Haberler

Empati Sonuçları Tasarımlarına Yansıyacak

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği, Trakya Üniversitesi ve Edirne Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen ’Engelsiz Edirne’ adlı atölye çalışması kapsamında Saraçlar Caddesi’nde empati çalışması yapıldı.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği, Trakya Üniversitesi ve Edirne Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen 'Engelsiz Edirne' adlı atölye çalışması kapsamında Saraçlar Caddesi'nde empati çalışması yapıldı.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde eğitimini devam ettiren öğrenciler, engellilerin cadde ve sokaklarda yaşamalarında kolaylık sağlamak üzere yaptıkları atölye çalışmaları kapsamında engelli sandalyeleri ile yol almaya çalıştı. Saraçlar Caddesinde yapılan empati çalışmalarında, gözlerini kapatarak caddede yürümek isteyen öğrenciler, engellilerin ne gibi zorlukları yaşadıklarını empati yaparak yaşadı.

Mimarlık Fakültesi öğrencileri tasarımlarını, engellilerin sokakları daha iyi kullanabilmeleri adına sokaklara en iyi şekilde yansıtacak.

"EMPATİ KURARAK, ENGELLİ POZİSYONUNA GİREREK ONLARIN YAŞAMINI GÖRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilcisi Turgut Çakır, atölye çalışmalarını değerlendirdi. Atölye çalışmasının ikinci gününü gerçekleştirdiklerini dile getiren Çakır, "Engelli dernekleri ile birlikte ve öğrenci arkadaşlarımızla birlikte bir uygulama yapıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız empati kurarak, engelli pozisyonuna girerek onların yaşamını görmeye çalışıyorlar. Birebir engellilerin sorunlarını görmeleri sağlanıyor. Bu yönde çalışmalarını gerçekleştirecekler. Bu çalışmaların sonucunda Edirne Belediyesi'nin bu yönde çalışmalarını yapacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yard. Doç. Dr. Pınar Kısaovalı ise "Burada yaptığımız çalışmada empati boyutunu algılatmayı amaçladık. Bugün 29 öğrencimizle buradayız. Derneğimizin bize sağladığı engelli arabaları ve bastonlarıyla birlikte hem görme engelliler hem bedensel engelliler için alanı deneyimlemelerini istedik. Çünkü tasarım yapan insanlar, bu duyguları fark edebilirlerse, empati yapabilirlerse fiziksel engellerin hepsini ortadan kaldırabilme yeteneğine sahip olacaklar. Yaşadıklarını tasarımlarında çözüm alternatifi üretmek üzere aktaracaklar. Böylelikle bu sokaklar, çalıştığımız alanlar engelliler için daha yaşanabilir, insanlar için erişilebilir noktaya gelecektir" ifadelerini kullandı.

"BİZLER BU YAP BOZUN PARÇALARIYIZ"

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler, "Dünyamızı bir puzzle olarak düşündüğümüzde, bizler bu yap bozun parçalarıyız. Nasıl bir yap bozun parçasından biri eksik olduğunda tamamlanmıyorsa, bizler de o kadar çoğuz ki puzzlemız tamamlanmıyor. Bizlerin de hayatın içinde olduğumuzu, alışveriş yapmak istediğimizi ama bunu özgürce yapmak istediğimizi sizlerin de düşünmesi bizi sevindirdi. İnşallah bu konuda duyarlılıklar artar bizler de hayatın içinde oluruz" dedi.

Türkiye Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonu Özge Üstün de çalışmalara katılarak, engellilerin yaşamaları için bir çok eksiğin söz konusu olduğunu söyledi.

"ENGELLİLERE DAHA YAŞANABİLİR ORTAM OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Mimar Serap Parlak, "Atölyenin olduğunu duyunca katılmak istedim. Az önce bir uygulama yaptık, benim gözlerimi bağladık. Gözlerim bağlandığında uçsuz bir boşlukta yürüyorum. Saraçlar Caddesinde beni yönlendiren hiçbir şey yok. Nereye gittiğim belli değil, insanlara çarptım. Dükkanın içine giremedim. Hiçbir şekilde sosyal faaliyetini karşılayamıyorsunuz. Karşıdan karşıya geçmeye çalıştım ama geçemedim. Bir sürü eksiklik var. Umarım atölyemiz olarak güzel bir çalışma çıkaracağız. Engelli vatandaşlarımız için daha yaşanabilir hayat, daha yaşanabilir bir ortam oluşturmak istiyoruz" dedi.

Yaklaşık 10 gün sürecek olan atölye çalışmaları sonunda Mimarlık Fakültesi öğrencileri engellilerin yaşamını kolaylaştıracak tasarımlara imza atacak. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Trakya Üniversitesi Edirne Belediyesi İstanbul Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title