Haberler

En Ekonomik Güzergah İran ve Türkiye"

İran Milli Gaz Şirketi Uluslararası İşler Müdürü Ramazani: "Türkmenistan ve Azerbaycan doğal gazının İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması, en ekonomik güzergahtır"

İran Milli Gaz Şirketi Uluslararası İşler Müdürü Azizullah Ramazani, "Türkmenistan ve Azerbaycan doğal gazının İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının en ekonomik güzergah" olduğunu savundu.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Ramazani, "Avrupa'ya ulaştırılacak Türkmenistan ve Azerbaycan doğal gazının İran ve Türkiye üzerinden ihraç edilmesini öneriyoruz. Çünkü İran, Avrupa'ya gaz taşımada en ekonomik ve en tasarruflu güzergah" dedi.

Ramazani, Avrupa'ya taşınacak doğal gaz boru hattının Hazar Denizi koridorundan geçmesinin ekonomik olmadığını öne sürerek, "Bazı Avrupa ülkeleri, Türkmenistan doğal gazının Hazar Denizi üzerinden geçmesini istiyor. Ancak bu planın ekonomik ve uygun olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bölge ülkeleri Avrupa'ya gaz ihraç etmek için iyi bir kapasiteye sahip. Avrupa da kendi enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için bunu kullanabilir" diyen Ramazani, şunları kaydetti:

"Avrupa'ya gaz ihracının, Türkiye'nin yanı sıra, Azerbaycan, Gürcistan ve Karadeniz gibi farklı yolları da var. Bazı Avrupalı ülkeleri İran'dan gaz alımına hazır olduklarını da açıkladı. İran'ın Avrupa'ya ilk etapta yıllık 25 - 30 milyar metreküp gaz ihraç edeceğini tahmin ediyoruz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında, Hazar bölgesinde çıkan hem Türkmen hem de Azerbaycan gazının, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kadar güvenli bir şekilde nasıl ulaştırılabileceği konularını ele aldıklarını belirtmişti. - Tahran

Kaynak: AA / Güncel

Türkmenistan Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title