Haberler

Emine Beder: "Anadolu'nun Zengin Mutfağını Tanıtamıyoruz"

Türkiye’nin lezzet ustası olarak tanınan ünlüler arasında yer alan Emine Beder, "Lokantalarına girseniz aç kalkarsınız" dediği Fransız mutfağının tanıtımı sayesinde ün yaptığını söyledi.

Türkiye'nin lezzet ustası olarak tanınan ünlüler arasında yer alan Emine Beder, "Lokantalarına girseniz aç kalkarsınız" dediği Fransız mutfağının tanıtımı sayesinde ün yaptığını söyledi. Anadolu'nun zengin mutfağının da devlet eliyle tanıtılması gerektiğini belirtti.

Beder, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde düzenlediği yemek yarışmaları sırasında gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, bugün yemek yazarlarının, derneklerin ya da Piazza gibi alışveriş merkezlerinin düzenledikleri yarışmalarla Türk mutfak kültürüne katkı sunulduğunu belirterek, "Anadolu'nun zengin mutfağını tanıtamıyoruz. Bence, mutfak kültürümüz devlet eliyle tanıtılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bu konuda önemli görev düşüyor" dedi.

Bugün Fransız mutfağının dünyanın en iyi mutfağı olarak bilindiğini belirten Beder, "Lokantalarına gitseniz karnınızı doyuramaz, aç kalkarsınız. Onların iyi olduğu alan aslında pastacılıktır. Neden Fransa bu konuda ün yaptı? Fransız ihtilalinden sonra Napolyon Bonapart, halkın ellerindeki bilgileri, tarifleri toplayıp kitap haline getirtip dağıttırıyor ve nesiller boyu bu lezzetler unutulmadan kalıyor" diye konuştu.

"Bizde ki en büyük eksiklik ise Osmanlı'nın o zengin mutfağının nesilden nesile sürmemesi" diyen Emine Beder, Türk kültüründe yer alan birçok tatlının, yemeğin yazılı kaynaklar bulunmadığından önemli bir bölümünün kayıp olduğunu ifade etti.

Emine Beder, Osmanlı mutfağının zenginliğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Osmanlıda zaten arşivleme olmadığından dolayı bir rivayete göre 3-4 bin tarif kayıp. Üstüne üstlük, yörelerin lezzetleri devlet eliyle hiç kaleme alınmamış. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı bu konuda kitap var ama bana göre, bu bence halk arasındaki tabiri ile devede kulak bile değil. Çok geç olmadan yöre yöre gezilerek, ülkemizin her noktasındaki yöresel mutfak kültürleri kayıt altına alınmalı. Bu iş sadece araştırmacılara, birkaç yazara bırakılmamalı. Çünkü, bu konuda devlet eliyle yapılacak kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç var."

Emine Beder, fast food tarzı beslenen Amerika'nın Türk mutfağını incelemeye aldığını belirterek, "Çünkü halkı çok sağlıksız ve obez. Kanser ve benzeri hastalıklar çok artmış durumda. Oysa bizim öz mutfağımız aslında çok sağlıklı bir mutfak ve saray mutfağı da öyleydi. İncelemeye aldılar çünkü sağlıklı beslenme konusunda bizim yörelerdeki sebze kurutmalar, tarhana ve benzeri yiyecekler ve bulgur önemli. Bulgurun son dönemde Avrupa mutfağında da önemi anlaşıldı ve şimdi bulgur üretme merkezleri kurdular" dedi. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Emine Beder Şanlıurfa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title