Haberler

Emniyet Müdürlüğü'nden Fahri Müfettiş Açıklaması

Konya İl Emniyet Müdürlüğü, yazılı ve görsel medyada çıkan Fahri Trafik Müfettişleri ve yazılan cezalarla ilgili haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü, yazılı ve görsel medyada çıkan Fahri Trafik Müfettişleri ve yazılan cezalarla ilgili haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

"2012 yılında Konya il genelinde 5 bin 652

trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 131 kişi hayatını kaybetmiş, 9 bin 462 kişi yaralanmıştır. Günde ortalama 15

trafik kazası meydana gelirken, günde 26 kişi yaralanmakta

ve günde 50'nin üzerinde maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği ve binlerce trafik kural ihlalinin yapıldığı bir gerçektir. 2012 yılında Konya il genelinde denetleme görevi yapan 628 trafik polisince toplam 320 bin 877 adet Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı tanzim edilmiş, gönüllü trafik denetimi yapan 948 fahri trafik müfettişince 26 bin 316 adet Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı düzenlenmiştir. Fahri trafik müfettişlerinin tanzim ettiği tespit tutanağı sayısı, trafik polislerince tanzim edilen tutanak sayısının yüzde 8,2'si kadardır. 2012 yılında fahri trafik müfettişlerince tanzim edilen 26 bin 316 adet Trafik Kural İhlali Tespit Tutanaklarından hatalı olduğu tespit edilen 643 tutanak, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüzce iptal edilmiş, 25 bin 673 adeti Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına çevrilerek araç sahiplerine gönderilmiştir. 2012 yılında Fahri Trafik Müfettişlerince tanzim edilen 278 trafik kural ihlali tespit tutanağına mahkemelere itiraz edilmiş, bunlardan 20 adeti iptal edilirken, 185 adeti iptal edilmemiştir. 72 adetinin de itiraz başvurusunun mahkemesi halen devam etmektedir" denildi.

ORTALAMA GÜNLÜK 72 TUTANAK

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer verildi:

"2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre Fahri trafik müfettişlerinin yüksekokul mezunu, 40 yaşını doldurmuş, çoğunluğu kamu personeli olmak üzere farklı meslek gruplarından, adli sicil kayıtları temiz, sürücü belgesi geri alınmamış, trafik kural ihlalleri takip altında olan, ölümlü-yaralanmalı trafik kazasına karışmamış, görevinden dolayı hiçbir maddi beklentisi, kazancı vs. olmayan, trafik denetimlerine katkı sağlamak üzere hayata geçirilmiş, tamamen gönüllülük esasına dayalı bir tür kamu hizmetidir. Fahri Trafik Müfettişleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği'ne göre, "görevlerini yürütürken, adil ve tarafsız olmak zorundadır. Araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamazlar" yani kimliğini ifşa edemez. Dolaysıyla, bu gizlilik ilkesi kapsamında görev yürüten fahri trafik müfettişleri, trafik kural ihlallerini tespit dışında herhangi bir kolluk kuvveti görevi de üstlenemez. Bir ildeki fahri trafik müfettişi sayısı; o ilin tescilli araç sayısının azami binde 2'si oranında tespit edilmektedir. Konya İl genelinde 567 bin 907 tescilli araç bulunduğu düşünüldüğünde 1136 fahri trafik müfettişi olması gerekmektedir. Konya'daki tüm Fahri trafik müfettişlerinin ortalama trafik kural ihlali tespit tutanağı tanzim etme oranı günlük 72 adet olduğu, bunun yanında her birinin yıllık ortalama 27 ihlal tespit ettiği, yani bu da iki haftada bir kural ihlali tespit tutanağı düzenlendiği anlamına gelmektedir. Kamuoyundaki inanışın aksine, fahri trafik müfettişleri haksız yere ve çok ceza yazdığı düşüncesinin yanlış olduğu, sadece kendilerine kanunla verilen yetkilere dayanarak trafik kural ihlallerini tespit etmektedir. Görevini kötüye kullandığı ve usullere aykırı olarak işlem yaptığı tespit edilen fahri trafik müfettişleri hakkında mutlaka adli/idari işlem başlatıldığı, gerektiğinde müfettişliklerinin sona erdirildiği bilinmelidir.

Her yıl binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin yaralandığı trafik kazalarını azaltmaya yönelik çalışmalarımız ülke çapında olduğu gibi Konya'da da kararlılıkla yürütülmektedir. Meydana gelen münferit olumsuzluklar ile Fahri Trafik Müfettişliği müessesesinin yıpratılmasının doğru olmadığı, ülkenin en büyük sorunlarından biri olan trafik kazalarını azaltmaya yönelik faaliyetlerin sekteye uğratılmaması gerektiğini düşünmekteyiz." - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title