Haberler

En Büyük Hastane Şehitliği" Ziyarete Açılacak

MEHMET BAYER - Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Gelibolu Yarımadası'ndaki en büyük hastane şehitliğini kısa süre sonra ziyarete açacaklarını ve çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.

Gürkan, Ağadere Hastane Şehitliği'nde yürütülen çalışmalara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 2 bin 834 şehidin yattığının tespit edildiğini ifade etti.

Savaş sırasında yaralananların hastaneye getirildiğini dile getiren Gürkan, "Uygulanan tedaviye rağmen hakkın rahmetine kavuşanlar, burada defnedilmiş. Tepelerin yamaçlarında bu şehitlerimizin mekanları var." dedi.

Gürkan, geçmiş yıllarda Orman ve Su İşleri Bakanlığının bölgede bir proje çalışması bulunduğunu, çalışma kapsamında bazı uygulamalar yapıldığını belirterek "Bu ayın başında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol yaparak buranın Başkanlığımıza devrini gerçekleştirdik. Buranın halkımızın ziyaretine açılması, şehitlerimizin dua alabilmesi için çalışma yapıyoruz." diye konuştu.

Alanın daha güvenli ziyaret edilebilir hale getirilmesi gerektiğini aktaran Gürkan, şöyle devam etti:

"Tarihi yarımadadaki bu en büyük hastane şehitliğimiz, önümüzdeki kısa dönem içinde ziyarete açılmış olacak. Bu yılın en büyük çalışması bence bu olacaktır. Bu alanda bir müze söz konusu. Mescidimiz hizmete alınacak. Bir sergi alanı var. Bunların hepsi müzecilik tekniğiyle ele alınarak o dönemin yansıtılması, o dönemdeki olayların anlatılabilmesi için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Önümüzdeki 1-2 ay içinde bunları tamamlamayı planlıyoruz. Şu anda bile aslında ziyaret edilebilir ancak çevre düzenlemesi, güvenlik tedbirlerinin alınması, hizmet elemanlarının görevlendirilmesi, bunlar da sağlandıktan sonra sağlıklı ve güvenli bir şekilde alanda ziyaret sağlanabilecek."

Gürkan, alanda 13 şehitlik bulunduğuna ve bunların her birinde düzenleme yapıldığına işaret ederek şunları söyledi:

"O dönemde defin yapılmış mekanlar jeoradar çalışmalarıyla saptanmış zaten. Savaşın hemen arkasından 1916 yılında Şevki Paşa tarafından yapılmış etütler sonrasında bütün savaş mekanları, siperler, şehitlikler, çıkarma noktaları, çatışmaların olduğu, hastane ve karargah noktaları, anıtlar hepsi o dönemde Şevki Paşa tarafından haritalara işlenmiş. Biz de bu alanın halkımız tarafından ziyaret edilmesi için elimizden geleni yapacağız."

Ağadere Hastane Şehitliği

Çanakkale Boğazı'nı cepheden gören, Eceabat ile Kilitbahir köyü arasındaki alanda bulunan Ağadere Seyyar Hastanesi ve şehitliğinin bulunduğu bölgeyle ilgili Başbakanlık Devlet Arşivleri yayınlarının Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri 1-2 adlı kitaplarda kısıtlı dokümanlar yer alıyor.

Bu belgelerden birinde bölgede "Hilal-i Ahmer" (Kızılay) bayraklı bir hastaneden ve burasının sürekli düşman uçakları tarafından bombalanmasından söz ediliyor. Özellikle 21 Temmuz 1915 günü hastanelerde tedavi gören 4 yaralı Türk askerinin saldırılardan sonra şehit, 14 yaralının durumlarının daha da ağırlaştığı bilgisine yer veriliyor.

1 Aralık 1915 tarihli, İstihbarat Şubesinden İstanbul'a gönderilen belgede ise şu ifadeler yer alıyor:

"Öğleden sonra Agamemnon sisteminde bir düşman gemisi, Kilitbahir civarını bombardıman etti. Ağaderesi'ndeki hastanelerimizi de ateş altına alarak 4 askerimizi şehit etti, 20 askerimiz de yaralandı ayrıca ağır yaralılar bulunan hastanenin Kızılay bayrağı da yandı. Subaylara ait büyük bir çadır harap oldu, Kilitbahir'de 3 ev çöktü."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Gürkan Kilitbahir Çanakkale Gelibolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
title