Haberler

En Güzel Sarımsak Cumhurbaşkanına Hediye Edilecek

Güncelleme:

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, seçilen dünyaca ünlü sarımsak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilecek.

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi. En güzel seçilen sarımsağın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edileceği belirtildi.

Taşköprü Belediyesi tarafından son günlerde yaşanan terör saldırıları nedeniyle konser ve havai fişek gösterilerinin iptal edildiği 29. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali kapsamında "En İyi Sarımsak Üreticisini Seçme" ve "En İyi Buzağı Yetiştiricisini Seçme" yarışmaları düzenlendi. Taşköprü'de cuma pazarı alanında gerçekleşen sarımsak üreticisi yarışmasına 85 üretici, buzağı yetiştiricisi yarışmasına ise 30 buzağı yetiştiricisi katıldı. Sarımsak üreticileri tarlalarında özenle yetiştirdikleri dünyaca ünlü sarımsaklarından bir bağ oluşturarak yarışmada derece elde etmeye çalıştılar. Jüri üyeleri tarafından titizlikle incelenen sarımsaklar, büyüklüğüne, rengine ve tadına göre derecelendirilerek jüri üyeleri tarafından notlar verildi. Büyük ilgi gören yarışmada Donalar köyünden 52 numara ile yarışmaya katılan Hasan Tabak 442 puanla birinci, Kızılcaören köyünden 37 numara ile yarışmaya katılan Mehmet Acar 418 puanla ikinci, Alatarla köyünden 7 numara ile yarışmaya katılan Murat Yıldırım 414 puanla üçüncü oldu.

Veteriner ve ziraat mühendislerinin jüri üyeliğini yaptığı En İyi Buzağı Üreticisini Seçme Yarışması'nda ise, Karşı köyünden Eşref Koca'nın buzağısı birinci, Ortabeysibey köyünden Murat Semerci'nin buzağısı ikinci ve Yeşilyurt köyünden Mahir Uluay'ın buzağısı üçüncü seçildi. Yarışmalarda birinci olan üreticilere Taşköprü Belediyesi tarafından cumhuriyet altını, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın verildi. Ayrıca değişik kurum ve esnaflar tarafından dereceye girenlere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Festivalde konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, "Taşköprü Belediyesi tarafından organize edilen festival kapsamında çeşitli yarışmalar düzenleniyor. Bu yüzden eğer bu sarımsağın bu festivaller aracılığıyla tanıtımı bu kadar olmasaydı, eğer bizler 2009 yılında göreve gelir gelmez marka tescili yaptırmış olmasaydık iddia ediyorum iki yılda bir sarımsağı yine dökerdik. Ben köyümde çok fazla sarımsak döktüm. Bunu çok iyi anlamak zorundayız. Bu yüzden festivallere gereken ilginin gösterilmesi ve desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Taşköprü sarımsağını yeterince koruyamadıkları zaman gereken değeri alamayacağını belirten Arslan, "Eğer bizler tarlamızda sarımsağı çok iyi koruyamazsak, kendi tohumumuz yerine Çin tohumu ekersek, bu tür faaliyetlerin yeterince içerisinde yer almazsanız bir gün bu işi yapanlar, benden sonra göreve gelecek olanlar da bu işi gerçekten yere sererler ve kaybeden yine çiftçimiz ve Taşköprü olur" diye konuştu.

Arslan, en güzel seçilen Taşköprü sarımsağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edileceğini belirtti.

TERÖR SALDIRILARI KINANDI

Son günlerde ülkede yaşanan terör saldırılarının hem kendilerini hem de aziz milleti ciddi manada hüzne boğduğunu söyleyen Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun ise, "Bu alçakça saldırıları ve bu kahpece saldırıları yapanları kınıyorum. 5 bin yıllık bir geleneğe sahip büyük Türk milletini ve devletini 3-5 çapulcuya bu ülkeyi teslim etmeyecektir. En yakın zamanda bu kan emici vampirler cezasını çekeceklerdir ve şu anda da Türk ordusunun ezici gücü karşısında her geçen gün kayıp veriyorlar, vermeye de devam edecekler" şeklinde konuştu.

Taşköprü'nün her geçen yıl kan kaybettiğine ve 50-60 bin nüfustan şuan 38 bin nüfusa kadar düştüğüne dikkat çeken Coşkun, şunları söyledi:

"Bunu iyi irdelemek gerekiyor. Bunun sebebi nedir diye düşünmek gerekiyor. Bunun en büyük sebebi de istihdamdır. İnsanlar AŞ ve iş için istihdam için İstanbul'a veya başka illere çalışmaya gitmişler. Benim Taşköprü'de gördüğüm en büyük sorun olan büyükşehirlere göçü acilen durdurmamız gerekiyor. Göçü durdurmanın ötesinde tersine çevirmemiz gerekiyor. Büyük şehre giden vatandaşlarımızı geri getirmemiz gerekiyor."

Coşkun, şöyle devam etti:

"Vatandaşımız köyünde hayvancılık veya tarım yaparak daha fazla para kazanabilecekken, refah seviyesini daha da yükseltebilecekken tam tersini yapıyor. Gidip belediyede veya özel sektörde asgari ücret karşılığında çalışmaktan memnunum diyor. Sigortam yatsın, ben memur olayım veya özel sektörde çalışıp bin 500 TL civarında bir ücret alayım yeter diyor. Gerekçesini de kız vermiyorlar diyor. Köyde hayvancılıkla uğraşırlarsa veya tarımcılık yaparlarsa aileler köye kız istemeye gittikleri zaman kız vermiyorlar diyor. Arkadaşlar bu çok cahilce ve çok yanlış bir yaklaşım. Bizim bu tür mantık dışı yaklaşımları da kırmamız gerekiyor. Ben çiftçiye, köylüye tarım ile hayvancılık ile uğraşan vatandaşımıza çok saygı duyuyorum. Atatürk'te bir sözünde köylüden şöyle bahseder; 'Köylü milletin efendisidir' demiştir. Çünkü köylümüz üretiyor."

Festival kapsamında düzenlenen En İyi Sarımsak Üreticileri Yarışmasında birinci olan Donalan köyünden Hasan Tabak da, "Daha iyi sarımsak yetiştirebilmek için büyüklerimizden bir ricamız var. Sarımsağımız biraz para ettiği zaman dışarıdan ülkemize ithal sarımsak edilmesin. Sarımsağı daha iyi yetiştirebilmek için aynı değerde ve aynı parada kalmasını istiyoruz. Biz sarımsağa daha fazla özen göstermek istiyoruz. Daha iyi sarımsak yetiştirmek için hep birlikte çalışalım" dedi. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hüseyin Arslan Kastamonu Taşköprü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title