Haberler

Emo Başkanı Yeşil: Saat Uygulamasından Sonra Tüketim Yüzde 6.5 Arttı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, saat uygulamasından sonra elektrik tüketiminin arttığını belirterek, "2015'ın Kasım ayı ile 2016'nın Kasım ayı arasındaki yüzde 6.5 oranında elektrik tüketimi arttı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, saat uygulamasından sonra elektrik tüketiminin arttığını belirterek, "2015'ın Kasım ayı ile 2016'nın Kasım ayı arasındaki yüzde 6.5 oranında elektrik tüketimi arttı. Bu da elektrik kesintilerinin olmasına neden oldu. Ama bu saatin asıl nedeni Suudi Arabistan'la olan namaz saatidir. Yani namaz saatine göre ayarlamadır bu" dedi.

Bir konferansa katılmak için Samsun'a gelen Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, açıklamalarda bulundu. Kış saati uygulamasından sonra tüketimde tasarruf olmadığını, aksine artma meydana geldiğini belirten Hüseyin Yeşil, uygulamanın Suudi Arabistan'ın namaz saatine göre ayarlama olduğu ileri sürerek, "2015'ın Kasım ayı ile 2016'nın Kasım ayı arasındaki yüzde 6.5 oranında elektrik tüketimi arttı. Bu da elektrik kesintilerinin olmasına neden oldu. Üretim zaten az bu rakamın artışı da var. Biz bunu 30 Ekim 2016'da kararlaştırdıkları zaman da kamuoyuna açıklamalar yaptık ve ilgililere bunu yapmayın dedik. Yani sabah 1 saatte olsa karanlıkta kalkılması, kahvaltı hazırlanması gibi konular hep karanlıkta yapılacak. 'Bunu yapmayın tüketimi artırır' dedik. Onlarda, 'enerji tasarrufu sağlar' dediler. Biz ona tasarruf değil israf diye başlık atarak açıklama yaptık" diyerek şunları söyledi:

"Ama bu saatin asıl nedeni Suudi Arabistan'la olan namaz saatidir. Yani namaz saatine göre ayarlamadır bu. Yoksa gerçekten bir tasarruf olamaz. Birde bu Avrupa ile olan ilişkilerde bu saat farkı şirketleri zor durumda bıraktı. Şirketler kendi durumlarına göre çalışma saatlerini ayarladılar. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı okulları yarım saat daha geç başlatmak gibi çalışma içerisinde. Ama en son bakanlık, çok gerekirse bazı illerde ve bölgelerde bu çalışma saatlerini biraz ileri alırız yiye palyatif çözümler bulmaya çalışıyor. Doğrusu Uluslararası saat neyse ona uymaktır. Hem tasarruf sağlar hem de uluslararası ilişkilerde bir sıkıntı yaratmaz."

Elektrik politikalarında yanlışlıklar olduğunu dağıtımın özerk bir yapıya devredilmesi gerektiğini söyleyen EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, ö31 Mart 2016'da başlayan bir 10 saatlik enerji kesintisi vardı ve bu tüm illerde oldu. Biz o zamanda söyledik bu enerji yönetimi ve politikaları giderek ülkeyi karanlıkta bırakacak. 'Adım adım karanlık durumda kalacağız' demiştik ve nitekim de onu yaşıyoruz. Bunun iki tane görünen nedeni var. Birisi kış aylarında doğalgaz daha çok konutlarda havalar soğuk olduğu için kullanılıyor. Birde her sene İran kendi kış şartlarını göz önünde bulundurarak doğalgazı Türkiye'ye azaltıyor. Dolayısıyla doğalgazda bir azalış var. Elektrik santrallerine gaz verilemiyor. Bunu ilgili bakanlıkta açıkladı. Bu durumdan dolayı üretimde kesinti meydana geldi. Aynı zamanda iletim hatlarında uzun zamandır yatırım yapılmadığı için, örneğin kurulu güç 2002'den 2015'e 2,5 kat artarken iletim hatlarında ki 380 Kilovoltlar ve 154 Kilovoltu hatlar ancak 1,3 ya da 1,4 oranında yenileme ya da yeni hat yapıldı. Onlarında taşımaması söz konusudur. Ama bütün bunlardan öte uygulanan politika, serbestleştirme, özelleştirme, 1984'den bu yana biz her platformda ve her dönem söylüyoruz. Bu elektrik enerjinin üretimi, iletimi ve dağıtımı özel tekellere bırakılamaz. Bunu tek elden kamu adına özerk bir yapı tarafından yönetilmesi ve yönetilmesi gerekir diyoruz. Ama ne yazık ki onlar tam tersini yapıyorö diyerek şunları söyledi:

'Üretimin hemen hemen tamamını birkaç santral hariç özel ellere verdiler. Dağıtımını da özel şirketlere verdiler. Enerji borsa oyun oynanacak bir alan değil. Kesintiler ile ilgili biz 'kesintiyi gezdirmek' diyoruz. Mesela İstanbul'un Anadolu yakasında 4 ilçede 5 saat, Avrupa yakasında 5 ilçede 3 saat yada OSB'lerde belli saat oluyor. Türkiye'nin bütün illerinde bu kesintiyi gezdirerek akıllarınca bu işi geçiştirmeye çalışıyorlar. Artık sanayicilerde bağırmaya başladı. Bunun asıl sorumlusu siyaset ve politikadır. Enerji yönetiminin üretimi, iletimi ve dağıtımının bir politikasından dolayı bu işler bu hallere geliyor. Bunun tek çaresi yeniden kamuya dönmektir. Biz devlet demiyoruz. İçinde meslek odalarının, sendikaların ve ilgili devlet kuruluşlarının içeresinde olduğu bir özerk tarafından bu tekelden kamu adına yönetilsin istiyoruz.ö

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suudi Arabistan Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title