Haberler

"En Ufak Bir Koku Yok; Gördüklerimizi Halkımızla Paylaşacağız"

Almanya'daki Başarılı Örnekleri Yerinde Gören İzmir Heyeti, Temasların Son Gününde Köln'deki Düzenli Katı Atık Depolama Tesisini İnceledi.

Heyet üyeleri, çok beğendikleri tesislerin İzmir için de uygun olacağı görüşünde birleşti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gelişmiş teknolojiye sahip düzenli katı atık depolama tesislerini yerinde görmek amacıyla Almanya'ya düzenlediği teknik inceleme programı, Köln'deki temasların ardından sona erdi. Münster kentinden sonra Köln'deki Vereinigte Ville Düzenli Depolama Tesisi'ni ziyaret eden 32 kişilik İzmir heyeti, kente, kurulması planlanan "yeni katı atık entegre bertaraf tesisi" konusunda olumlu düşüncelerle döndü.

Yörük: "Çok seslilik, konsensus getirecek"

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmadığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Torbalı Belediye Meclisi Üyesi Ufuk Yörük, inceleme gezisinin tüm katılımcılar için çok faydalı olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Başkan Aziz Kocaoğlu'nun çevre ve doğaya saygılı yatırımlar konusunda her zaman ilklere imza attığının altını çizen Yörük, "Bu programın en ilginç noktalarından biri, çok farklı yelpazeden insanların bir araya gelmesi oldu Birbirimizle fikir alışverişinde bulunduk. Bu alışverişte bilim adamlarının, sivil toplum örgütlerinin ve siyasilerin yaklaşımları birbirinden farklı ama bu çoksesliliğin bir konsensüs getireceğine inanıyoruz. Bu konsensüs, daha sonraki aşamalarda bilime ve akla uygun bir şekilde hayata geçecektir diye düşünüyoruz" dedi.

Soysal: "Bu tesis yapılmalı, hemfikiriz"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi Sıddık Soysal ise, Almanya'da inceledikleri katı atık bertaraf tesisi örneklerinin İzmir için uygun olacağını düşündüklerini söyledi. İzmir'in Avrupa kentlerinden bir eksiğinin olmadığını belirten Soysal, "Aslında Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi de bu şartlarda yapıldı ama kapasitesinin üstünde olduğu için sıkıntı var. İzmir'in çöpünün kapasitesi ve kalitesini biliyoruz. Burada gördüğümüz örneklerin bize uygun bir depolama olacağını düşünüyoruz. Önemli olan halkın bilgilendirilmesi" dedi.

İncelenen tesislerde karşı çıkılacak bir taraf olmadığını ifade eden Soysal, "Bu tesis bir yere yapılacak, bu konuda hemfikiriz. Heyetteki akademisyenler, Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı temsilciler, muhtarlar, aslında bu işin kamuoyunu oluşturabilecek. Hem sivil toplum örgütleri, hem kamu kurumları hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işin nasıl yapılacağına karar verecek, burada kurumsal bir hava oluştu. Tedbir alınmak kaydıyla ve prosedürlere uygun yapıldığında, yeni tesisin çevreye zarar vereceği gibi bir izlenimini görmedik. Yeni depolama alanında bir sıkıntı olacağını sanmıyorum, olmamalı da" diye konuştu.

İzmir'in üç noktasında, kuzey, güney ve doğuda birden fazla depolama alanı yapılmasının gerekli olduğunu söyleyen Soysal, "Sivil toplum örgütlerinin de karar organına etkisiyle, bu karar İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden çıkacaktır. İnşallah kentimize hayırlı olur. Gelecekte bugün bizim Almanya'daki tesisleri ziyaret ettiğimiz gibi, İzmir'de yapılacak tesisleri ziyaret için gelirlerse bundan mutluluk duyacağız" dedi.

Doğan: "En ufak bir koku yok!"

Torbalı Muhtarlar Derneği Başkanı Ata Tekin Doğan, Torbalı'da yaşayan insanlar olarak, konu gündeme ilk geldiğinde muhalefet ettiklerini hatırlattı. Doğan, "Muhalefet yaparken de mantıklı, bilgili ve bilinçli olmak gerekir. Bu inceleme programına bunun için katıldım. Gördüğümüz yerlerde ve çevresinde, gelmeden önceki fikirlerimden hayal bile edemeyeceğim kadar farklı şeylerle karşılaştık. Orada en ufak bir koku yok. Gördüklerimizi mutlaka halkımızla paylaşacağız" dedi.

