Haberler

Emine Erdoğan, Sivil Toplum Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Güncelleme:

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayında, kadınlarla ilgili çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, aile içi şiddeti önleme konusunda daha proaktif çözümler üretmek gerektiğini, bu süreçte, kadının doğuştan sahip olduğu hakların sorunlu algılara kurban edildiğine şahit olunduğunu belirterek, "Dini olarak da temeli bulunmayan bir takım anlayışlar zaman zaman ailelerin huzuruna gölge düşürebiliyor. Oysa aile içinde adalet üzerine inşa edilmiş bir kadın-erkek ilişkisi mutlu ve sağlam bir ailenin en büyük teminatı" dedi.

Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, kadınlarla ilgili çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle öğle yemeğinde bir araya eldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın da katıldığı yemekte, Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan konuklarını karşıladı.

Emine Erdoğan, yemek öncesinde yaptığı konuşmada, "hayatı boyunca sivil toplumun önemine inanmış bir vakıf gönüllüsü" olarak sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki ilk misafirlerinin de kadınlar olmasını istediğini söyledi.

Konuklarına "Sizler toplumun öncü kadınlarısınız. Toplumsal meseleler karşısındaki duyarlılıklarınız sizleri bir adım öne çıkarmaktadır" diye hitap eden Emine Erdoğan, davetliler arasında iş dünyasından medyaya, eğitimden sağlığa, çevreden kültür meselelerine kadar farklı alanlarda çalışma yürüten sivil toplum temsilcilerinin yer aldığını ifade etti.

"Özgüvenli, toplum sorunlarını dert edinen kadınlar olarak gösterdiğiniz tüm gayretler için ülkemizin kadınları adına hepinize canı gönülden teşekkür ediyorum" diyen Emine Erdoğan, gönüllülük esası üzerine kurulu bu faaliyetlerin toplumun pek çok yükünü aldığını dile getirdi.

Dünyanın bir köye dönüştüğü, iletişimin bu derece arttığı bir zamanda sorumlulukların da arttığına dikkati çeken Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

"Artık sıkıntıları görmeme, duymama lüksüne sahip değiliz. Dünyanın neresinde olursa olsun kadınların ve çocukların çektiği sıkıntıları kendi sıkıntımız olarak görüyoruz.

Sivil toplum faaliyetleri içinde bulunmak sadece bugünün değil, tarihin de bizlere yüklediği sorumluluk. Ecdadımızın inşa ettiği vakıf medeniyetinin yeni temsilcileri sizlersiniz. Yıllardır içinde bulunduğum vakıf faaliyetleriyle ben de kendimi sizlerle beraber bu zincirin bir halkası olarak görüyorum. Sivil toplum, takdir edersiniz ki tek başımıza yapamadığımızı hep birlikte yapabilme gücü demektir. Türkiye'nin geleceği adına bugün bu işbirliğinize daha çok ihtiyacımız var. Devlet-sivil toplum işbirliği modern devletin de bir gereği ve aynı zamanda en büyük gücü. Ülkemizde kadınların karşı karşıya kaldığı sorunları el birliğiyle aşabileceğimizi düşünüyorum."

-"Ülkemizin tüm kadınları için yapmamız gereken çok şey var"

Yurtdışı seyahatlerinde kadınların kurduğu dernekleri, kadın sorunlarıyla ilgilenen vakıfları ziyaret etmeye özel önem verdiğini, bir araya geldiği devlet ve hükümet başkanlarının eşleriyle de sivil toplum faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu anlatan Emine Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda büyük bir güce sahip olduğunu, kadınların bu alanın öneminin daha çok farkında olduğunu vurguladı.

Kadın sorunlarını aşma noktasında geçmişe ve pek çok dünya ülkesine göre Türkiye'nin büyük mesafe aldığının altını çizen Emine Erdoğan, Türkiye'de son 12 yılda kadın lehine çok önemli yasal düzenlemeler yapıldığını, devletin kadınların sorunlarına çözümler üretmeye çalıştığını belirtti. Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette bunlar yeterli değil, inşallah bundan sonra da mesafe almaya devam edeceğiz. Üstelik artık yükümüz daha ağır, ülkemizde çok sayıda kadın ve çocuk misafirlerimiz var. Esed rejiminden ve IŞİD teröründen kaçarak Türkiye'ye sığınan kadın ve çocuklar, bizlerin ilgisine muhtaç. Avrupa sadece 130 bin civarında mülteciye ev sahipliği yapıyorken devletimiz 1,6 milyon civarında barınmacı için bugüne kadar 5 milyar dolara yakın harcama yaptı. Burada, dünya ülkelerinin bize verdiği destek ise sadece 200 milyon dolar civarındadır. Biz bu yardımlarımızı sivil toplumun da desteğiyle inşallah bundan sonra da sürdüreceğiz.

