Haberler

Emine Erdoğan: Engelliler Yasası'yla Devrim Yapıldı

Güncelleme:

"Türkiye Fati ile Birlikte Yürüyor" kampanyası Lansmanı'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için önemli mesafe alındığını söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Türkiye Engellilerle Yaşama Kültürünü Arttırmak İçin Fati ile Birlikte Yürüyor" kampanyasının Türkiye Lansmanı yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan burada yaptığı konuşmada ülkemizdeki engellilerle ilgili çok önemli çalışmalar yapıldığını belirterek toplumun tüm kesimlerinde ortak bilinç oluştuğunu söyledi. Erdoğan, ancak toplumda bir insanın neler yaşadığını anlamak konusundaki bilgi ve empati eksikliğinin değişmemesine dikkat çekti.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, elinde kandille dolaşan bir görme engelliyi anlattı. Görme engellinin elinde kandille dolaştığını gören bir kişinin yanına yaklaşarak, 'senin için gece de gündüz de aynıdır. Ey cahil aydınlık da karanlık da senin gözünde beraberdir. Bu kandilin sana ne faydası olacak?' dediğini anlatan Erdoğan, "O da gülerek, 'bu kandili senin gibi gönül gözü kapalıların bana çarpıp testimi kırmaması için taşıyorum.' demiş. Dünyanın kandille aydınlandığı günlerden günümüze çok şey değişti. Engellilerin temel hakları ve ihtiyaçları yasalar ve uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alındı. 2005'te yürürlüğe giren Engelliler Kanunu'yla devrim sağlandı" diye konuştu.

Engelliler için hak eksenli uygulamada hayal edilemeyecek mesafeler alındığını da vurgulayan Erdoğan, ancak bu gelişmelere rağmen değişmeyen şeyin birbirimizi tanımak olduğunu belirterek, "Değişmeyen şey, bir insanın neler yaşadığını anlamak konusundaki bilgi ve empati eksikliğidir." dedi.

Erdoğan, çocukların görme engelli çizgi kahraman Fati'den çok şey öğreneceklerini de sözlerine ekledi. Erdoğan konuşmasının ardından sahnede Fati ile sohbet etti. Fati, Erdoğan'ın sorması üzerine bir yıl boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı.

"KAMUDA 32 BİN ENGELLİYE ULAŞTIK"

Aile ve Sosyal Bakan Yardımcısı Aşkın Asan da, dünyada ilk engelliler yasasının AK Parti iktidarında çıkarıldığını belirterek, "2005'te çıkarttığımız yasayla özellikle engellilerin devlet kurumlarına parklara, belediye binalarına kolaylıkla ulaşabilmesi için tüm imkanları sağladık. Eğitim alanında önemli başarılara imza attık." dedi. Asan, 2002 de kamuda çalışan 5 bin engelli varken, şimdi bu sayının 32 bine ulaştığını kaydetti.

"FARKINDALIĞI ORTAYA KOYDUK"

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Fati'yi bir çok kez Engellliler Sarayı'nda ağırladıklarını belirterek, "Fakında olmak ve farkındalığı ortaya koymak amacıyla bir araya geliyoruz. 15 yıl önce başlattığımız kadınlarımız ve engellilerle ilgili pozitif ayrımcılığı Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde çok güzel bir noktaya getirdik." dedi.

Çağırıcı, açtıkları Engelliler Sarayı'nda da engelli kursiyerlerin eğitim gördüğünü ifade ederek çok mutlu olduklarını ifade etti. Çağırıcı, şöyle konuştu:

"Bireylerin mutluluğunu mutlaka yakalamalıyız. Engellisi, kadını, çocuğu mutlu olmayan Bağcılar'da mutluluğu yakalamak mümkün değildir. Fati güzel bir karakter. Sayın milletvekilimiz Lokman Ayva ile bir çok proje ürettik. Sporla da güzel bir rehabilite yakaladık. Beş yıl önce evlerinden yatalak durumda aldığımız kızlarımız geçen yıl Avrupa Şampiyonası'nda şampiyon oldu. Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva da, verdiği desteklerinden dolayı Emine Erdoğan'a teşekkür etti. Daha sonra konuşan Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara da engelliler için yaptıkları çalışmaları anlattılar.

"ERDOĞAN'A FATİ MAKETİ HEDİYE EDİLDİ"

Toplantı sonunda Erdoğan, günün anısına projeye destek veren Çağırıcı, Göksü, Uysal, Kara, Lokman Ayva ile işadamları Kenan Yabanigül ve Ömer Yılmaz'a plaket verdi. Ardından hatıra fotoğrafı çekildi. Ayva'da Erdoğan'a teşekkür plaketi verdi. Çağırıcı ile engelli kursiyerler, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı kursiyerlerinin yaptığı "Fati" adlı maketi Erdoğan'a hediye etti. Erdoğan ayrıca düzenlenen kompozisyon ve resim yarışmasında birinci olan öğrencilere ödüllerini verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Lokman Çağırıcı Emine Erdoğan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title