Haberler

En büyük görev İzmirli kadınlara

Güncelleme:

İzmir 7. Kadın Festivali Kültürpark'ta düzenlenen etkinliklerle başladı.

Açılış törenine eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile birlikte katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bizde İzmir ruhu var. Türkiye'de hiçbir yerde olmayan İzmir duruşu var. Bu kent bugün aldığı bunca göçü İzmirlilik bilinci içinde harmanlayabildiyse, bunu yaşamın her alanındaki kadınlara borçluyuz. İzmir'in aydınlık kadınlarına, İzmir'in ilerici, Atatürkçü, cumhuriyetçi kadınlarına bu süreçte çok büyük görev düşüyor. Kadın duyarlılığı ile barışı çağırmalıyız" dedi.

İzmir Büyükşehir'in Belediyesi'nin Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bu yıl 7.'sini düzenlediği Kadın Festivali Kültürpark 3 No'lu holde binlerce İzmirli kadını bir araya getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, etkinliklere eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile birlikte katıldı. Festival çerçevesinde Kadın Emeği Fuarı'nın da açılışı yapıldı. Festivalde Gazeteci İsmail Küçükkaya ve oyuncu Engin Altan Düzyatan gibi tanınmış isimler de yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği gibi en üst düzey makamlara kadın personel atayarak kadın istihdamı ve pozitif ayrımcılık konusunda tüm Türkiye'ye örnek olduklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin yüzde 60'ını kadınların oluşturduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, "İzmir Kent Koleji şemsiyesi altında talep edilen her konuda kadınlarımızı eğitiyoruz. Kent Koleji, bir mesleğin öğretilmesi için gereken her şeyi yapan bir kurum" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımı ve kırsalı kalkındırmak ve bu bölgelerdeki kadınlara destek olmak için de çalışmalar yürüttüğünü belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifi'nden yaptıkları alımlar sayesinde üretici kadınların rahat bir nefes aldığını söyledi. Başkan Kocaoğlu, bugün serbest piyasada sütün litresi 80-85 kuruştan satılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alım yaptığı Tire Süt Kooperatifi ve İğdeli Kooperatifi sütü ortaklarından 115 kuruşa topluyor" dedi.

"Biz İzmirliyiz"

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"İzmir'in aydınlık kadınlarına, İzmir'in ilerici, Atatürkçü, cumhuriyetçi kadınlarına bu süreçte çok büyük görev düşüyor. Ülkemiz kan gölüne döndü. Kadın duyarlılığı ile barışı çağırmalıyız. Barışa katkıda bulunmalıyız. Barışı bizler kuracağız: Kadınlar ve şiddet istemeyen erkekler… Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bunu aşmanın bir tek yolu var. Birlik, beraberlik içinde olmamız, üretmemiz gerekiyor. Kim, nereden gelirse gelsin, etnik kökeni ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun biz İzmirliyiz. Bizde İzmir ruhu var. Türkiye'de hiçbir yerde olmayan İzmir duruşu var. Bu kent bugün aldığı bunca göçü İzmirlilik bilinci içinde harmanlayabildiyse, üretimin içinde, sosyal yaşamın içinde kaynaşabildiyse bunu sokaktaki, kamusal alandaki, yaşamın her alanındaki kadınlara borçluyuz."

Kadınlardan örgütlenme çağrısı

Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Ege Bölge Koordinatörü, Türkiye Kadın Kooperatifleri Birliği Danışmanı Ayşe Temiztaş kadınların ekonomik varoluş mücadelesini anlatarak, "Bizler gücümüzü hayatı durdurmaktan yana değil, değiştirmekten yana kullanmak istiyoruz. Kadınsız toplum yarınsız toplumdur. Bize içinde bulunduğumuz yaşamı reva görenler, bütün güç araçlarına sahipler ve tepeden tırnağa örgütlüler. Bizim de örgütlü mücadeleden başka şansımız yok. İzmir'de Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı şekilde, yerel yönetimlerin olağanüstü desteğiyle kurulan 11 kadın kooperatifi var. Bu sayede önemli kazanımlar elde ediliyor" dedi.

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın ise "8 Mart, dünya kadınlarının makus talihini yenme mücadelesinin günüdür. Dünya emekçi kadınlarının birlik beraberlik dayanışma günüdür. Kadınlar olarak elimizden alınan tüm haklarımızı geri istiyoruz" diye konuştu.

Üretici kadınlardan süt teşekkürü

Tire Süt Kooperatifi üyesi çiftçi Alime Akkaş, emekçi bir kadın olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine verdiği desteği vurgulayarak, "Tireli üreticilerden süt alan Başkanımız Aziz Kocaoğlu üreticiye değer verdi, yüzümüzü güldürdü. Üreticiye sahip çıktığı için Aziz Başkanımız'dan Allah razı olsun" diye konuştu.

Kadın Emeği Fuarı açıldı

Törenin ardından Başkan Aziz Kocaoğlu davetlilerle birlikte kadın emeğiyle üretilen ürünlerin sergilendiği Kadın Emeği Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Fuar alanını gezen Başkan Kocaoğlu, belediyeler ve kadın kuruluşlarının oluşturduğu stantları ziyaret eden kadınları kırmayarak bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ünlü isimler "kadınsız demokrasiyi" konuştu

Festival programının ikinci etkinliği ise "Kadınsız Demokrasi Yarınsız Günlerdir" başlığı altında yapıldı. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Sema Övgün'ün açılış konuşmasının ardından "He For She" projesi kapsamında kadının siyasete katılımı konusu masaya yatırıldı. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tanju Tosun'un yanı sıra, gazeteci ve televizyoncu İsmail Küçükkaya ve oyuncu Engin Altan Düzyatan gibi tanınmış isimlerin katıldığı oturumun moderatörlüğünü gazeteci Ayçe Dikmen üstlendi.

"Her kadın emekçidir"

Gazeteci İsmail Küçükkaya, Türkiye'de cinsiyet eşitliği konusunda son derece karanlık bir tablo olduğunu vurgulayarak, kadınların sahip oldukları büyük gücün farkında olmaları gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Tanju Tosun ise birçok alanı kapsayan cinsiyet eşitliği endeksinde İzmir'in hep ön sıralarda yer aldığını açıkladı. Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan da, resmen istihdam edilmemiş olsa bile bir evin tüm işlerini ve sorumluluğunu, çocuğunun bakımını üstlenen kadının sadece bu konumuyla bile emekçi kadın sıfatını hak ettiğini söyledi.

Günün festival programı Ege Üniversitesi Aşk-Neva Kadınlar Türk Müziği Topluluğu ve Güleda Türk Müziği Kadınlar Topluluğu'nun konseriyle son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İsmail Küçükkaya Aziz Kocaoğlu Kültürpark Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title