Haberler

Emekliye Maaş Sürprizi

Hatay'da 13 yıl fotoğraf stüdyosu işleten Abdullah Benzer, yaklaşık 850 lira aylık bağlanacağını düşünerek prim borcunu ödeyip emekli oldu.

YUSUF KOYUN - Hatay'da 13 yıl fotoğraf stüdyosu işleten, mesleğini 3 yıl da yurt dışında sürdüren Abdullah Benzer, yaklaşık 850 lira aylık bağlanacağını düşünerek banka kredisiyle prim borcunu ödeyip emekli oldu. Son 5 yıl için tarım sigortası primi ödediğinden 488 lira maaş bağlanan Benzer, engelli eşi adına aldığı aylık da kesilince emeklilik için kullandığı banka kredisini ödeyemez durumda kaldı.

Kırıkhan ilçesinde yaşayan Abdullah Benzer (53), fotoğraf stüdyosu işlettiği 13 yıl boyunca Bağ-Kur primini yatırdı, mesleğini 3 yıl da yurt dışında sürdürdü. Eşinin hastalığı nedeniyle işini bırakmak zorunda kalan Benzer, 2,5 yıl önce emekli olmak için SGK'ya başvurdu.

Askerlik ve yurt dışı borçlanması ile çalışmadığı son 5 yılı için tarım sigortası primi  22 bin lira ödemesi gerektiğini öğrenen Benzer, bankadan çektiği krediyle bu rakamı kuruma yatırdı.

Maaşının yaklaşık 850 lira olmasını beklerken son 5 yıllık primi tarım sigortasından yatırıldığından 27 ay önce 488 lira maaş bağlanan Benzer, emeklilik işlemleri yasalar çerçevesinde yerine getirildiği için durumun düzeltilmesi yönünde SGK'ya yaptığı başvurulardan da sonuç alamadı.

Engelli eşine devletin 3 ayda bir ödediği bin 10 lira da emekli maaşı bağlandığı için kesilince, Benzer, kredi borcunu ödemekte zorlanıyor.

Benzer, AA muhabirine, 27 aydır mağdur olduğunu savunarak, yasalara göre bu durumdan kurtulma şansı olmadığını söyledi. Mağduriyetini, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere yetkililere dilekçeyle bildirdiğini anlatan Benzer, şunları kaydetti:

"Ailemle kabir azabı gibi bir durumun içine düştüm. Eşim yüzde 90 engelli. Ayrıca diyaliz hastası. Emekli olmak için 22 bin lira yatırdım. Bana 800-850 lira arası maaş alabileceğim söylendi ancak 488 lira maaş bağlandı. Emekli olabilmek için kullandığım 22 bin lira kredi, masraflarla 24 bin lira oldu. Faiziyle 38 bin lira borçlandım. Bankaya her ay 740 lira ödüyorum. Ayrıca 20 bin lira daha borçlandım, borcum 58 bin lira oldu. Bu durumdan kurtulmak istiyorum." - Adana

Kaynak: AA / Güncel

Kırıkhan Bağ Kur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title