Bir çekincesi olduğunu da vurgulayan Doğan, "Her ne kadar tesisleri çok beğenip güzel desem de, İzmir'e pergel koyup 50 kilometrelik yarıçaptaki tüm kentin çöpünün Torbalı'ya gelmesine taraftar değilim. Diğer bölgelere de tesisler yapılırsa, hem ulaşım masraflarından tasarruf edilmiş olur hem de Torbalı'nın yükü azalır. Yine de bu gezide bulunan tüm katılımcılarla uyumlu düşünceler içindeyiz. Ayrıca yeni çöp tesisiyle birlikte, çöpün ayrıştırılması, toplanması ve depolanması konusunda da kültürümüz artacak" dedi.

Yakma değil gazifikasyon

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Yılmaz, teknik inceleme süresince heyet üyelerine hem gezilen tesisler hem de İzmir'de kurulması planlanan yeni tesisle ilgili bilgi verdi ve soruları cevapladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin 2005'ten bu yana 'vahşi depolama' yapan 22 adet düzensiz depolama tesisini kapattığını hatırlatan Yılmaz, katı atık bertarafını bir bütün olarak ele aldıklarını kaydetti. Kurdukları yeni transfer istasyonlarının sayılarının artmasıyla, çöp toplamakla yükümlü olan ilçe belediyelerinin trafiğe çıkardıkları araç sayısında azalma olacağını belirten Yılmaz, "Böylece belediyelerin ekonomik olarak çöp taşıma masrafları da azalmış olacak" diye konuştu. Ömrünü tamamlayan Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi'nin kapatılacağını hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Torbalı'daki 121 hektarlık alanın bir bölümünde eski bir taş ocağının işletildiği derin bir krater mevcut. Söz konusu bölgede, zeytinlik bulunmuyor. Dolayısıyla gerek imalat ve çalışma koşulları açısından gerekse mevcut doğaya zarar vermeden faaliyet gösterecek bir tesis yapılacak."

İzmir için özellikle mekanik-biyolojik işleme tesisi ve düzenli depolamanın olduğu entegre bertaraf yöntemi üzerinde durduklarını anlatan Yıldız Yılmaz, Avrupa'da bir dönem çok yaygın olarak kullanılan yakma teknolojisinin yavaş yavaş terk edilmeye başlandığını ifade etti. Yılmaz, "Ayrıca çöpümüzün niteliği yakma sistemine uygun değil. Bu nedenle biz yakma tesisi öngörmüyoruz. Yine de programa, heyetin bu teknolojiyi de görmesi açısından yakma tesisi incelemesini de ekledik. Daha çevreci olan ve gazifikasyon denilen bertaraf yönteminde ise gaz verimi ve enerji elde edimi, yakmaya göre iki kat daha fazla. Teknolojinin oturmasıyla ilgili soru işaretlerinin ortadan kalktığı durumda, gazlaştırma teknolojisini de gündeme getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Köln'deki tesis çok beğenildi

Eskiden linyit ocağı olarak kullanılan tesis, 1970'den bu yana Köln'ün evsel atıklarını depoluyor. Köln Belediyesi tarafından kurulan bir şirket aracılığıyla işletilen tesisin depo sahası tabanında, suyun geçmesini engelleyen yaklaşık 30 metre kalınlığında kil tabakası bulunuyor. Bir milyon metrekare alan üzerine kurulu tesisin depolama kapasitesi ise 25 milyon metreküp.

Tesiste, yıllık kapasitesi 200 bin metreküp olan bir çöp sızıntı suyu arıtma tesisi yer alıyor. Biyolojik arıtma ve adsorpsiyon olmak üzere iki kademeli arıtma sistemi bulunan çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin yıllık kapasitesi 200 bin metreküp. Vereinigte Ville Düzenli Depolama Tesisi'nde yıllık ortalama 20 milyon metreküp gaz geri kazanılıyor. Tesiste ayrıca 200 adet gaz toplama kuyusu ile elektrik üretim sistemine bağlı gaz toplama istasyonu yer alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title