşı Birleşti

Irak'ın Enbar kentindeki Sünni aşiret liderlerinin bir kısmının, DAEŞ'e karşı ortak mücadele etmek için "Teröre karşı savaşan Enbarlı şeyh ve aşiretler meclisi" kurdukları belirtildi.

Irak'ın Enbar kentindeki Sünni aşiret liderlerinin bir kısmının, DAEŞ'e karşı ortak mücadele etmek için "Teröre karşı savaşan Enbarlı şeyh ve aşiretler meclisi" kurdukları belirtildi.

Başkent Bağdat'ın Mansur semtinde bir araya gelen aşiret liderleri, "Terör (DAEŞ) işgaline karşı, Meclis kurma kararı aldık" açıklaması yaptı. Grup adına değerlendirmelerde bulunan Sözcü İbrahim Duleymi, DAEŞ'in, Enbarlıları göçe zorladığını ve katlettiğini söyledi.

Enbar'ın büyük bölümünü kontrolü altında tutan DAEŞ ile mücadelede bundan böyle birlikte hareket edeceklerini ifade eden Duleymi, "DAEŞ teröristleri, kadınlarımızı kaçırıp, evlerimizi başımıza yıkıp, yaşlılarımızı katledip, gençlerimizi kesip, mescit ve camilerimizi yıktı. Bunlar, tarihi eserlerimizi tahrip ederek uygarlığımız yok ediyor" dedi.

Duleymi, Irak'ın içinden ya da dışından hiçbir desteğe ihtiyaç duymayacağını iddia ettiği meclislerinin amacını şu sözlerle dile getirdi:

" Irak'ın küçük mezhepçi temellere dayalı devletlere bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ülkenin halk ve toprak birliğini savunuyoruz. Mezhepçi ayrılıklara karşı en büyük direnci meclisimiz gösterecektir."

Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali es-Sistani'ye yaptığı cihat çağrısı ve DAEŞ'e karşı duruşundan ötürü müteşekkir ve minnettar olduklarını aktaran Duleymi, Irak Yüksek İslami Konseyi Lideri Ammar el-Hekim ve Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr'a da ülkenin tüm kesimlerini kucaklayan mesajlarından dolayı teşekkür etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elbu Nemir Aşireti Lideri Şeyh Naim el-Gaud, oluşumlarının askeri kanadının olmadığını söyleyerek, "Meclisimizin temeli DAEŞ terörünün, ilk işgaliyle birlikte atıldı. Enbar'da güvenlik güçlerimizin yanında savaşan askeri güçlerin hepsi aşiretlere mensup insanlardır. Meclisin kuruluşuyla da Enbar'da savaşanların yerli halkımızdan oluştuğunu göstermek istedik" diye konuştu.

Ubeyd Aşireti Lideri Usame el-Ubeydi ise Irak hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarının meclisi tanımalarını ve destek çıkmalarını istedi. Ubeydi, "DAEŞ'in zulmünü gören bizler olduk ve kentimizin tüm alt yapısı yerle yeksan oldu" ifadelerini kullandı.

Oluşumun bünyesinde, Elbu Nemir, Elbu Rişe, Mahamide, Elbu Ubeyd, Elbu Assaf, el-Cığayfe, Elbu İse, Elbu Halife, Elbu Meri, Elbu İsa, Elbu Şaban, el-Cumeyli- el-Harbit, el-Farraci ve el-Cilibavi aşiretlerinin yer aldıkları bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Sözcü Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title