Dünyanın neresinde olursa olsun, din, dil, etnisite ayrımı yapmadan, şiddete, istismara, insanlık dışı muameleye maruz kalan tüm kadınlara ve çocuklara el uzatmaya tabii ki devam edeceğiz. Mağdur ve mazlum kadınlar yanında ülkemizin tüm kadınları için yapmamız gereken çok şey var. Eğitim, sağlık, kültür alanında kadınlarımızın bilincini artıracak, hayatına kalite katacak çalışmalar hep birlikte imza atacağımıza gönülden inanıyorum. Kadının siyasete katılımını teşvik etmek, karar mekanizmalarında daha çok yer almasına alan açmak, ekonomik gücünü artırmak noktasında daha çok çalışmamız gerekiyor."

-"Gelecek ancak sağlıklı ve mutlu aile yapıları üzerine inşa edilebilir"

Gittikçe yara alan aile kurumunu güçlendirmek konusunda yapılacakların sınırı olmadığına vurgu yapan Emine Erdoğan, ailenin toplumun en temel çekirdeği olduğunu anımsattı. Geleceğin ancak sağlıklı ve mutlu aile yapıları üzerine inşa edilebileceğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Aile içi şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarımız adına aile içi şiddeti önleme konusunda da daha proaktif çözümler üretmemiz gerekiyor. Bu süreçte, kadının doğuştan sahip olduğu hakların sorunlu algılara kurban edildiğine şahit olabiliyoruz. Toplumun erkeğe yüklediği kimi rollerin, erkeği şiddete meyilli, kaba ve merhametsiz davranmaya yönelttiğini görüyoruz.

Dini olarak da temeli bulunmayan bir takım anlayışlar zaman zaman ailelerin huzuruna gölge düşürebiliyor. Oysa aile içinde adalet üzerine inşa edilmiş bir kadın-erkek ilişkisi mutlu ve sağlam bir ailenin en büyük teminatı. Kadınıyla, erkeğiyle tüm toplumu bu konuda daha çok düşünmeye davet etmeliyiz kanaatindeyim."

-"Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak bilinç devrimiyle mümkün olabilir"

Kadın olmanın ve kadın sorunlarıyla özel olarak ilgileniyor olmanın kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini söyleyen Emine Erdoğan, aynı zamanda tüm insanlığı ilgilendiren başka alanlarda da bir kadın dikkati ve sorumluluğu içinde daha aktif olmak ve toplumu bilinçlendirmek gerektiğini kaydetti.

Emine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yalnızca Türkiye'nin değil tüm dünyanın yüz yüze kaldığı bir problem var. Kimyasallarla kuşatılmış bir hayat içinde yaşıyoruz maalesef. Oysa hem bedenimiz hem tabiat bizlere emanet. Evlerimizde kullandığımız temizlik ürünlerinden kozmetiğe, üzerimizde taşıdığımız kumaşlardan yiyip içtiklerimize kadar doğal tercihlerden yana olmaya ve bu alanda yeni bir bilinç geliştirmeye ihtiyacımız var. Organik tarımı artırmak, kimyasallardan uzak bir hayat bilinci için eğitimler vermek, yeri geldiğinde geleneklerimiz içinde yer alan doğal metotları hatırlamak, bunlar sağlıklı bir hayat ve güzel bir gelecek için ilk sayabildiğim şeyler. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak ve bize verilen emanete sahip çıkmak ancak bir bilinç devrimiyle mümkün olabilir. Kimyasallardan uzak, doğal bir yaşam için dikkat çekici çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Gücümüz yettiği ölçüde, yapabildiklerimizle bir kadının, bir çocuğun, hulasa bir insanın hayatına dokunabiliyor, bir meselenin çözümüne katkı sağlayabiliyor ve insanlık üzerinde güzel bir etki bırakabiliyorsak, ne mutlu bize."

Kadınlar olarak işbirliğini artırmayı, tüm toplumsal sorunlar için hep birlikte çalışabilmeyi umut ettiğini söyleyen Emine Erdoğan, davetlilerin faaliyet alanları hakkında da bilgi alacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yemek, basına kapalı olarak gerçekleşti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Ak Saray Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title