Haberler

Emniyet'in Raporu Uyuşturucu Tehlikesini Gözler Önüne Serdi

Güncelleme:

Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı rapor, Diyarbakır'daki uyuşturucu tehlikesini gözler önüne serdi.

UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA YAŞI 13

Rapora göre, uyuşturucuya başlama yaşının 13 olduğu kentte, 4 bin 500 kişi uyuşturucu suçundan aranıyor. Raporda, lise çağındaki gençlerinin yüzde 40'ının uyuşturucu kullandığına da dikkat çekilirken, halkın polisten değil, zabıtadan korktuğu kaydedildi.

KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARI ARASINDA ÇOK FARK YOK

Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca, Diyarbakır'da valilik, emniyet, jandarma, sosyal politikalar ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileriyle yapılan mülakatlar sonucunda hazırlanan "Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma ve İnceleme Raporu", kentte uyuşturucu kullanımının geldiği tehlikeli noktayı gözler önüne serdi.

İlk olarak valilik yetkilisi ile yapılan mülakata yer verilen raporda, Diyarbakır'da esrar ve sigara kullanımının yaygın olduğuna dikkat çekilerek, bu konuda kız ve erkek çocukları arasında fark olmadığına işaret edildi.

"DAĞA GİTMEKLE TEHDİT EDİYORLAR"

Yeni nesilin politize olduğunun ve aileler ile okul idarecilerinin çocuklardan korktuğunun bildirildiği raporda, çocukların bunlara karşı ya şiddet kullandığı ya da ailelerini dağa gitmekle tehdit ettiği savunuldu.

Deneme açısından gençlerde esrar kullanımının yüzde 80 civarında olduğunun da belirtildiği raporda, "Okullarda ve okul çağındaki gençlerde sigara kullanımı çok yaygın. Lise çağında olan gençlerde esrar kullanımı kesinlikle yüzde 40'ın altında değil, hatta bazı bölgelerde yüzde 60'lara çıkıyor. İlkokul ve ortaokul çocukları çok yaygın olarak esrarı biliyorlar. Yaş olarak bağımlılığı 14-15 yaşlarında seyrediyor. Daha küçük yaşlarda da kullanıcılar var ama bu yaşlardan sonra kullanımda bir yoğunlaşma söz konusu" denildi.

"BÖLGEDE FUHUŞ ÇOK YAYGIN"

Kentte değer yargılarının iflas etmiş durumda olduğunun ileri sürüldüğü raporda, "Şehir merkezlerinde fuhuş sektörü ile bağlantılı hap ve sentetik kullanımı var. Kentte fuhuş çok yaygın. Bu alanda profesyonellikten kaynaklı bir fahişelik değil, normal kadınlar genç kızlarda da çözülme var. Aynı şekilde aile içi cinsel ilişki yani ensest çok yaygın boyutlarda" ifadelerine yer verildi.

"BÖLGEDE ESRAR ALENİLEŞMİŞ DURUMDA"

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili ile yapılan mülakatın da yer aldığı raporda, şunlar kaydedildi:

"Bölgede esrar alenileşmiş durumda ve bu durum çığırından çıkmış halde. Özellikle kuzey sektöründe normal tarımsal ürün ekimi bitmiş durumda. Operasyonlarda şahıslara 'Neden ayçiçeği veya buğday ekmiyorsun da kenevir ekiyorsun?' diye sorulduğunda, 'O dediklerinizin kilosu 56 TL, bunun ise 300-500 TL arasında' şeklinde cevap veriyorlar. Kentte bağımlılıktan dolayı şikayet var ancak ihbar müessesesi işlemiyor."

"4 BİN 500 KİŞİ UYUŞTURUCUDAN ARANIYOR"

Diyarbakır'da arananların haricinde hırsızlıktan kaydı olan yaklaşık 12 bin kişinin bulunduğuna dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Kasım 2013 itibariyle uyuşturucudan aranan Diyarbakır nüfusuna kayıtlı 4 bin 500 kişi var. TİB kayıtlarına göre ülke genelinde en fazla paranoya talep konusunda yüzde 91'le Diyarbakır ilk sırada yer alıyor. Uyuşturucu kullanımı, fuhuş ve hırsızlık üçlüsü fakirlik ile ve fakirleşmeyle kesiştiğinde, ekonomik gerekçeler başta olmak üzere göç olgusunu da tetikliyor."

"ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 80'İ POLİTİZE OLMUŞ"

Diyarbakır'da 6-18 yaşları arasında 495 bin çocuğun bulunduğunun ve milli eğitim personelinin yüzde 80'ini politize olduğunun yer aldığı raporda, "Siyasal mücadeleye kilitlenmiş olduklarından çocuklarla ilgilenmiyorlar. Okullarda devamsızlık takip edilmiyor. Eğitim tedbiri uygulaması yok. Çocuklar ebeveyn kontrolü dışında sokakta büyüyor. Sokakta uyuşturucu satanlar kazançları ile orantılı yaşamıyor. Aileleri perişan, kendileri pejmurde durumdalar. Sadece ayaklarında markalı ayakkabılar var. Kazandıkları paranın nereye gittiği belli değil" denildi.

"POLİSTEN DEĞİL ZABITADAN KORKUYORLAR"

Yerel yönetimlerin şehirdeki uyuşturucu sorununun farkında olduğunun da anlatıldığı raporda, şöyle denildi:

"Halk polisten korkmuyor. Fakat belediye zabıtasından korkuyorlar. Çünkü onlarla teması örgütle temas olarak görüyorlar. Bölgede örgüt ile eylemci, torbacı ile satıcı iç içe geçmiş durumda. Örgütçü aynı zamanda satıcı rolünde bulunuyor ve örgüt sokak sokak, cadde cadde yapılanmış durumda. Sokak çocukları arasında bile örgüt yapısı oluşturulmuş durumda. Herhangi bir torbacıya müdahale ettiğiniz zaman sanki örgüt üyesine müdahale ediyorsunuz. Yerel yönetimler bu çocukların devlet tarafından kazanılmasını istemiyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500

Yorumlar (2)

yorumsuz:

ne attınız yine be :D

2
4
yanıtYanıtla
zaza:

aynen olay bu kadar basit

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title