Haberler

En Korkutucu Bayram

Balıkesir'in Kurtuluşu olan 6 Eylül kurtuluş törenlerine 'Tülütabaklar' damga vurdu.

Balıkesir'in Kurtuluşu olan 6 Eylül kurtuluş törenlerine 'Tülütabaklar' damga vurdu. Deri postu giyip, kendilerini soba kurumu ile siyaha boyayan ve at kılından yapılmış bıyıklar takan tülütabakların Kurtuluş Savaşı'nda Yunan askerlerini korkutup kaçırdığı belirtiliyor. 100 yıllık kültürel mirası yaşatan tülütabaklar 6 Eylül Balıkesir'in kurtuluşu törenlerinde ilginç görüntüler oluştururken, karşısında tülütabakları gören çocuklar şaşkınlıktan ne yapacağını şaşırıyor.

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 6 Eylül'de sabah erken saatlerde sanayi bölgesinde dericiler olarak bilinen yerde toplanan tülütabaklar bayrama hazırlanıyor. Hepsi dericilik işi ile uğraşan tülütabaklar davul ve zurna eşliğinde hazırlanıyor. Kendilerine uygun dikilmiş hayvan derilerini giyen tülütabaklar daha sonra suyla karıştırılmış soba kurumunu vücutlarının her yerine sürerek siyaha bürünüyor. At kılından yapılmış olan bıyıkları da takan tülütabaklar ellerine aldıkları sopalarla da ilginç görüntüler oluşturuyor. Sabah hazırlığını tamamlayan tülütabaklar, sanayi bölgesinde çalan davul ve zurna eşliğinde kamyonetin kasasına binerek 100 yılı aşkın süredir devam eden geleneği sürdürdü.

Kamyonet kasasına doluşan tülütabaklar Caner Öztopal, Mert Öztopal, Yiğit Öztopal, Sefer Erol, Mehmet Kocabaş, Serkan Aytek, Emirhan Kamçı, Ercan Kara, Hasan Işık ve Levent Özyanal vatandaşların tuhaf bakışları arasında şehir turu attı. Bazı vatandaşlar korkarak ara sokaklara kaçarken, 6 Eylül kutlamalarından alışkın olanlar cep telefonları ile tülütabakları görüntülemek istedi. Deve Loncası mevkinde kırmızı ışıkta duran kamyonetten atlayan tülütabaklar vatandaşları selamladı. Davullu zurnalı şehir turunun ardından 6 Eylül kutlamalarının yapılacağı alana gelen ve geçiş kortejinin en arkasında yer alan tülütabaklar sokaktan geçen vatandaşların üzerine koşunca ilginç görüntüler yaşandı. Henüz 2-3 yaşlarındaki çocukların tülütabakları görünce korkup anne ve babasına sarıldığı görülürken, bazı çocuklar ise tülütabakların şapkalarını alıp kaçmak istedi. Yaşanan tatlı kovalamacayı vatandaşlar ilgi ile izledi.

YAKALADIKLARINI BOYADILAR

Balıkesir Atatürk Stadı önündeki törenlerin en sonunda aralarında Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, Balıkesir Milletvekilleri Tülay Babuşçu, Namık Havutça ve Haluk Ahmet Gümüş'ün de bulunduğu protokol önünden geçerek vatandaşları selamlayan tülütabaklar, rol gereği vatandaşlara saldırdı. Üzerlerine doğru koşan tülütabakları görünce kaçmaya başlayan vatandaşlar kahkahalarla izlendi. Tülütabaklar ellerindeki boya ile çocukların ve vatandaşların yüzlerini boyarken ilginç görüntüler yaşandı. Törenin sonunda tülütabaklar davul ve zurna eşliğinde göbek atarak vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Törenlerin sona ermesi ile tören alanında yüzleri siyaha bürünmüş onlarca çocuk dikkatlerden kaçmadı.

TÜLÜTABAKLAR KİMDİR

Tülütabakların Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan askerlerinden oluşan devriyeleri korkuttuğu rivayet edilir. Gece karanlığında giydikleri derilerle ve simsiyah yüzleri ile görüklerinden korkan Yunan askerinin o bölgeden kaçtığı söylenirken, tülütabakların o yıllarda dericilik işi uğraşan esnaftan oluştuğu bilinir. Kurtuluş Savaşı'nda eline silah dahi almadan düşmana korku salan tülütabaklar, her yıl 6 Eylül'de Balıkesir'in kurtuluş törenlerinde yer alarak sembol haline gelmiştir. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title