Haberler

En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Planı toplantısının açılışında konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Planı toplantısının açılışında konuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son yıllarda en az gelişmiş ülkelere yapılan yardımlarda düşüş olduğunu belirterek "Bu endişe vericidir. Türkiye üzerine düşeni yapıyor ve 2015 yılında 3.9 milyar dolarlık yardım yapıldı. Bu rakam milli gelirimizin binde 54'üne karşılık geliyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun verdiği karar doğrultusunda En Az Gelişmiş Ülkeler İstanbul Eylem Planının Değerlendirme toplantısı Antalya'nın Belek bölgesinde başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Gyan Chandra Acharya, açılış öncesinde konuklarını tek tek karşıladı. Aile fotoğrafı çekiminin ardından başlayan konferansta Bakan Çavuşoğlu katılımcı ülkelere hitap etti. Konuklarını "Antalya'ya, benim memleketime hoş geldiniz" diye selamlayan Çavuşoğlu, toplantının amaçlarından ilkinin İstanbul'da karar alınan eylem planının ne kadar uygulandığını incelemek olduğunu belirtti. Tecrübeleri paylaşıp yeni ortaklıklar için görüşeceklerini belirten Çavuşoğlu, "En az gelişmiş ülkelerin sorunlarına çare aramak insani bir yükümlülüktür. Yoksulluk ve işsizlik gibi sorunları yenerek terörizm ve aşırıcılığı besleyen koşulları da ortadan kaldırmış olacağız. En az gelişmiş ülkeler 900 milyonu bulan nüfuslarıyla küresel ekonomik büyümenin itici güçleri haline gelebilir" dedi.

"YARDIMLARDAKİ DÜŞÜŞ ENDİŞE VERİCİDİR"

Çavuşoğlu, zirvede 7 önemli konu üzerinde duracaklarını belirterek özellikle verilen taahhütleri değerlendirdi. İstanbul'da gerçekleştirilen eylem planında alınan kararlarda taahhüt edilen yardımların son yıllarda düştüğünü ve bunun endişe verici olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"En az gelişmiş ülkelerin alt yapı ve idari yapılarının geliştirilebilmesi için mali ve ticari desteğimizi artırmalıyız. Sürdürebilir kalkınmanın finansmanı meselesi var bir de. En az gelişmiş ülkeler için resmi kalkınma yardımları en önemli dış kaynak olmayı sürdürüyor. Ancak son yıllarda bu yardımlarda ciddi bir düşüş gözlemledik. Bu endişe vericidir. Donör ülkelerin milli gelirinin binde 7'si kadar kalkınma yardımı yapması ve bu rakamın da binde 15 ile 20'si kadarını en az gelişmiş ülkelere yapması gereken küresel taahhüdü mutlaka uygulanmalıdır. En az gelişmiş ülkelerin küresel ticaretteki payını artırmak ve küresel ihracattaki paylarını 2020 itibariyle iki katına çıkartmayı hedeflemeliyiz. En az gelişmiş ülkelerin alt yapı sorunlarını gidermeliyiz. Önemli hususlardan biriside açlık ve yoksulluğa son vermektir. Açlık ve yoksullukla ciddi derece mücadele edilmelidir"

210 milyon insanın yeterli düzeyde gıdaya erişemediğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin verdiği taahhüdü yerine getirdiğini, hatta taahhüt ettiği miktarın üzerine çıktığını söyledi.

Türkiye'nin üzerine düşeni yapmakta kararlı olduğunu anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Resmi kalkınma yardımlarımız 2010 yılında 1 milyar dolardı. 2015 yılında 3.9 milyar dolara ulaştı. Bu rakam milli gelirimizin binde 54'üne karşılık geliyor. 2011 yılında en az gelişmiş ülkelere yönelik yılda 200 milyon ABD doları tutarında katkı sağlamayı taahhüt etmiştik. Verdiğimiz taahhüdün üzerine çıkarak senede 300 milyon dolar katkı sağlıyoruz." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title