Haberler

En İyi Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Güncelleme:

Zeytindostu Derneği ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) işbirliğiyle, ' Zeytinyağı Tadım Eğitimi' düzenlendi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen zeytin üreticileri ve zeytinyağı işletmecilerine yönelik gerçekleştirilen eğitimde, zeytinyağının duyusal analizinin yapım aşamaları hakkında uygulamalı bilgiler verildi. Tadım uzmanı Birsen Pehlivan "iyi zeytinyağı önce burnu ikna etmeli" dedi.

GTB Konferansa Salonunda düzenlenen, Zeytinyağı Tadım Eğitimin'de Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü, Yüksek Gıda Mühendisi Birsen Pehlivan tarafından katılımcılara duyusal analiz eğitimi verildi.

İyi bir zeytinyağının önce burnu ikna etmesi gerektiğini belirten Pehlivan, "Zeytinyağını kokladığınızda sizde taze zeytin meyvesi kokusu ve bunun yanında taze meyve, sebze, otlar, baharatlar gibi çeşitli kokular ile birlikte hoş bir izlenim bırakıyorsa kusursuz bir zeytinyağı ile karşı karşıyasınız demektir" ifadelerinde bulundu.

Zeytinyağının olumlu özellikleri ve kusurları hakkında da bilgiler veren Pehlivan, eğitimin son bölümünde ise iyi bir zeytinyağının duyusal analizle nasıl anlaşılacağını katılımcılara zeytinyağı tadımıyla uygulamalı olarak anlattı.

"ZEYTİNİN ANAVATANLARINDAN BİRİ"

Gaziantep'in zeytincilik sektöründeki konumuyla ilgili değerlendirmede bulunan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te antepfıstığından sonra en fazla üretimi yapılan ürününün zeytin olduğunu ifade etti.

Halk dilinde ölümsüz ağaç olarak nitelendirilen ve tarihin her döneminde barışın simgesi kabul edilen zeytinin aslında en eski ana vatanlarından birisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu,"Yapılan araştırmalara göre en yaşlı zeytin ağacının Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmayla zeytin geninin bu bölgeden yurdumuzun ve dünyanın birçok noktasına yayıldığı söylenebilir" dedi

Antepfıstığından sonra Gaziantep ve bölge çiftçisinin en fazla rağbet gösterdiği ikinci ürünün zeytin olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kentimizde on binlerce ailemiz zeytin üreticiliğinden gelir elde ederek yaşamını idame ettirmekte. Bu nedenle zeytin, gerek üreticimiz, gerekse de sanayicilerimiz açısından büyük bir önem arz etmekte. Her ne kadar zeytin denilince akla Akdeniz ve Ege bölgeleri gelse de zeytin ve zeytinyağı ticaretinin merkezinde Gaziantep bulunmaktadır. Dış pazarlara en fazla zeytinyağı ihracatının yapıldığı Gaziantep'imizi üretimde de ilk sıralara taşımak istiyoruz."

HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ

Türkiye'nin zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı kullanımı konularında dünya sıralamasında hak ettiği yerde olmadığını kaydeden Tiryakioğlu, "Ülke olarak bu ürünümüzü maalesef istenilen seviyede dış piyasalara taşıyamadık ve pazarlayamadık. Şu anda dünya pazarlarında özellikle zeytinyağı sektöründe ciddi bir rekabet yaşanmakta. Bu pazarlarda yaşanan en büyük sorunumuz kalite standardımızın oluşmaması olarak göze çarpıyor. Bu nedenle zeytin üreticiliğinin geliştirilmesi ve zeytinde kalite standartlarının belirlenmesi noktalarında hepimize ciddi görevler düşmekte" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise konuşmasında zeytinyağı sektörünün paketleme konusundaki sıkıntılarını ve eksiklilerini dile getirdi.

Gaziantep'te toplam 29 yağ hane bulunduğunu kaydeden Karayılan," Yağımızın kıymetini tam olarak bilmiyoruz. Sektörde paketleme konusunda sıkıntılar var. Zeytinyağı bu kadar değerli ve önemli iken tenekelerde özensiz bir şekilde satılmasını doğru bulmuyorum. Paketlemelerin çok daha özel ve göze hoş görünür bir şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

Eğitim, katılımcılara sertifika verilmesi ve hatır fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı desteklerinden dolayı Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu'na ve Zeytindostu Derneği Başkan vekili Murat Çetin'e teşekkürlerini sunarak eğitimlere ara vermeden devam edileceğini kaydetti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gaziantep Ticaret Borsası Mehmet Karayılan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title